Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Το Ιράκ φλερτάρει με τη Ρωσία; - Τα κίνητρα πίσω από τις βλέψεις της Μόσχας, με φόντο τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

BBVA: Το Ιράκ φλερτάρει με τη Ρωσία; - Τα κίνητρα πίσω από τις βλέψεις της Μόσχας, με φόντο τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
Η αύξηση της επιρροής της Μόσχας στη Μέση Ανατολή και τα σχέδια για έναν ιρανικό αγωγό φυσικού αερίου
Για… φλερτ της Ρωσίας με το Ιράκ, με αφορμή τη μάχη που δίνει το τελευταίο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κάνει λόγο σε ανάλυσή της η ισπανική τράπεζα BBVA.
Η Ρωσία, σημειώνεται, ανακοίνωσε ότι θα εξέταζε ένα αίτημα από το Ιράκ για βοήθεια έναντι στο Ισλαμικό Κράτος, κάτι που θα επέκτεινε την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή, ένα αίτημα που κατά την ισπανική τράπεζα, καταδεικνύει την έλλειψη προόδου στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του ISIS, αλλά και τις εσωτερικές πολιτικές πληγές της χώρας.

Το ιρακινό δίλημμα

Ρωσία, Συρία, Ιράκ και Ιράν συμφώνησαν να ξεκινήσουν ένα κέντρο συντονισμού πληροφοριών στη Βαγδάτη και τη Ρωσία ώστε να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Ωστόσο, στις πληροφορίες που θα μοιράζονται Ρωσία και Ιράκ δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ΗΠΑ.
Ως απάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σχολίασε ότι η Αμερική δεν θα μοιράζεται πληροφορίες με το Ιράκ, κάτι που μπορεί επίσης να ωφελήσει τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία.
Ο κίνδυνος αυτής της έλλειψης συντονισμού θα είναι διττός: πρώτον, ο κίνδυνος έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Βαγδάτης και τα συγκρουόμενα συμφέροντα μπορεί να ωφελήσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Δεύτερον, δεδομένης της αυξημένης στρατιωτική κίνησης στην περιοχή, ο κίνδυνος ενός «στρατιωτικού ατυχήματος» θα μπορούσε να είναι μη αμελητέος και να επιδεινώσει την κρίση.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Abadi ανέφερε ότι θα καλωσόριζε την παρουσία της Ρωσίας στο Ιράκ προκειμένου να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει στη Διεθνή Συμμαχία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Abadi θα προσπαθήσει να επιλύσει το εξωτερικό και εσωτερικό δίλημμα.
Από τη μια πλευρά, δεν θα επέλεγαν τη Ρωσία ως υποκατάστατο των ΗΠΑ ως εταίρο, καθώς η ρωσική στήριξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ιρανικής επιρροής.
Ωστόσο, ο Abadi ίσως να θελήσει να προσελκύσει τους Ρώσους να αντιταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς χρειάζεται μια πιο στερεή μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές προκειμένου να κατευνάσει την κριτική στο εσωτερικό της χώρας και των υποστηρικτών του αντιπολιτευόμενου Maliki.
Στο τέλος, θα είναι η Ρωσία ή οι ΗΠΑ εκείνες που θα ωθήσουν το Ιράκ να αποσαφηνίσει τη στρατηγική του θέση.
Υπό αυτή την έννοια, η οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ για να καλυφθεί η εύθραυστη κατάσταση του Ιράκ αποτέλεσε πρόσφατα θέμα διαπραγματεύσης.
Παράλληλα, και ο ηγέτης των Κούρδων Barzani θα καλωσόριζε μια πιθανή υποστήριξη των Κούρδων από τη Μόσχα στον αγώνα τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ένα σημάδι ότι οι Κούρδοι προτίθενται να τελειώσουν τον πόλεμο στον βορρά.
Ωστόσο, η πολιτική κρίση στην τοπική κουρδική κυβέρνηση μεταξύ του Barzani και του Gorran θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανότητα ρωσικής βοήθειας στους Κούρδους του Ιράκ.

Οι πρόσφατες ρωσικές κινήσεις



Τα κίνητρα πίσω από τις ρωσικές βλέψεις στο Ιράκ

Τρεις είναι οι πιθανοί λόγοι, σύμφωνα με την ισπανική τράπεζα BBVA, που θα μπορούσε η Ρωσία να παρέμβει στον πόλεμο στο Ιράκ:
• Πρώτον, η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα στη μάχη που δίνει στη Συρία.
Ρωσικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα εξαπέλυσαν 26 πυραύλους Κρουζ εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Οι πύραυλοι Κρουζ ίπτανται οριζοντίως, όπως ένα αεροπλάνο, οπότε απαιτείται ο συντονισμός των διερχόμενων χωρών.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν από το ιρανικό και ιρακινό έδαφος.
Αυξάνοντας τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βαγδάτης, θα μπορούσε να αυξηθεί η ρωσική επίθεση στην ανατολική Συρία.
• Δεύτερον, η επιρροή της στο Ιράν θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να σταθεροποιήσει τον μελλοντικό της ρόλο σε στρατηγικές αποφάσεις στη Μέση Ανατολή.
Με αυξημένη παρουσία σε Συρία και Ιράκ, οι χώρες του Κόλπου ίσως να χρειαστούν τη ρωσική βοήθεια στις σχέσεις τους με αυτές τις χώρες.
Επομένως, υπό αυτή την ομπρέλα, θα ήταν πιο εύκολο για τη Ρωσία να επηρεάσει το μέλλον της Μέσης Ανατολής.
• Τρίτον, η Ρωσία θα μπορούσε να συνδυάσει Ιράν, Ιράκ και Συρία ως ενεργειακό κόμβο.
Αν και ο πόλεμος στο Ιράκ και τη Ρωσία θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ και δεν μπορεί να αποτραπεί, αν η Ρωσία είναι επιτυχής στον μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και διασφαλίσει ένα καθεστώς πιστό στο Κρεμλίνο στη Συρία, θα μπορούσε να προωθήσει ένα σχέδιο ιρανικού αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά μέσω Ιράκ και Συρίας.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα καθιστούσε τη Συρία ζωτική περιοχή για την ενεργειακή ασφάλεια και η Ρωσία θα κέρδιζε το πάνω χέρι διατηρώντας την παρουσία της στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, θα μπορούσε να περιορίσει τη σημασία της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης