Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία – Πιθανές οι πρόωρες εκλογές το 2016

Rabobank: Εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία – Πιθανές οι πρόωρες εκλογές το 2016
Αν δεν καταστεί εφικτό να σχηματιστεί μια λειτουργική συμμαχία, η Ισπανία θα μπορούσε να πάει στις κάλπες πάλι το 2016, σημειώνεται
Μια εποχή πολιτικής αβεβαιότητας ξεκινά στην Ισπανία, μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, σημειώνει σε ανάλυσή της η Rabobank, η οποία μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών το 2016.
Όπως αναφέρει, το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy έχασε το ένα τρίτο των εδρών και παρά το γεγονός ότι παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο, η απογοητευτική επίδοση του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos (Πολίτες) σημαίνει ότι ένας συνασπισμό των δύο κομμάτων θα στερούνταν πλειοψηφίας.
Οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, σημειώνει η Rabobank, σηματοδοτούν το τέλος του δικομματικού πολιτικού συστήματος, που κυριάρχησε για 33 χρόνια στην Ισπανία, με το Λαϊκό Κόμμα (123 έδρες πλέον) και τους Σοσιαλιστές (90 έδρες) να εναλλάσσονται στην εξουσία κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.
Τα δύο αυτά κόμματα έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας τους.
Οι Ciudadanos, ο περισσότερο φυσικός εταίρος για το Λαϊκό Κόμμα, έχει 40 έδρες, ενώ το αριστερό Podemos, ένας εν δυνάμει συνεταίρος των Σοσιαλιστών, κέρδισε 69 έδρες.
Για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας απαιτούνται 176 έδρες.
Σύμφωνα με τη Rabobank, αν δεν καταστεί εφικτό να σχηματιστεί μια λειτουργική κυβερνητική συμμαχία, η Ισπανία θα μπορούσε να πάει εκ νέου στις κάλπες το 2016.
Όπως σημειώνει, δεν είναι η πρώτη φορά που από τις ισπανικές εκλογές έχει προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς η Ισπανία έχει διακυβερνηθεί από κυβερνήσεις μειοψηφίας και στο παρελθόν.
Ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές το πρώτο κόμμα έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία με τρόπο πολύ ακραίο.
Παράλληλα, η Rabobank σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων οδηγήθηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Η ισπανική πολιτική μπορεί να παραμείνει πηγή ανησυχιών για την Ευρωζώνη, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η πολιτική αβεβαιότητα και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Δεδομένου τούτου, η Rabobank εκτιμά ότι προς το παρόν οι αποδόσεις των spreads θα παραμείνουν συγκρατημένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης