Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Ένα γράφημα που δείχνει ότι το βασικό πρόβλημα του πετρελαίου δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα

Business Insider: Ένα γράφημα που δείχνει ότι το βασικό πρόβλημα του πετρελαίου δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα
Ο μέσος παραγωγός εξακολουθεί να έχει κίνητρο, στις παρούσες τιμές, να συνεχίσει την εξορυκτική του δραστηριότητα
Στην αγορά του πετρελαίου υπάρχει τεράστια υπερπροσφορά.
Σαν αποτέλεσμα, οι τιμές δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν έπειτα από την πτώση τους κατά 70% μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές έχουν καταρρεύσει, κάποιοι παράγοντες, τόσο τεχνικοί όσο και θεμελιώδεις, λειτουργούν κόντρα στην αγορά.
Στο παρασκήνιο της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στα 13 μέλη του ΟΠΕΚ και τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα μέσα στο μήνα ο ΟΠΕΚ απέφυγε να μειώσει την παραγωγή του και αντί για αυτό επιβεβαίωσε το status quo σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί τα μερίδιά του απέναντι στην αύξηση της παραγωγής από τους αμερικανούς ανταγωνιστές του.
Και ακριβώς αυτή η παραγωγή από τις αμερικανικές εταιρείες με τη σχιστολιθική μέθοδο ενοχοποιείται σαν ο κύριος παράγοντας πίσω από την κατάρρευση των τιμών.
Αλλά το παρακάτω γράφημα, που προέρχεται από αναλυτές της Citi, ξεκαθαρίζει ότι οι τιμές θα πρέπει να υποχωρήσουν ακόμη χαμηλότερα, ώστε να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου.

Screen Shot 2015 12 15 at 11.27.02 AM

Το χρηματικό κόστος, ή αλλιώς το απόλυτο ελάχιστο ποσό που οι παραγωγοί πρέπει να παίρνουν για το πετρέλαιό τους ώστε να κρατούν σε λειτουργία τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες, έχει μειωθεί το τελευταίο έτος.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στη στήριξη που έχουν λάβει οι αμερικανοί παραγωγοί από το ισχυρότερο δολάριο, καθώς επίσης και από τις συνεχείς τεχνολογικές προόδους που καταστούν την εξόρυξη φθηνότερη και πιο αποδοτική.
Επιπλέον, οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης με τα ομόλογα υψηλού ρίσκου που προκαλεί αναταράξεις στις αγορές τις τελευταίες ημέρες.
Και αν είσαι κάποιος μικρός παραγωγός με μεγάλα χρέη που χρειάζεται να συνεχίσει να πληρώνει τους πιστωτές του πάση θυσία, θα πρέπει να συνεχίσεις την παραγωγή όσο οι τιμές παραμένουν πάνω από το ελάχιστο χρηματικό κόστος.
Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι το περισσότερο πετρέλαιο που παράγεται στις ΗΠΑ κοστίζει λιγότερο ανά βαρέλι από όσο πωλείται στην αγορά.
Παρόλ’ αυτά, η Citi σημειώνει ότι οι αναλύσεις της έχουν δείξει ότι η παραγωγή στο Μεξικό και το Δυτικό Καναδά έχει φτάσει να πωλείται ακόμη και κάτω από τα 30 δολ. ανά βαρέλι, χαμηλότερα από τις τιμές των σχεδόν 37 δολ. που διαπραγματεύονται το WTI και το Brent.
Αλλά στην τελική, ο μέσος παραγωγός εξακολουθεί να έχει κίνητρο, στις παρούσες τιμές, να συνεχίσει την παραγωγή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης