Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: «Κρυφός άσος» του ΟΠΕΚ για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου η Λιβύη

Business Insider: «Κρυφός άσος» του ΟΠΕΚ για τη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου η Λιβύη
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία παίζουν καθοριστικό ρόλο για το μαύρο χρυσό, αλλά ο ΟΠΕΚ έχει και άλλα όπλα
Καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν και οι εντάσεις να κλιμακώνονται στη Μέση Ανατολή, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.
Αλλά υπάρχει ακόμη ένας απρόβλεπτος παίκτης στον ΟΠΕΚ που πρέπει να προσέχει ο κόσμος: η Λιβύη.
«Η Λιβύη είναι το μόνο “κρυφό χαρτί” για τον ΟΠΕΚ το 2016», γράφει ομάδα αναλυτών της RBC Capital Markets, με επικεφαλής την Helima Croft.
«Με πηγές που μπορούν να προσφέρουν περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια να βρίσκονται εκτός παραγωγής, λόγω των πολιτικών προκλήσεων και των θεμάτων ασφαλείας, παραμένει μία από τις λίγες χώρες του ΟΠΕΚ που θεωρητικά θα μπορούσαν να ρίξουν σημαντικές ποσότητες επιπλέον παραγωγής στην αγορά φέτος», επισημαίνει η έκθεση.

libya oil production

Τα πράγματα είναι χαοτικά στη χώρα από την ανατροπή του Qaddafi το 2011.
Και δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και πολυάριθμες ομάδες ενόπλων ανταγωνίζονται για την εξουσία.
Αλλά στα μέσα Δεκεμβρίου αντιπρόσωποι από διάφορες φατρίες της Λιβύης υπέγραψαν μία συμφωνία για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Τώρα, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε να είναι καθοριστικό σημείο για τη χώρα και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το πετρέλαιο της χώρας θα αρχίσει σύντομα να ρέει και πάλι στις αγορές.
Πάντως, «παρά την πρόοδο, είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής του πετρελαίου της Λιβύης στην αγορά», σημειώνει η ομάδα της Croft, καταγράφοντας δύο σημαντικούς παράγοντες:
• Η νέα κυβέρνηση συναντάται στην Τυνησία και όχι στη Λιβύη, οπότε σημαντικοί παίκτες δεν συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.
• Η Λιβύη έχει να αντιμετωπίσει έναν όλο και πιο απειλητικό κίνδυνο, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.
«Αντίθετα με το Ιράκ και τη Συρία, ο στόχος του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη δεν είναι αν λειτουργήσει τις υποδομές προκειμένου να αποκομίσει έσοδα, αλλά να τις καταστρέψει», γράφει η ομάδα αναλυτών.
Εν συντομία, η Λιβύη έχει κάνει σημαντική πρόοδο με το σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης, αλλά υπάρχουν ακόμη σοβαροί και απρόβλεπτοι κίνδυνοι όσον αφορά τη σταθερότητά της.
Και αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί επιπλέον αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης