Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Στο μάτι του κυκλώνα η Ευρωζώνη (;) – Απίθανη προς το παρόν νέα δράση από την ΕΚΤ

ING: Στο μάτι του κυκλώνα η Ευρωζώνη (;) – Απίθανη προς το παρόν νέα δράση από την ΕΚΤ
Δεδομένου ότι ο Draghi φαίνεται να βγήκε από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου με τουλάχιστον ορισμένες εικονικές μελανιές, θα χρειαστεί επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για να λάβει πλήρη στήριξη για την ανάληψη περαιτέρω δράσης
Αν και οι τελευταίες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι φόβοι ότι θα συνεχιστούν οι νέες χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι ανησυχίες για την Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξήσει τις εικασίες περί ανάληψης δράσης εκ νέου από την ΕΚΤ, ωστόσο σύμφωνα με την ING στη σημερινή της συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέα μέτρα.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, καθώς η Ευρωζώνη φαίνεται να βρίσκεται στο ήρεμο μάτι του τρέχοντα κυκλώνα και ο Draghi είχε προβλήματα ώστε να υπάρξει μια κοινή απόφαση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, «εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει στεγνό το λίγο μπαρούτι που της έχει απομείνει, τουλάχιστον γι' αυτή την εβδομάδα».

Η Ευρωζώνη είναι στο μάτι του κυκλώνα;

Ενώ ο κόσμος πέριξ της Ευρωζώνης έχει επιδεινωθεί από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του περασμένου Δεκεμβρίου, η ίδια η Ευρωζώνη έχει παραμείνει εξαιρετικά ανθεκτική.
Κρίνοντας από τα διαθέσιμα στοιχεία macro, σημειώνει η ING, δεν υπάρχει λόγος η ΕΚΤ να επαναξιολογήσει τη στάση της ξανά σήμερα και προσθέτει ότι αν μη τι άλλο, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει σταθεροποιηθεί περαιτέρω και το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για συγκρατημένη ανάκαμψη ακόμη… ξετυλίγεται.

Οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη δεν έχουν εξαφανιστεί, επισημαίνει η ING, η οποία αναφέρει ότι αντιθέτως, οι τελευταίες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, οι δυσμενείς επιδράσεις από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι πρόσφατες ανησυχίες ότι η FED μπορεί να βιάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, έχουν σαφώς αυξήσει τους εξωτερικούς κινδύνους για την Ευρωζώνη.

Απίθανη η ανάληψη δράσης αυτή τη στιγμή από την ΕΚΤ

Ενώ οι τελευταίες αναταράξεις στις αγορές έχουν εντείνει τη συζήτηση για πιθανή ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, τα πρακτικά της συνεδρίασής της του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι αυτές οι εικασίες είναι λίγο τραβηγμένες, σημειώνει η ING, η οποία συμπληρώνει ότι από τα πρακτικά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ασυμφωνία σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Μάλιστα, επισημαίνει, καθώς η απόφαση του Δεκεμβρίου ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο διαφορετικών απόψεων, αυτό ενισχύει την άποψη ότι είναι απίθανη η ανάληψη δράσης τώρα από την ΕΚΤ.
Αν όμως δεν αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα, πότε θα μπορούσε να συμβεί; Κατά την άποψη της ING, η EKT θα διατηρήσει στεγνό το λίγο μπαρούτι που της έχει απομείνει αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι αγορές ακόμη βλέπουν τον Mario Draghi ως τον νομισματικό James Bond και πιστεύουν πολύ στο «ποτέ μην λες ποτέ».
Δεδομένου, όμως, ότι ο Draghi φαίνεται να βγήκε από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου με τουλάχιστον ορισμένες εικονικές μελανιές, θα χρειαστεί μια ισχυρή οικονομική και νομισματική σύσφιγξη των συνθηκών στην Ευρωζώνη, μια παραπαίουσα ανάκαμψη ή μια έντονη πτώση του ποσοστού του δομικού πληθωρισμού ώστε να λάβει την πλήρη στήριξη του συνόλου του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ για την ανάληψη περαιτέρω δράσης.
Προς το παρόν, τίποτα από τα παραπάνω τρία στοιχεία δεν υφίσταται, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα, ο Draghi θα απευθύνει ένα «ειρηνικό» μήνυμα και θα τονίζει την ετοιμότητα της ΕΚΤ να δράσει και χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης