Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Η παγκόσμια οικονομία και το παραμύθι «Ο βοσκός και ο λύκος» – Οι αγορές «φωνάζουν» ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει

BBVA: Η παγκόσμια οικονομία και το παραμύθι «Ο βοσκός και ο λύκος» – Οι αγορές «φωνάζουν» ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει
Αν και πρέπει να ακούμε προσεκτικά τις φωνές του βοσκού, πρέπει να παρακολουθούμε και άλλες φωνές, όπως των δεικτών της πραγματικής οικονομίας
Με το παραμύθι «Ο βοσκός και ο λύκος» παρομοιάζει τις «φωνές» από τις χρηματοπιστωτικές αγορές η ισπανική τράπεζα BBVA σε ανάλυσή της για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι αν και πρέπει να ακούμε τις φωνές του βοσκού, ωστόσο πρέπει να παρακολουθούμε και άλλες φωνές, όπως των δεικτών της πραγματικής οικονομίας, σε περίπτωση που ανοίξουν το… στόμα τους για να πουν κάτι.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνει η BBVA, φωνάζουν ότι κάτι ανησυχητικό συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία και ότι κάτι πρέπει να πηγαίνει στραβά, όταν από την αρχή του έτους τα χρηματιστήρια πέφτουν, τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αυξάνονται και τα μόνα assets που αυξάνουν την τιμή τους είναι αυτά των ασφαλών καταφυγίων, όπως τα γερμανικά ομόλογα ή τα αμερικανικά και ο χρυσός.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν λόγος για να μην αναλαμβάνουν κινδύνους.
Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι αναιμική και δεν φαίνεται ότι θα αυξηθεί πάνω από 3% το 2016.
Επιπλέον, επισημαίνει η ισπανική τράπεζα στην ανάλυσή της, αυτή η ανάπτυξη είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε πλήγματα που μπορεί να μειώσουν την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και αυτό, πρώτον διότι το περιθώριο απάντησης φαίνεται περιορισμένο, τουλάχιστον στην περίπτωση της νομισματικής πολιτικής.
Είναι αλήθεια, αναφέρει η BBVA, ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών έχουν λάβει μέτρα στήριξης, τα οποία εξακολουθούν να θεωρούνται μη συμβατικά, ενώ έχει αυξηθεί και η δημιουργικότητά τους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.
Ταυτόχρονα, όμως, μειώνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ιαπωνία, να ενθαρρυνθεί η ανάληψη ρίσκου.
Το υψηλό επίπεδο χρέους, που μόλις μετριάζεται δεδομένου του περιβάλλοντος χαμηλού πληθωρισμού και δραστηριότητας, φρενάρει – επιβραδύνει την ανάπτυξη.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί μια ανακούφιση για τις εισαγωγικές οικονομίες, όμως αντισταθμίζεται από τις πτώσεις στις αγορές, που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση ή επιδεινώνουν τον ισολογισμό των επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.
Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με την BBVA, είναι επειδή το κλειδί είναι στην Κίνα, στο τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας μετασχηματισμού της, μοναδικής στην ιστορία της και με πολλαπλούς στόχους να πρέπει να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα.
Πρόκειται για την επίτευξη της επανα-εξισορρόπησης της οικονομία της προς τον τομέα των υπηρεσιών, προς ένα μεγαλύτερο ρόλο της αγοράς όσον αφορά την κατανομή των πόρων και ως εκ τούτου, της αναδιάρθρωσης των αναποτελεσματικών κρατικών επιχειρήσεων.
Και στις δύο περιπτώσεις, επισημαίνει η ισπανική τράπεζα, έρχονται να ενωθούν οι αμφιβολίες σχετικά με τον ρυθμό εξομάλυνσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, κάτι που αναγνώρισε εμμέσως η διοικήτρια της FED την περασμένη Τετάρτη.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, «θα έρθει ο επίφοβος λύκος της παγκόσμιας ύφεσης με μια ζημία τύπου Lehman Brothers», διερωτάται η BBVA, για να απαντήσει ότι «δεν θα έπρεπε».
Σε εκείνο το επεισόδιο υπήρξε μια ξαφνική περικοπή των γραμμών χρηματοδότησης, με την ανικανότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να ανταποκριθεί στην πραγματική πιστωτική ζήτηση.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει, ενώ και η ισχύς του συστήματος είναι αυξημένη μετά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η BBVA, αν και έχουμε ακούσει με προσοχή τις φωνές του βοσκού, θα πρέπει να προσέξουμε και άλλες φωνές, όπως των δεικτών της πραγματικής οικονομίας, σε περίπτωση που ανοίξουν το… στόμα τους για να πουν κάτι.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης