Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wells Fargo: Η αποτελεσματικότητα των αρνητικών επιτοκίων αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο μεγάλη

tags :
Wells Fargo: Η αποτελεσματικότητα των αρνητικών επιτοκίων αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο μεγάλη
Δεδομένης της έλλειψης προφανών στρεβλώσεων στην οικονομία, μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε ακόμη περισσότερες τράπεζες να κινούνται όλο και πιο βαθιά στην περιοχή υπό του μηδενός
Το κόστος των αρνητικών επιτοκίων δεν έχει υπάρξει τόσο σημαντικό όσο κάποιοι φοβόντουσαν, αλλά από την άλλη τα οφέλη από την καθοδική διάσπαση του μηδενός στην πολιτική των επιτοκίων μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο σπουδαία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Wells Fargo.
Σε έκθεσή τους οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προχωρούν στις εξής επισημάνσεις:
* Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις χρηματαγορές νωρίτερα εντός του έτους ανακοινώνοντας την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων, φέρνοντας στην κεντρική σκηνή μία πολιτική η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρείτο απλώς κάτι αδύνατο να συμβεί.
Παρόλ' αυτά, η Ιαπωνία δεν ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τόσο ασυνήθιστα μέτρα.
Αρκετές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Ευρωζώνης, χρησιμοποιούν αρνητικά επιτόκια εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.
* Ενώ κάποτε θεωρείτο ότι ήταν αδύνατο να συμβεί στην πραγματικότητα, τα αρνητικά επιτόκια σήμερα γίνονται η κύρια επιλογή πολιτικής για ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο.
Ακόμη βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια του περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές στρεβλώσεις ως αποτέλεσμα των αρνητικών επιτοκίων.
Από την άλλη, τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των αρνητικών επιτοκίων ίσως δεν είναι τόσο σημαντική, επίσης.
* Όμως, δεδομένης της έλλειψης προφανών στρεβλώσεων, μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε ακόμη περισσότερες κεντρικές τράπεζες να σπάνε καθοδικά το φράγμα του μηδενός στα επιτόκια και να κινούνται όλο και πιο βαθιά στην περιοχή των αρνητικών επιτοκίων.
Το κόστος μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να κινούνται όλο και χαμηλότερα και πλησιάζουν το «πραγματικό» κατώτερο όριο των επιτοκίων καταθέσεων.
Αντίστοιχα, θα καταστεί πιο σημαντικό να παρακολουθούμε τις επιπτώσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και, ευρύτερα, στις πραγματικές οικονομίες αυτών των χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης