Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Η Fed κράτησε σταθερά τα επιτόκια, καθώς η παγκόσμια οικονομία αποτελεί ακόμη κίνδυνο

Business Insider: Η Fed κράτησε σταθερά τα επιτόκια, καθώς η παγκόσμια οικονομία αποτελεί ακόμη κίνδυνο
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαμήλωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2016 - Προσανατολίζεται σε δύο αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους
Την απόφαση να κρατήσει σταθερά τα επιτόκιά της έλαβε η νομισματική επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Παράλληλα, υπέδειξε ότι προσανατολίζεται πλέον σε 2 αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2016, αντί των 4 που είχε αφήσει να εννοηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2015, καθώς παρακολουθεί από κοντά τους κινδύνους από την παγκόσμια οικονομία που μπορεί να ανατρέψουν τις προβλέψεις της.
Η Fed κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων, που προέβλεπαν ότι θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.
Αυτή ήταν και η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση που η Fed δεν προχώρησε σε κάποια αλλαγή της πολιτικής της, έπειτα από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από 9 χρόνια, το Δεκέμβριο του 2015.
Οι κύριοι λόγοι για την απόφαση της Fed, όπως σημειώθηκε στο κείμενό της, είναι οι εξής:
Η Επιτροπή εκτιμά αυτή τη στιγμή ότι με σταδιακές προσαρμογές στη νομισματική της πολιτική η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με ήπιο ρυθμό και οι δείκτες της αγοράς εργασίας θα συνεχίσουν να ενισχύονται.
Όμως, οι παγκόσμιες οικονομικές και οικονομικές εξελίξεις εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει χαμηλός βραχυπρόθεσμα, κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών στην ενέργεια, αλλά θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, καθώς η επίδραση από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και των εισαγομένων προϊόντων θα αρχίσει να εξανεμίζεται και η αγορά εργασίας θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Επίσης, η Fed χαμήλωσε τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία.
Συγκεκριμένα, περιμένει ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει από 2,1% έως 2,3% φέτος, από πρόβλεψη για 2,3% έως 2,5% προηγουμένως.
Ακόμη, μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 1,4%-1,7%, από 1,5%-1,7% προηγουμένως.
Η νομισματική επιτροπή δεν απέκλεισε στο σκεπτικό της τις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με έναν ήπιο ρυθμό, αλλά συνεκτίμησε για την απόφασή της και τις εξελίξεις και τη μεταβλητότητα στις αγορές που ακολούθησαν την αύξηση του Δεκεμβρίου.
Έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης, οι μετοχές στη Wall Street σημείωσαν ένα μικρό άλμα, ενώ προηγουμένως υποχωρούσαν οριακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης