Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η βρετανική οικονομία χάνει την ορμή της, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το δημοψήφισμα

ING: Η βρετανική οικονομία χάνει την ορμή της, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το δημοψήφισμα
Η βρετανική οικονομία αναμένεται να καταγράψει βραδύτερη ανάπτυξη κατά το β' τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το α' τρίμηνο
Την εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα γύρω από το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην οικονομία της χώρας, με αποτέλεσμα η τελευταία να χάνει την ορμή της, διατύπωσε ο James Knightley, αναλυτής της ολλανδικής ING Bank.
Ο αναλυτής της ING επικαλείται μία σειρά από στοιχεία, συγκεκριμένα τους δείκτες PMI για τη Βρετανία, για να υποστηρίξει την εκτίμησή του, σημειώνοντας ότι μεταβλήθηκαν ηπιότερα από ό,τι οι αναλυτές ανέμεναν.
Διαμορφώθηκαν, δε, σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου του 2015, κάτι, που σύμφωνα με τον αναλυτή, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη πως η βρετανική οικονομία έχει χάσει την ορμή της.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι αμφίρροπο, οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να ενεργήσουν με προσοχή και να μην ξεκινήσουν τυχόν σημαντικά σχέδια για επεκτάσεις, έως ότου η οικονομική προοπτική καταστεί σαφέστερη, σημειώνει ο αναλυτής της ING.
Προσθέτει, δε, πως αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις και οι προσλήψεις θα είναι πιο περιορισμένες, όπως τονίστηκε και από πρόσφατη έρευνα της Deloitte.
Ως εκ τούτου, η οικονομία αναμένεται να καταγράψει βραδύτερη ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Σε περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, εκτιμά η ING, τότε η επιβράδυνση της οικονομίας θα είναι προσωρινή και τα καθυστερημένα σχέδια επενδύσεων και προσλήψεων θα αποκατασταθούν, οδηγώντας σε μια αξιόλογη αύξηση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο του 2016.
Σε αντίθεση περίπτωση, ωστόσο, εφόσον δηλαδή αποφασιστεί το Brexit, τα επεκτατικά σχέδια ενδέχεται να ακυρωθούν, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη θα υποστούν πλήγμα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να παρέμβει.

www.bankingnews.gr  

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης