Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Ελαφριά σε δράση, βαριά σε κουβέντες η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 21/4 - Απίθανο να ληφθούν νέα μέτρα

ING: Ελαφριά σε δράση, βαριά σε κουβέντες η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 21/4 - Απίθανο να ληφθούν νέα μέτρα
Ελλείψει νέων μέτρων, η προσοχή θα είναι πιθανόν στραμμένη στον πόλεμο λέξεων μεταξύ ΕΚΤ και Γερμανίας
Ύστερα από μήνες ενθουσιασμού και δύο νέες προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναζωογονήσει την οικονομία της ζώνης του ευρώ, η αυριανή (21/4) συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να είναι ελαφριά σε νέες δράσεις, σημειώνει η ING.
Τα στοιχεία macro από τον Μάρτιο έχουν υπάρξει μεικτά, ενώ εν γένει η εικόνα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ δεν έχει αλλάξει θεμελιωδώς από τότε, σημειώνει και προσθέτει ότι «είναι η εικόνα μιας αδύναμης, αν και άνω του μηδενός, ανάπτυξης, περιτριγυρισμένης από πτωτικούς κινδύνους, που δεν απορρέουν μόνον από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό».
Με τις αποτυχημένες συνομιλίες στην Ντόχα, επισημαίνει η ING, οποιαδήποτε πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει καταστεί λιγότερο πιθανή.
Αντιθέτως, οι τιμές του αργού πιθανώς να υποχωρήσουν περαιτέρω εκ νέου, τουλάχιστον προσωρινά, απομακρύνοντας τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ.
Επιπλέον, σημειώνει, το ισχυρότερο ευρώ θα επιβραδύνει οποιαδήποτε επιτάχυνση του πληθωρισμού, παρέχοντας στην ΕΚΤ μεγάλα περιθώρια να δικαιολογήσει τη στάση χαλαρής νομισματικής πολιτικής που κρατά.
Έτσι, η ING εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα στείλει ένα ήπιο μήνυμα, αναφερόμενη στους πτωτικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές και επαναβεβαιώνοντας τη βούληση της ΕΚΤ να κάνει περισσότερα αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ελλείψει νέων μέτρων, επισημαίνεται, η μεγαλύτερη προσοχή στην αυριανή συνέντευξη τύπου θα δοθεί στον πρόσφατο πόλεμο λέξεων, με πολλούς γερμανούς παρατηρητές, ειδικούς και πολιτικούς, να έχουν ξεκινήσει ένα νέο γύρο λεκτικών επιθέσεων στην ΕΚΤ και την τρέχουσα στάση της στη νομισματική πολιτική.
Κατά την άποψη της ING, η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε αυτή τη συζήτηση, όμως θα παραμείνει σκληρή στο περιεχόμενο.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οποιαδήποτε νέα μέτρα τώρα θα προκαλούσαν μεγαλύτερη έκπληξη από το να κέρδιζε η Αλβανία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και προσθέτει ότι η συνέντευξη Draghi θα πρέπει να είναι βαρετή.
Θα πρέπει να αναμένεται μια συνεδρίαση ελαφριά σε δράση, βαριά όμως σε κουβέντες, επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης