Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Τελικά ποιες τράπεζες και ποιοι τραπεζίτες είναι οι καλύτεροι για τους επενδυτές;

tags :
Bloomberg: Τελικά ποιες τράπεζες και ποιοι τραπεζίτες είναι οι καλύτεροι για τους επενδυτές;
Με αφορμή την έναρξη των ανακοινώσεων κερδών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για το Α' τρίμηνο του 2016, είναι κρίσιμο να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και οι επενδυτές να μπορούν να συγκρίνουν... μήλα με μήλα
Είναι να λυπάται κανείς τους φτωχούς επενδυτές που προσπαθούν να βάλουν σε τάξη και να συγκρίνουν το ένα μετά το άλλο τα τραπεζικά αποτελέσματα, επισημαίνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Duncan Mavin, σε κείμενό του σήμερα Δευτέρα 25 Απριλίου.
Ο Mavin, πιστοποιημένος ορκωτός λογιστής που έχει εργαστεί στον τραπεζικό τομέα και τη διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και στην εφημερίδα Wall Street Journal, τονίζει στο κείμενό του ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αρχίζουν αυτή την εβδομάδα τις ανακοινώσεις για τα κέρδη Α' τριμήνου.
Τα αποτελέσματα από τις αγοραπωλησίες μετοχών θα είναι χαμηλά.
Οι όγκοι διαπραγμάτευσης θα είναι αδύναμοι.
Δεν πρόκειται να είναι αρκετά.
Αλλά το να προσπαθεί κανείς να διακρίνει ποιας τράπεζας οι επενδυτικές εργασίες βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα είναι ένα επίπονο έργο.
Πρώτον, ενώ οι επενδυτικές τράπεζες είχαν όλες ως στόχο να είναι όλα τα πράγματα για όλους τους ανθρώπους, πλέον αυτό δεν ισχύει.
Όλες οι μεγάλες τράπεζες εγκαταλείπουν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές ή επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους δεν έχουν αξιοπρεπείς αποδόσεις ή είναι πολύ εκτεθειμένες σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Καθώς μειώνουν την έκθεσή τους, η καθεμιά τους μπορεί να πληγεί δυσανάλογα σε κάποιο συγκεκριμένο τρίμηνο από την επιβράδυνση στην Κίνα ή την αστάθεια στις αγορές.
Τα αποτελέσματα μπορούν να τονωθούν από 2 καλούς μήνες σε έναν συγκεκριμένο δυνατό τομέα.
Ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων των επενδυτικών τραπεζών θα σας δώσει μια σαφή εικόνα για το ποιος τα καταφέρνει καλύτερα, έτσι δεν είναι; Μάλλον όχι.
Ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα για το 2015, η επενδυτική τράπεζα UBS έρχεται στην κορυφή, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 25,9%.
Αυτό είναι περίπου διπλάσιο ποσοστό από εκείνα που ανέφεραν πολλοί αντίπαλοί της.
Αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο πώς η κάθε τράπεζα υπολογίζει τον αριθμό αυτό.
Ειδικότερα, οι λογιστικοί κανόνες παρέχουν άφθονα περιθώρια για το πώς τα στοιχεία, όπως η υπεραξία ή το κόστος μη βασικών επιχειρήσεων ή το πλεόνασμα κεφαλαίου, αποδίδονται σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς, ή εάν τελικά απορροφώνται από το εταιρικό κέντρο (κάτι που είναι συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στην UBS από ό,τι στις παρόμοιες τράπεζες).
Αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στις αποδόσεις που αναφέρονται από διαφορετικά επιχειρηματικά τμήματα σε διαφορετικές τράπεζες.

Μεταβλητές αποδόσεις
Αλλά μια πρόκληση σε αυτή την προσέγγιση είναι κατά πόσον είναι χρήσιμο να επιβαρύνονται οι διάφορες επιχειρηματικές μονάδες με ό,τι βρίσκεται στο εταιρικό κέντρο.
Το πρόβλημα για τους μετόχους είναι ότι είναι δύσκολο να κάνουν μία δίκαιη σύγκριση μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών, λόγω των διαφορετικών επιπέδων αποκάλυψης για αυτού του είδους τα στοιχεία από τις διάφορες τράπεζες.
Υπάρχει επίσης ένα κρίσιμο παρασκήνιο σε αυτή τη συζήτηση, καθώς τα αφεντικά των επενδυτικών τραπεζών είναι εγκλωβισμένα σε μια σκληρή μάχη για τα κεφάλαια στα ιδρύματά τους.
Είναι δύσκολο για τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών να δικαιολογήσουν τις επενδύσεις επένδυση σε επιχειρηματικές μονάδες που φαίνεται να έχουν χειρότερες επιδόσεις από άλλες ομοειδείς εταιρείες.
Ο επικεφαλής της Barclays, Jes Staley, για παράδειγμα, προσπαθεί να πείσει τους μετόχους ότι η επενδυτική τραπεζική εξακολουθεί να έχει ρόλο στην εταιρεία του, μια εκστρατεία όμως που δεν βοηθήθηκε από τη σχετική ευρωστία της UBS.
Έτσι, ενώ οι επενδυτές σχεδόν σίγουρα θα χαιρετίζαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε μήλα με μήλα αυτή την περίοδο ανακοινώσεων κερδών, το επιχείρημα αυτό έχει απήχηση μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων.
Εκείνοι που καθορίζουν τη μελλοντική μορφή των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους την περισσότερη διαφάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης