Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιήσεις Moody's για τις βρετανικές τράπεζες: Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν και η αβεβαιότητα του Brexit

Προειδοποιήσεις Moody's για τις βρετανικές τράπεζες: Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν και η αβεβαιότητα του Brexit
Σε περίπτωση ενός Brexit, οι τράπεζες είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο διαρκείς, αν και μέτριες προκλήσεις, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης
Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν μέτριους βραχυπρόθεσμους κινδύνους, καθώς η χώρα πλησιάζει την 23η Ιουνίου, ημερομηνία που έχει οριστεί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει σε έκθεσή του με σημερινή ημερομηνία, Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016, ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Μάλιστα, όπως αναφέρει, σε περίπτωση ενός Brexit, οι τράπεζες είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο διαρκείς, αν και μέτριες προκλήσεις.
Στην έκθεση της Moody's, με τίτλο «Τράπεζες – Βρετανία: Η ψήφος για το Brexit περιλαμβάνει υψηλότερα χρηματοδοτικά κόστη, προκλήσεις στα λειτουργικά μοντέλα», σημειώνει ότι «η αβεβαιότητα πριν από το δημοψήφισμα, που θα ενταθεί στο έπακρον σε περίπτωση ψήφου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., έχει συμβάλει στην αύξηση του κόστους χονδρικής χρηματοδότησης των βρετανικών τραπεζών».
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει επίσης ακόμη πιο υποτονική πιστωτική ανάπτυξη μέχρι την ψήφο στο δημοψήφισμα, ειδικά αν οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι οριακό.
Αν και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ζήτηση για δάνεια είναι σταθερή, από την ανακοίνωση στις 20 Φεβρουαρίου 2016 για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, οι εκθέσεις εταιρειών καταδεικνύουν αύξηση της αποστροφής κινδύνου μεταξύ των βρετανικών επιχειρήσεων.
Η χαμηλή πιστωτική ανάπτυξη πιθανόν να επεκταθεί και να ενταθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε., τονίζει η Moody's, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια μέτριο αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία ορισμένων εμπορικών τραπεζών στη Βρετανία.
Οι τράπεζες λιανικής πιθανόν να επηρεαστούν λιγότερο στο άμεσο διάστημα μιας ψήφου υπέρ του Brexit, από τη στιγμή που οι αρνητικές επιπτώσεις της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης θα χρειαστούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να φιλτραριστούν προς τα νοικοκυριά, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ένα Brexit αρχικά θα μπορούσε να δυσκολέψει τις τρέχουσες λειτουργικές δομές ορισμένων βρετανικών και διεθνών τραπεζών που έχουν διασυνοριακές δραστηριότητες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που όπως αναφέρεται, οφείλεται στο εν δυνάμει κόστος της μετεγκατάστασης – μεταφοράς βασικού προσωπικού τους, της δημιουργίας νέων νομικών οντοτήτων και αναδιοργάνωσης του λειτουργικού μοντέλου προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης