Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ξεχάστε τα αδύναμα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Μέχρι τις εκλογές η οικονομία θα τρέχει

tags :
Moody's: Ξεχάστε τα αδύναμα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Μέχρι τις εκλογές η οικονομία θα τρέχει
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι πάνω από το όριο των 80-90 χιλιάδων θέσεων που απαιτούνται για να απορροφάται ο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας - Σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης μέχρι τις εκλογές
Παρά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που περιείχε η έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, η αγορά εργασίας της χώρας θα λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης μέχρι την ημέρα των εθνικών εκλογών (το Νοέμβριο), σημείωσε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi, την Παρασκευή 6 Μαΐου.
Λίγο πριν τις δηλώσεις του, το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε μόλις 160.000 θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα τον περασμένο μήνα, πολύ χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη για 202.000 θέσεις.
Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό, όπως ήταν αναμενόμενο, στο 5%.
«Κατά την άποψή μου, αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία σύσφιξης», είπε ο Zandi στο CNBC.
Ο αριθμός νέων θέσεων εργασίας του Απριλίου «εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το όριο των 80-90 χιλιάδων θέσεων που απαιτούνται κάθε μήνα για να απορροφάται ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας», τόνισε.
«Αισθάνομαι πολύ σίγουρος ότι πρόκειται να βρισκόμαστε σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Όλοι θα μπορούν να βρουν δουλειά, όλοι όσοι επιθυμούν λίγες ώρες εργασίας με μερική απασχόληση, όλοι εκείνοι που έχουν βγει από την αγορά εργασίας και θα θέλουν να ξαναμπούν θα μπορούν να το κάνουν μέχρι την ημέρα των εκλογών», δήλωσε ο Zandi.
Από την πλευρά του, ο Kevin Hassett, πρώην οικονομολόγος της Fed και άλλοτε σύμβουλος οικονομικής πολιτικής του Mitt Romney, εμφανίζεται πολύ πιο απαισιόδοξος.
«Η πορεία που βλέπουμε πρόκειται να μας πάει στις 120.000 (νέες θέσεις εργασίας το μήνα) την επόμενη φορά.
Και στη συνέχεια πρόκειται να κινηθεί χαμηλότερα».
«Πιστεύαμε ότι, με βάση τα μοντέλα αβεβαιότητας, επρόκειτο να έχουμε πραγματικά άσχημα στοιχεία σήμερα», σημείωσε ο Hassett, ανώτερος συνεργάτης στο συντηρητικό Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας.
Υποστήριξε δε ότι τα μοντέλα δείχνουν ένα ακόμη χειρότερο σενάριο για τα δεδομένα του Μαΐου.
Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Barack Obama, επίσης διατύπωσε μία εξαιρετικά αρνητική άποψη για τα στοιχεία από την έκθεση του Απριλίου για τις θέσεις εργασίας.
«Η ανάπτυξη δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα καλή.
Οι θέσεις εργασίας έχουν κινηθεί πολύ καλύτερα από ότι η ανάπτυξη», δήλωσε ο Austan Goolsbee, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του προέδρου Barack Obama.
«Αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή είχαμε αυτά τα περίεργα στοιχεία για την παραγωγικότητα», συνέχισε.
«Αν η παραγωγικότητα αρχίζει να επιστρέφει (ανοδικά) σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας θα γίνουν πολύ χειρότερα».
Ισχνή παραγωγικότητα εξηγεί την απόκλιση μεταξύ της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης και της αρκετά εύρωστης αγοράς εργασίας.
«Το ΑΕΠ και η απασχόληση έχουν συνήθως μια σχέση.
Και η σχέση αυτή φαίνεται πολύ παράξενη τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ο Goolsbee, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Booth School of Business.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης