Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Το Brexit θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει

Capital Economics: Το Brexit θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει
H ΕΚΤ θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις να παράσχει περαιτέρω νομισματική στήριξη, σε περίπτωση Brexit
Την εκτίμηση ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δράσει, διατύπωσε ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.
Όπως επισήμανε, οι κεφαλαιακές αγορές της Ευρώπης πολύ πιθανό να συνεχίσουν να υποχωρούν, ενώ τα επιτόκια των περιφερειακών ομολόγων να ενισχύονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας αναπυροδότησης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, μια υπερτίμηση του ευρώ έναντι μιας στερλίνας που αποδυναμώνεται θα επιδεινώσει τον αρνητικό αντίκτυπο του Brexit στις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έχοντας ως «φόντο» αυτές τις εξελίξεις, σημείωσε ο Loynes, η ΕΚΤ θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις να παράσχει περαιτέρω νομισματική στήριξη… και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πλανηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα λάβει νέες αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Capital Economics, η ΕΚΤ ενδεχομένως να επιταχύνει τις μηνιαίες αγορές στοιχείων του ενεργητικού ή και να μειώσει περισσότερο τα παρεμβατικά επιτόκιά της.
Τέλος, η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμα, μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες, να παρέμβει στο συνάλλαγμα, ώστε να περιορίσει τη «διάρρηξη» στις αγορές συναλλάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης