Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Ισχυρή η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη - Δεν πτοείται από το βρετανικό δημοψήφισμα

ING: Ισχυρή η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη - Δεν πτοείται από το βρετανικό δημοψήφισμα
Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των προσλήψεων βάζει όλο και περισσότερους ευρωπαίους ξανά στην αγορά εργασίας, ενώ ο χαμηλός πληθωρισμός αυξάνει τα πραγματικά εισοδήματα
Οι καταναλωτές στην ευρωζώνη φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται από την πιθανότητα ενός Brexit, διαπιστώνει στην τελευταία της έκθεση η ING.
Συγκεκριμένα, στο κείμενό της επισημαίνεται ότι η προοπτική ενός Brexit δεν φαίνεται να τρομάζει τους ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο μόλις κατά -0,3, στις -7,3 μονάδες.
Η συγκεκριμένη επίδοση έρχεται μετά από το άλμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το Μάιο, με το δείκτη να κινείται πλέον πολύ υψηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του.
Η εγχώρια δύναμη ωθεί τους καταναλωτές στην ευρωζώνη να είναι περισσότερο αισιόδοξοι, καθώς η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των προσλήψεων βάζει όλο και περισσότερους ευρωπαίους ξανά στην αγορά εργασίας, ενώ ο χαμηλός πληθωρισμός αυξάνει τα πραγματικά εισοδήματα.
Ενώ οι τιμές στις αντλίες έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι, το συνολικό περιβάλλον για τους καταναλωτές στην ευρωζώνη παραμένει ευνοϊκό.
Η αβεβαιότητα δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία της ευρωζώνης.
Ίσως οι καταναλωτές της ευρωζώνης να κερδίσουν μάλιστα και φθηνότερα ταξίδια στο Λονδίνο.
Η παραμονή της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε σχετικά υψηλά επίπεδα δίνει επιπλέον πόντους στην άποψη ότι οι εγχώριες συνθήκες στην Ευρωζώνη παραμένουν αρκετά ισχυρές.
Ενώ η ισχυρή ανάπτυξη στην κατανάλωση και τις επενδύσεις του πρώτου τριμήνου θα είναι δύσκολο να επαναληφθούν, είναι πιθανό ότι η εγχώρια δραστηριότητα τουλάχιστον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη με ένα μέτριο ρυθμό το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης