Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ήδη αρχίσει - Τεράστιοι οι κίνδυνοι για Βρετανία και Ε.Ε.

Fitch: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ήδη αρχίσει - Τεράστιοι οι κίνδυνοι για Βρετανία και Ε.Ε.
Η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και θα υπάρξουν πολλές ανατροπές, καθώς και στις δύο πλευρές θα υπάρξουν αλλαγές πρωταγωνιστών, λόγω εκλογών
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. φαίνεται σχεδόν βέβαιο, επισημαίνει στην τελευταία του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Λιγότερο σαφή είναι το χρονοδιάγραμμα, η ενδεχόμενη επίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι υπαρξιακές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου στα σχόλιά τους για τις παγκόσμιες προοπτικές.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν ουσιαστικά αμέσως αφότου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγινε γνωστό, με τους ηγέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. να παίρνουν θέσεις και να χαράσσουν τις γραμμές πέραν των οποίων δεν θα επεκταθεί η ευελιξία τους.
Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν γρήγορα, θα είναι παρατεταμένες και δύσκολες και είναι πιθανό να υπόκεινται σε οπισθοδρομήσεις και οριστικές ανατροπές.
Και οι δύο πλευρές αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις από αδύναμες θέσεις.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο οι δύο μεγαλύτερες προτεραιότητες των διαπραγματεύσεων, δηλαδή η διατήρηση της προτιμησιακής πρόσβασης στην ενιαία αγορά και ο έλεγχος της μετανάστευσης, έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια, επιτρέποντας στην Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει το ένας εις βάρος του άλλου ή να τα χρησιμοποιήσει για να κερδίσει σημαντικές παραχωρήσεις αλλού.
Η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ θα είναι ο συντονισμός των διαφόρων εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες σχετικά με τις διαπραγματευτικές θέσεις, καθώς και για τη στρατηγική και την τακτική.
Μια συνεπής ευρωπαϊκή θέση θα περιπλακεί περαιτέρω από τις εθνικές εκλογές κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπαναχωρήσεις των νέων κυβερνήσεων που θα αναδειχθούν όσον αφορά τις προηγούμενες συμφωνίες.
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς οι πρωταγωνιστές και στις δύο πλευρές θα αλλάξει εν τω μέσω αυτών και τα θέματα που δεν έχουν καν ακόμη προσδιοριστεί θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια.
Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακροχρόνιες.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα δυσμενές σκηνικό για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με την κατανάλωση και τις επενδυτικές δαπάνες να επηρεάζονται από τις αβεβαιότητες.
Όσο περισσότερο οι αβεβαιότητες αυτές εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι σωρευτικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.
Η Ευρώπη δεν θα τα πάει και πολύ καλύτερα.
Η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συντήρηση, με τη «διαρκώς στενότερη ένωση» να κινδυνεύει να γίνει μια όλο και πιο μακρινή προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης