Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι τον Ιούνιο του 2017

Danske Bank: Τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα μέχρι τον Ιούνιο του 2017
Η Fed θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τη λήψη αποφάσεων για τα επιτόκια, λόγω Brexit - Χαμηλότερη η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2016 και το 2017
Στην πρόβλεψη ότι οι ιθύνοντες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο του 2017 προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου οι αναλυτές της δανέζικης τράπεζας, Danske Bank.
Παράλληλα, προχώρησαν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 1,7% για το 2016, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,9%, και στο 1,9% για το 2017, από 2,3% προηγουμένως.
Ειδικότερα, στο σημείωμα της Danske Bank αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Υπήρξαν ελάχιστες ειδήσεις στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της νομσιματικής επιτροπής της Fed τον Ιούνιο, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις οκτώ ημέρες πριν από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τις περισσότερες πληροφορίες τις γνωρίζαμε ήδη από την ανακοίνωση της νομισματικής επιτροπής και τη συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά συμφωνούν ότι η Fed βρίσκεται σε στάση αναμονής για τώρα, καθώς οι αγορές αποτιμούν μόλις κατά 50% την πιθανότητα κάποιας αύξησης επιτοκίων από τη Fed πριν από το τέλος του έτους.
Τώρα που γνωρίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να εγκαταλείψει την Ε.Ε., προχωρήσαμε σε μείωση των προβλέψεών μας για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από το 1,9% σε 1,7% για φέτος και από 2,3% σε 1,9% για το επόμενο έτος.
Ο λόγος είναι ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι απρόσβλητη από μια επιβράδυνση στην Ευρώπη.
Ως εκ τούτου, μπορούμε επίσης να αναμένουμε ότι η Fed θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τον Ιούνιο του 2017 και θα προχωρήσει σε μόλις δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στην επόμενη χρονιά, αναμένοντας την επόμενη αύξηση να λάβει χώρα το Δεκέμβριο του 2017.
Όπως υποστηρίζουμε εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, τα περισσότερα μέλη της νομισματικής επιτροπής που έχουν δικαίωμα ψήφου τηρούν μία ήπια προς ουδέτερη στάση σχετικά με τη νομισματική πολιτική και μάλλον θα ανέβαλαν τη δεύτερη αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να αποφύγουν μία πρόωρη αύξησή τους.
Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος των προβλέψεών μας για τη Fed είναι ισορροπημένος, οπότε η επόμενη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα εάν ο αντίκτυπος στην οικονομία από το Brexit αποδειχθεί μικρότερος από ό,τι σήμερα αναμένουμε, ή και αργότερα αν οι επιπτώσεις είναι τελικά μεγαλύτερες.
Η επόμενη σημαντική δημοσιοποίηση στοιχείων για την αμερικανική οικονομία είναι την Παρασκευή, όταν θα παρουσιαστεί η έκθεση για την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.
Ακόμα κι αν δούμε μια ανάκαμψη, έπειτα από τις αδύναμες εκθέσεις για τον Απρίλιο και το Μάιο, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι αρκετό για να επαναφέρει στο προσκήνιο μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed, λόγω του Brexit».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης