Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Πρόωρη η αισιοδοξία μετά το Brexit - Η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα

ING: Πρόωρη η αισιοδοξία μετά το Brexit - Η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα
Η πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών δείχνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει
Οι καταναλωτές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για τη μετα-Brexit οικονομία από ό, τι οι επιχειρήσεις, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα στη σειρά.
Αυτό επισημαίνει η ολλανδική τράπεζα ING, σχολιάζοντας, πιο συγκεκριμένα, πως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε κατά 0,6 μονάδες στο -8,5 στην Ευρωζώνη, υποδεικνύοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει αρκετή από την εμπιστοσύνη τους αυτό το καλοκαίρι.
Ενώ οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη σηματοδοτήσει ένα πιο αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, οι καταναλωτές έχουν σαφώς λιγότερη εμπιστοσύνη στη μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εποχή.
Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη μείωση της εμπιστοσύνης και σηματοδοτεί την αβεβαιότητα για το σημερινό γεωπολιτικό και οικονομικό κλίμα, αλλά και για την προσωπική οικονομική κατάσταση παρακμής.
Με ενδείξεις από τον δείκτη PMI σήμερα (23/8) το πρωί ότι οι προσλήψεις επιβραδύνονται, η ανησυχία των καταναλωτών φαίνεται δικαιολογημένη.
Εάν αυτό συμβεί, θα ήταν πιθανόν να επιβραδύνει την εγχώρια ζήτηση στην Ευρωζώνη, η οποία έχει οδηγήσει την ανάκαμψη τα τελευταία τρίμηνα.
Η εικόνα παραμένει ότι η αισιοδοξία μετά Brexit είναι πρόωρη, υπογραμμίζει η ING.
Αν και ο PMI έφτασε σε υψηλό 7 μηνών σήμερα το πρωί, η πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών δείχνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει και ότι η ανάπτυξη είναι πιθανόν να επηρεαστεί από την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, καθώς η διαδικασία της βρετανικής εξόδου καθυστερεί.
Ως εκ τούτου, η ING εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη πιθανόν να μειωθούν το β’ εξάμηνο του έτους και ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας, για να αντιμετωπίσει το περιβάλλον της ασθενούς ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης