Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Γιατί η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερή την πολιτική της τον Οκτώβριο του 2016

tags :
Capital Economics: Γιατί η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερή την πολιτική της τον Οκτώβριο του 2016
Σε note της Capital Economics αναφέρεται ότι είναι πιο πιθανή κάποια αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (2016)
Με τον πληθωρισμό στη ευρωζώνη να παραμένει απογοητευτικός, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερή τη νομισματική πολιτική κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείεται κάποια αλλαγή στη τελευταία συνεδρίαση του έτους τον Δεκέμβριο.
«Η ΕΚΤ είναι απίθανο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή στη συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου (2016).
Αλλά περιμένουμε να προετοιμάσουν το έδαφος για επέκταση που προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου» αναφέρεται σε note της Capital Economics.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν επέκταση του προγράμματος και μετά το Μάρτιο του 2017.
Ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτή την εκτίμηση είναι οι ήπιες προοπτικές για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, η ΕΚΤ έχει έρθει σε δύσκολη θέση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρήσει σε επιμήκυνση του προγράμματος να μην έχει στη διάθεση της αρκετά assets για να αγοράσει.
Με τους υφιστάμενους όρους, για να εντάξει η ΕΚΤ κάποια ομόλογα στο QE θα πρέπει η απόδοση τους να μην είναι χαμηλότερη από το -0,4%, ενώ περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο ποσό από κάποια συγκεκριμένη χώρα.
Διατηρούμε την άποψή μας ότι η αύξηση του ορίου θέμα στο 50 τοις εκατό είναι η πιο πιθανή επιλογή και αναμένουμε σταδιακή μείωση να ξεκινήσει τον Μάρτιο του επόμενου έτους, όταν ο μετρούμενος πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1 τοις εκατό, με μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά 10 δισ ευρώ ανά συνεδρίαση μέχρι το Γενάρη του 2018 ", γράφουν Ανατολή Annenkov, ΕΚΤ-παρατηρητής στη Societe Generale 14ης Οκτωβρίου.
Λεπταίνει και πότε μπορεί να ξεκινήσει θα είναι ο μεγάλος ελέφαντας στην αίθουσα Τύπου την Πέμπτη. Mario Draghi πιθανότατα δεν θα πάει πουθενά κοντά τη λέξη "κωνικό". Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το 2017 θα είναι το έτος κατά το οποίο η ΕΚΤ θα αναβαθμίσουν σταδιακά προς τα κάτω χαλάρωση της πολιτικής της.
"Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε η λεκτική στροφή αρκετών μελών της ΕΚΤ προς ένα πιο επιθετικό τόνο", γράφει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Γερμανία και την Αυστρία.
"Άλλα μέλη προειδοποίησε κατά της ακούσιας κινδύνους της διατήρησης των επιτοκίων πολύ χαμηλά για πάρα πολύ καιρό."
Μακροοικονομικά στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν σε μεγάλο βαθμό καλύτερο από το αναμενόμενο, δίνοντας κανένα λόγο να φοβάται ότι η οικονομία στασιμότητα κατά το τρίτο τρίμηνο. Επίσης προτιμώνται μετρητή πληθωρισμό της ΕΚΤ - η πενταετής, πενταετούς νεκρό προς τα εμπρός - διαπραγματεύεται γύρω από 1,41 τοις εκατό, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.
"Με βάση την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη και τις προοπτικές, δεν υπάρχει προφανής περίπτωση για επιπλέον χαλάρωση, με μετρούμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τους επόμενους έξι μήνες», λέει ο Annenkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης