Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ANZ: Το δολάριο έρχεται αντιμέτωπο με την επόμενη μεγάλη δοκιμασία του

ANZ: Το δολάριο έρχεται αντιμέτωπο με την επόμενη μεγάλη δοκιμασία του
Τα τελευταία χρόνια ο δείκτης του δολαρίου έχει κολλήσει στο εύρος του 94 και 100, σύμφωνα με το Business Insider 
Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου (γνωστός και ως DXY) φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από το εύρος των συναλλαγών που έχει κολλήσει τα τελευταία δυο χρόνια, σύμφωνα με το Business Insider.
Όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα, ο δείκτης έχει κολλήσει σε ένα σχετικό λεπτό εύρος μεταξύ του 94 και 100, βρίσκοντας μεγάλη στήριξη στα χαμηλά που ωστόσο εξαφανίζεται ότι πλησιάζει το 100.
Ο DXY είναι μία μέτρηση της αξίας του δολαρίου έναντι του καλαθιού έξι κυριότερων νομισμάτων, με το ευρώ και το ιαπωνικό γιεν να αντιπροσωπεύουν το 70%.
Διαμορφούμενος ο δείκτης στο 98,63 (κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016), ο DXY μοιάζει να είναι έτοιμος να φλερτάρει ξανά με το 100.

DXY Index

Σύμφωνα με τον Khoon Goh της ΑΝΖ, το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι χρειάζεται προκειμένου ο δείκτης του δολαρίου να σπάσει το υψηλότερο σημείο.
«Ο δείκτης DXY πλησιάζει το σημαντικό επίπεδο του 100, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα βασικό τεχνικό επίπεδο αντίστασης», λέει ο ίδιος.
«Από το 2015, ο DXY έχει ξεπεράσει αυτό το επίπεδο δύο φορές, μόνο για να επιστρέψει χαμηλότερα.
«Έτσι, ενώ το ψυχολογικό επίπεδο θα εξακολουθήσει να αποτελεί μαγνήτη για τις αγορές συναλλάγματος, είναι απαραίτητος ένας σημαντικός καταλύτης για την ώθηση του DXY πέρα από αυτό το επίπεδο» επισημαίνει ο Goh.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η «απάντηση» στο ερώτημα που τίθεται δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο, ούτε η προοπτική νίκης της Hillary Clinton, καθώς «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα γεγονότα».
Αντιθέτως, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε ο DXY να σπάσει το υψηλότερο σημείο: η επιτάχυνση του πληθωρισμού, η αστάθεια στις ροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές και η μετατόπιση του πολιτικού ρίσκου από την Αμερική στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης