Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Κρίσιμο για ιταλική οικονομία και κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές το ιταλικό δημοψήφισμα

Danske Bank:  Κρίσιμο για ιταλική οικονομία και κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές το ιταλικό δημοψήφισμα
Αυτά που διακυβεύονται στο ιταλικό δημοψήφισμα είναι πολλά περισσότερα από τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προάγει ο Renzi, σε ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που ενδέχεται να ευνοήσει την ψήφο αντίδρασης
Εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την ιταλική οικονομία και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές θα έχει το κρίσιμο ιταλικό δημοψήφισμα συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2016.
Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή της η δανέζικη τράπεζα Danske Bank, σύμφωνα με την οποία ο στόχος της μεταρρύθμισης που προάγει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Matteo Renzi, είναι η ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητος στην Ιταλία μέσω της εξασθένησης της ισχύος της Γερουσίας και των περιφερειών, ούτως ώστε να ενδυναμωθεί η κεντρική κυβέρνηση.
Η Danske Bank ανησυχεί για την πολιτική αναταραχή που θα προκαλούσε στην Ιταλία ενδεχόμενη ήττα των επιδιώξεων του Renzi στο δημοψήφισμα, καθώς προ ημερών επιβεβαίωσε την αρχική του προειδοποίηση, ότι θα παραιτηθεί αν το χάσει.
Κατά συνέπεια, αυτά που διακυβεύονται στο ιταλικό δημοψήφισμα είναι πολλά περισσότερα από τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προάγει ο Renzi, σε ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που ενδέχεται να ευνοήσει την ψήφο αντίδρασης ενάντια στο ιταλικό κατεστημένο, ιδιαίτερα μετά το Brexit και τη νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ.
Αν το «στοίχημα» του δημοψηφίσματος κερδηθεί τελικά από τον Renzi, αυτό θα ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, θα εδραιώσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και θα περιορίσει την αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης.
Σε αντίθετη περίπτωση, η πολιτική αβεβαιότητα που θα περιέβαλε την κυβέρνηση του Renzi θα έπληττε τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μάλλον θα ενίσχυε την επιρροή του ιταλικού αντιευρωπαϊκού Κινήματος των 5 Αστέρων σε μια χώρα που συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά απόρριψης της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης