Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA για Wall: Η μπογιά μπορεί να στεγνώνει, αλλά ο τοίχος είναι έτοιμος να καταρρεύσει

BofA για Wall: Η μπογιά μπορεί να στεγνώνει, αλλά ο τοίχος είναι έτοιμος να καταρρεύσει
Ο κίνδυνος βρίσκεται σήμερα στο ισοζύγιο του ισολογισμού της Fed
Παρά τη συνεχόμενη απροθυμία της αγοράς να αναγνωρίσει τι κάνει η Fed «οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς σηματοδοτούν την αρχή μιας παρατεταμένης σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών».
Αυτό αναφέρεται σε ανάλυση του Shyam Rajan της Bank of America με τίτλο «Όταν η μπογιά στεγνώνει, ο τοίχος καταρρέει;».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η αγορά χάνει ένα βασικό στοιχείο: υπό το πρίσμα αυτού που αντιλαμβάνεται ως ''ευνοϊκή επίδραση ροής'' ο κίνδυνος βρίσκεται σήμερα στο ισοζύγιο του ισολογισμού της Fed και προσθέτει ότι «πιστεύουμε πως η αγορά έχει εφησυχάσει στην επίδραση που θα έχει στο χρηματιστήριο η μείωση του ισολογισμού της Fed.
Ειδικά, τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, η προσφορά UST ή/και οι πραγματικές ισοτιμίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες».
Μάλιστα, ο Rajan παρουσιάζει τον ακόλουθο πίνακα, που δείχνει πόσο τεράστια θα είναι η επερχόμενη εξομάλυνση, υπό το πρίσμα των κινήσεων για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τα πραγματικά επιτόκια που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου QE και πόσο μικρή είναι μέχρι στιγμής η αναδίπλωση υπό το καθεστώς σύσφιξης της Fed.
Όπως εξηγεί και ο Rajan, «από τότε που η συζήτηση για την Fed μετατοπίστηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων στον ισολογισμό μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, έχουμε σημαντική αύξηση των πραγματικών επιτοκίων κια μείωση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό: το κατά-QE trade.
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωταρχικός στόχος ενός εκτεταμένου ισολογισμού ήταν να ωθήσει τις πραγματικές αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Ωστόσο, όπως φαίνεται στο διάγραμμα της ημέρας, η αντιστροφή κατά τους τελευταίους μήνες είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας.



Πάντως, η ίδια ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη αναπροσαρμογή της αξίας του ισολογισμού της Fed (δάνεια, υποθήκες κλπ.), οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις και η αύξηση του term premium (ασφάλιστο κινδύνου) σηματοδοτούν ότι αναμένονται πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο προσπαθούν να επικοινωνήσουν -ανεπιτυχώς- κατά τους τελευταίους πέντε μήνες τόσο η Yellen αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της Fed- ότι δηλ. οι αποτιμήσεις των assets είναι κατά κάποιο τρόπο υψηλές εάν χρησιμοποιείς παραδοσιακές μετρήσεις, όπως οι δείκτες P/E.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης