Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τουρκία και Αργεντινή δεν είναι φθηνές αγορές παρά το σφυροκόπημα των τελευταίων μηνών

Τουρκία και Αργεντινή δεν είναι φθηνές αγορές παρά το σφυροκόπημα των τελευταίων μηνών
Οι μετοχές αναδυόμενων αγορών είναι, σαφώς, φθηνότερες απ’ αυτές ανεπτυγμένων αλλά όχι φθηνές
Οι αναδυόμενες αγορές φαίνονται ολοένα και πιο χαοτικές, με ριψοκίνδυνα νομίσματα, ακατάστατη πολιτική και τη μεγαλύτερη διάσωση κάποιας χώρας από το ΔΝΤ.
Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι πολύ πιο φθηνές σε σύγκριση με των ανεπτυγμένων και ιδιαίτερα με τη Wall Street, όπου οι αποτιμήσεις θεωρούνται ακριβές.
Έφθασε, άραγε, η στιγμή οι επενδυτές να στραφούν εκ νέου στις αναδυόμενες αγορές και να ξεχάσουν τα «επιθετικά» πρωτοσέλιδα σε παντός τύπου ΜΜΕ;
«Σε καμία περίπτωση», είναι η απάντηση που δίνεται σε ανάλυση της Wall Street Journal, όπου κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι εξηγούν γιατί οι αναδυόμενες αγορές είναι μεν φθηνότερες αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν φθηνές.
Όντως ο δείκτης MSCI Emerging Market διαπραγματεύεται μόλις 11 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για τους επόμενους 12 μήνες, έναντι σχεδόν 17 φορές στις ΗΠΑ. Αληθεύει ότι η «βουτιά» της τουρκικής λίρας και του peso Αργεντινής έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018 έχουν συμβάλει στην υποχώρηση και νομισμάτων χωρών όπως η Ινδία και η Ινδονησία, οι οποίες διαθέτουν πιο ισορροπημένες οικονομίες.



Είναι αλήθεια ότι η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά μετοχών, η Κίνα έχει επιστρέψει σε κατάσταση bear market.
Ωστόσο, ούτε οι αναδυόμενες αγορές ούτε οι κύριοι αναδυόμενοι δείκτες ομολόγων δεν έχουν αποδόσεις ανάλογες με αυτές του 2017, ενώ ταυτόχρονα οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα χαμηλές με βάσει τους ιστορικούς μέσους όρους.
Επιπρόσθετα ο MSCI Emerging Markets μοιάζει φθηνός και λόγω της στάθμισής του σε κλάδους που κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να αγοράσει, ακόμη και στις αγορές των ανεπτυγμένων χωρών.
Το τελευταίο σημείο είναι ίσως το λιγότερο κατανοητό.
Οι αναδυόμενες αγορές έχουν πολύ περισσότερες τράπεζες και παραγωγούς βασικών προϊόντων, οι οποίοι εμπορεύονται σε χαμηλότερες αποτιμήσεις από τις ανεπτυγμένες.
Οι επενδυτές που ελπίζουν να επωφεληθούν από την αναταραχή για να αγοράσουν φθηνά, μάλλον θα απογοητευτούν.
Σχεδόν το 50% του 25% των φθηνότερων μετοχών με αξιοπρεπή κεφαλαιοποίηση (άνω του ενός δισ. δολαρίων) ανήκει στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων τουρκικών, ελληνικών και κινεζικών τραπεζών.
Μόνο το 8% των μετοχών χαμηλής αποτίμησης, βάσει του δείκτη P/B (τιμή μετοχής/λογιστική αξία) ανήκει σε τομείς όπως αυτοί καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών υγείας.



Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στις μετοχές αναδυόμενων αγορών με υψηλές αποτιμήσεις, καθώς το 50% ανήκει σε καταναλωτικό και υγειονομικό κλάδο.
«Η εξέταση του δείκτη PE [δείκτης τιμών / κερδών] των αναδυόμενων αγορών θα σας παραπλανήσει», εκτιμά ο Christopher Smart, επικεφαλής της μονάδας μακροοικονομικού και γεωπολιτικού κινδύνου στη Barings.
Η έλλειψη εκτεταμένων ευκαιριών στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτή την ιδέα αναζήτησης ευκαιριών στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία και η Αργεντινή αγωνίζονται ενάντια και σε ένα ακριβό δολάριο, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε εξαγωγές και εισαγωγές αλλά κυρίως στην αποπληρωμή των χρεών τόσο της κυβέρνησης της Αργεντινής όσο και των τουρκικών τραπεζών.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η καλύτερη στιγμή για να «μπεις» σε μία αγορά είναι αμέσως μετά από μία κρίση υψηλής έντασης, όπως για παράδειγμα αυτή της Αργεντινής 2001.
Η επιτυχία, όμως, αυτής της επιλογής εξαρτάται από τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης.



Ένας επενδυτής που έβαλε δολάρια σε μετοχές της Αργεντινής στις αρχές του 2002, αμέσως μετά την χρεοκοπία της χώρας, έχασε τα μισά χρήματά του μέσα σε έξι μήνες.
Εκείνοι που περίμεναν μέχρι τον Ιούλιο 2002 τριπλασίαζαν τα χρήματά τους σε δολάριο τους επόμενους 18 μήνες.
Ταυτόχρονα οι πολιτικές επιπτώσεις είναι δύσκολες να προβλεφθούν, αλλά οι έλεγχοι κεφαλαίου είναι απολύτως εύλογοι και θα δυσκολευτούν να πραγματοποιηθούν τυχόν κέρδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης