Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μειώνεται η έκθεση της ΕΕ στα εξωτερικά σοκ – Μεγάλες οι αποκλίσεις των κρατών

tags :
Scope: Μειώνεται η έκθεση της ΕΕ στα εξωτερικά σοκ – Μεγάλες οι αποκλίσεις των κρατών
Έκθεση της Scope για την ΕΕ
Η έκθεση της ΕΕ στα εξωτερικά σοκ έχει υποχωρήσει σημαντικά από το 2013, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών.
Ο ευρωπαϊκός οίκος λαμβάνει υπόψη την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (net international investment position, NIIP) των χωρών.
Οι 16 χώρες, από μόλις 12 το 2013, διαθέτουν σήμερα θετική NIIP ως προς το ΑΕΠ.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία παραμένουν οι οικονομίες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες αρνητικές NIIPs, αν και υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες σε κάθε περίπτωση, όπως η βελτίωση των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών και η σύνθεση των υποχρεώσεων.
Σε αντίθετο κλίμα, η Ολλανδία, η Δανία, η Μάλτα και η Γερμανία έχουν βελτιώσει περαιτέρω τις ήδη ισχυρές NIIPs.
Η Ιταλία φαίνεται λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς από ό,τι το 2013, ενώ η NIIP της Γαλλίας παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη και υστερεί σε σχέση με τις NIIPs των ισχυρότερων οικονομιών.
Η αδυναμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, μετά το δημοψήφισμα του 2016, είχε ευνοϊκό αντίκτυπο για την NIIP του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Ουγγαρία, η Κροατία και η Βουλγαρία βελτίωσαν αισθητά τις NIIPs τους.
«Ο δείκτης NIIP σε σχέση με το ΑΕΠ αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ των αποθεμάτων εξωτερικών περιουσιακών χρηματοοικονομικών στοιχείων μιας οικονομίας και των εξωτερικών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, σε σχέση με το οικονομικό της μέγεθος. Όταν είναι σημαντικά αρνητική, υποδηλώνει ότι η οικονομία είναι εκτεθειμένη στους πιθανούς κινδύνους μιας βαθύτερης κρίσης σε περιόδους διεθνούς μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και πτώσης κεφαλαίων.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις ρευστότητας και τείνει να αποτελεί ένδειξη της υποκείμενης ευπάθειας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής εγχώριας αποταμίευσης, της στενής βάσης των εξαγωγών, της εξάρτησης από τις εισαγωγές, αλλά και των υψηλών άμεσων ξένων επενδύσεων», εξηγεί ο οίκος.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης