Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Αν η Ελλάδα αποχωρήσει οι συνέπειες θα είναι ίδιες με την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997-98 και την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008

tags :
UBS: Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ  - Αν η Ελλάδα αποχωρήσει οι  συνέπειες θα είναι ίδιες  με την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997-98 και την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008
Με την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997-98 και τη κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, παρομοίασε τα αποτελέσματα πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Kelvin Tay, της UBS μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, εφιστώντας την προσοχή ότι σε περίπτωση που νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
Ωστόσο, η UBS δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διότι το κόστος εξόδου θα είναι πολύ μεγάλο τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ακόμα και η σκέψη για την έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της Ελλάδας και των άλλων, σημειώνει η ελβετική τράπεζα. Μάλιστα, κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος κουρέματος.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο οι ασιατικές αγορές μπορεί να υποχωρήσουν κατά 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Μια έξοδος της χώρας από το ευρώ θα σήμαινε έξοδο από την ΕΕ, στάση πληρωμών σε ό,τι αφορά υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό, κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα, άνοδο του πληθωρισμού και, το πιθανότερο, μικρή βελτίωση στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.
Η άλλη επιλογή είναι οι πιστωτές της Ελλάδας να παραδεχθούν ότι οι πολιτικές τους είναι αδύνατο να εφαρμοστούν και να έχουν αποτέλεσμα και να ελαφρύνουν σημαντικά την Ελλάδα από το χρέος της, όπως και να την υποστηρίξουν με άλλα μέσα. Οι πολιτικές αυτές δεν θα αποτρέψουν την αναπόφευκτη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής στην Ελλάδα σε σχέση με τα σημερινά μη βιώσιμα επίπεδα, αλλά θα λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι», καθιστώντας πολιτικά δυνατή την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Το τίμημα θα είναι, όμως, αναμφίβολα, κάποια απώλεια κυριαρχίας και μια οικονομία σε μακροχρόνια υποχώρηση, καθώς και η συρρίκνωση του πληθυσμού, αφού πολλοί από τους πιο φιλόδοξους και ταλαντούχους Έλληνες φεύγουν από τη χώρα για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης