Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Τέλος η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία - Ο Draghi καθησυχάζει τις αγορές προς το παρόν

DBRS: Τέλος η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία - Ο Draghi καθησυχάζει τις αγορές προς το παρόν
Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία πλησιάζει στο τέλος με το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Mario Draghi

Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία πλησιάζει στο τέλος με το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Mario Draghi που υποστηρίζεται από μεγάλη πλειοψηφία.
Αυτό παρέχει σταθερότητα στην κυβέρνηση να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, να επιταχύνει τη διάθεση του εμβολίου, να θέσει την Ιταλία σε μια πορεία ανάκαμψης και να ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις αναφέρει σε ανάλυσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.
Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να βρεθεί μια νέα και σταθερή πλειοψηφία για τη διατήρηση της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού κ. Conte, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε στον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Draghi, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Δημιουργήθηκε νέα κυβέρνηση και ορκίστηκε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021 και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και στη Βουλή και στη Γερουσία.
Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Draghi περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες τοποθετημένους σε βασικά υπουργεία και πολιτικούς σχεδόν όλων των κομμάτων.
Το τελευταίο επέτρεψε στο υπουργικό συμβούλιο να λάβει μεγάλη αν και ετερογενής υποστήριξη πλειοψηφίας που ενισχύει τη συναίνεση, τη σταθερότητα της κυβέρνησης και θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκριση της μεταρρυθμιστικής νομοθεσίας.
Επιπλέον, το θεσμικό προφίλ του κ. Draghi ενισχύει την αξιοπιστία και την πολιτική λογοδοσία της Ιταλίας πριν από την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC).

Η ατζέντα του πρωθυπουργού Draghi

  • επιτάχυνση της διάθεσης του εμβολίου
  • αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας
  • υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ιταλίας
  • και παρουσίαση ενός νέου RRP με σημαντικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση, τη μεταρρύθμιση του φόρου και της δικαιοσύνης, την προώθηση της πράσινης μετάβασης, της ψηφιοποίησης και της ισότητας των φύλων.

Η DBRS βλέπει θετικά μια γενική συναίνεση από το κοινοβούλιο σχετικά με αυτές τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο RRP, καθώς μπορεί να υποδηλώνει ότι η θέσπιση μεταρρυθμιστικής νομοθεσίας θα μπορούσε να συνεχιστεί πέρα από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής εξουσίας τον Μάρτιο του 2023.
Η DBRS είναι της άποψης ότι ο πρωθυπουργός Draghi μπορεί να έχει ένα χρονικό διάστημα για την εφαρμογή αυτών των μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του δυνητικού ΑΕΠ της Ιταλίας.
Αυτό θα ωφελούσε τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί πολύ πέρα από την κυβέρνηση του κ. Draghi.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να κυβερνήσει τουλάχιστον μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί στις αρχές του 2022, και η εκλογή του κ. Draghi ως Προέδρου είναι μία πιθανότητα.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι κοινοβουλευτικές εκλογές είναι πιθανό να διεξαχθούν πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Μάρτιο του 2023.
Σε μια πιο προσεκτική σημείωση, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα εκλογών, οι τριβές μεταξύ αυτών των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θα μπορούσαν να αυξηθούν και να αποδυναμώσουν τις πολιτικές του κ. Draghi και υπονομεύει τη νομοθετική διαδικασία της μεταρρύθμισης.
«Η νέα κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους επενδυτές που ανησυχούν για τις πρόωρες εκλογές και τον λανθάνοντα ευρωσκεπτικισμό που προέρχεται από τη Lega.
Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν ο πρωθυπουργός Draghi θα έχει το χρόνο να αντιμετωπίσει πλήρως τις διαρθρωτικές αδυναμίες που περιορίζουν τις δυνατότητες της Ιταλίας.
Παραμένει ασαφές εάν αυτή η φάση διαμορφώνει ένα πολιτικό μέλλον με περισσότερη συναίνεση από ό, τι στο παρελθόν, με αυξημένη όρεξη για μεταρρυθμίσεις και προοπτική για πιο μελλοντικές πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης