Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ο Δαρβίνος πάει στις αγορές και βυθίζει τον δείκτη δολαρίου

Rabobank: Ο Δαρβίνος πάει στις αγορές και βυθίζει τον δείκτη δολαρίου
Βύθιση του δολαρίου ΗΠΑ αναμένει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Βύθιση του δολαρίου ΗΠΑ αναμένει σύμφωνα με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank, επιμένοντας στο πόσο επιστημονικά… αντιεπιστημονική πρέπει να είναι η προσέγγιση των οικονομολόγων.
Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με την αναπαραγωγή και ανατροφοδότηση παλαιών, χρονιζόντων και δυσεπίλυτων προβλημάτων από τον κλάδο της Βιολογίας:
Αλήθεια, τα επιγενετικά χαρακτηριστικά κληρονομούνται ή όχι;
Ο Δαρβίνος το απέκλειε, ο Λαμάρκ το υποστήριζε…
Και αν είχε δίκιο ο τελευταίος, μπορεί πολλές διαδικασίες να αλλάξουν και πληθώρα επιστημονικών θεωριών να αναθεωρηθούν.
Για παράδειγμα, η εξελικτική θεωρία, που σε ένα πολιτικοποιημένο πανεπιστημιακό περιβάλλον μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματική.
Διότι πρόκειται, αν μη τι άλλο, όπως αναφέρει η Rabobank, για ένα σχήμα οξύμωρο, για μια αντιφατική επιστημονική θεώρηση του κόσμου της πραγματικότητας.
Σημειωτέον ότι «επιστημονικό γεγονός» δεν υπάρχει.
Η δε επαγωγική μέθοδος, που ξεκινά από τις επιμέρους παρατηρήσεις της φύσης και επεκτείνεται στη γενίκευση μιας επιστημονικής «αλήθειας», πάσχει πανταχόθεν.
Η γενίκευση δεν συνιστά ούτε νόμο ούτε, κυρίως, γεγονός.
Ωστόσο, από τη στιγμή που ο δαρβινισμός «συνάντησε» την επιστήμη, τα πράγματα έγιναν αρκετά δύσκολα.

Δεν είναι σίγουρος ο Fauci

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν είναι «πεπεισμένος» για την αληθινή προέλευση του κορωνοϊού.
Αυτή η θέση έρχεται σε ισχυρή αντίθεση με ό,τι αναπαράγουν τα κυρίαρχα μίντια, που, φυσικά, επηρεάζονται από την πολιτική.
Και, σίγουρα, εάν αυτή η νέα υπόθεση δεν παραποιηθεί, τότε το ζήτημα θα γίνει πολύ πιο πολιτικό.
Εάν ο Λευκός Οίκος διεξαγάγει έρευνα, θα προκληθεί τεράστιο πρόβλημα στις σχέσεις με την Κίνα ενώ αν δεν θα κάνει, τότε οι Ρεπουμπλικάνοι θα υποσχεθούν ότι θα κάνουν αυτοί.

Δείκτης δολαρίου

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης δολαρίου κυμαίνεται στις 90 μονάδες, ωστόσο η συγκριτική ιστορική θεώρηση δεδομένων από το 1970 έως σήμερα δείχνει μπορεί να καταρρεύσει έως και -20%.
Και, φυσικά, αυτή η προσέγγιση είναι τελείως αντιεπιστημονική.
Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που η Fed είναι ένα βήμα πιο κοντά στη σύσφιγξη, το Ευρωδολάριο έχει μετεξελιχθεί σε Dogecoin και ο Elon Musk αδυνατεί να οδηγήσει το Bitcoin σε νέα υψηλά.
Από την άλλη, η ιστορία και οι αγορές δεν συντάσσονται, αλλά επαναλαμβάνονται κάθε 8 - ή 20 - χρόνια!
Και, ναι, τα οικονομικά δεν είναι «επιστήμη», όπως είπε και Milton Friedman, ισχυριζόμενος πως όσο πιο ρεαλιστικές είναι οι υποθέσεις μιας οικονομικής θεωρίας, τόσο πιο σημαντικές είναι.
Εδώ, σύμφωνα με τη Rabobank, «κολλάει» ο Δαρβίνος.
Εάν βραχυπρόθεσμα ο δείκτης δολαρίου κατρακυλήσει, έχει σημασία τι λέει η ιστορία;
Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι η παράμετρος της πολιτικής, σε συνδυασμό με την εξέλιξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές πρέπει να είναι άκρως «επιστημονικοί», για να αντιλαμβάνονται και να προβλέπουν όσα αντιεπιστημονικά συμβαίνουν στην οικονομία και στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης