Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εύσημα Goldman Sachs στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Μειώνονται τα NPLs, αυξάνεται το περιθώριο κέρδους

Εύσημα Goldman Sachs στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Μειώνονται τα NPLs, αυξάνεται το περιθώριο κέρδους

Τα πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης έχουν αποτρέψει ένα μεγάλο κύμα αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι στην αρχή της πανδημίας για δύο λόγους, ανέφερε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jernej Omahen.

«Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνονται ετησίως, ενώ το τμήμα των χαρτοφυλακίων που δεν έχει απόδοση έχει πράγματι μειωθεί», δήλωσε ο Jernej Omahen, επικεφαλής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Goldman Sachs.

Το πρόβλημα των NPLs

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ένα μεγάλο μέρος των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τις κρίσεις του 2008 και του 2011.
Και ήταν ένα από τα στοιχεία που αποτρέπουν από την κερδοφορία.
«Αυτή τη στιγμή, μέρος του λόγου αυτού είναι διαρθρωτικό», είπε ο Omahen, αναφέροντας τις προσπάθειες μείωσης των κινδύνων που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο δεύτερος λόγος για τη βελτίωση των ισολογισμών «είναι η σημαντική δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για την οικονομία και για τις εταιρείες», δήλωσε επίσης ο Omahen.

Σημαντική η τόνωση

Μετά την πανδημία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρότειναν διαφορετικά μέτρα για την αποφυγή μιας ευρύτερης οικονομικής κατάρρευσης.
Αυτά τα βήματα δημοσιονομικής τόνωσης έχουν αποτρέψει ένα μεγάλο κύμα αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με την επέκταση να έχει αποτρέψει την επιδείνωση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Επιπλέον, υπήρξε επίσης ένα τεράστιο ποσό νομισματικών κινήτρων για τον περιορισμό του οικονομικού σοκ από τα lockdown και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από την κορυφή του 1 τρισ. ευρώ το 2016 σε περίπου 550 δισ. ευρώ στα μέσα του 2020.
Αυτό το επίπεδο NPLs αντιπροσώπευε σχεδόν το 3% του συνολικού επιπέδου των δανείων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στα μέσα του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης