Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το ψηφιακό ευρώ θα μειώσει τα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών από 20% έως 50%

Morgan Stanley: Το ψηφιακό ευρώ θα μειώσει τα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών από 20% έως 50%
Κατά 8% θα περιοριστούν τα αποθεματικά των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω ψηφιακού ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Τo ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών μέχρι και 50%, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή της η Morgan Stanley.
Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβαίνει στην παραπάνω υπόθεση βασιζόμενη στο σενάριο ότι οι πολίτες και οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου, ηλικίας 15 ετών και άνω, θα μεταφέρουν 3.000 ευρώ (3.600 δολ.) σε ψηφιακό πορτοφόλι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ αφορά το δυσμενές σενάριο και επισημαίνεται σχετικώς από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ως θεωρητικό όριο για τους πολίτες. 
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε  να μειώσει τις συνολικές καταθέσεις στη ζώνη του ευρώ, που ορίζονται ως καταθέσεις νοικοκυριών και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, κατά 873 δισεκατομμύρια ευρώ (1,06 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 8%, υποστηρίζει η Morgan Stanley.
Pasted_image_1623745978633.png

Οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης - όπως η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία - θα πληγούν περισσότερο.
Σε αυτές τις χώρες, η μετατροπή 3.000 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση των αποθεματικών από 22% έως 51% σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις νοικοκυριών και από 17% έως 30% επί των συνολικών καταθέσεων. 
Ωστόσο, η μετατροπή των καταθέσεων σε τόσο μεγάλο βαθμό είναι απίθανη.
Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να μετατρέψουν περισσότερο από το 12% των καταθέσεών τους, τότε ο αντίκτυπος στις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις δεν θα ήταν υψηλότερος από το 10% - ακόμη και στην Ελλάδα.
Όπως η πλειονότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ερευνά τις επιπτώσεις ενός ψηφιακού νομίσματος, με την απειλή για τις καταθέσεις σε τράπεζες να επισημαίνονται συχνά ως μια από τις πιθανές παγίδες.
Εάν οι καταναλωτές επιλέγουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ για καθημερινές δαπάνες, οι σχεδόν εξαϋλωμένες τραπεζικές καταθέσεις θα εμπόδιζαν την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν χρήματα και ούτω καθεξής.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde το ψηφιακό ευρώ θα είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια.  

ΕΚΤ: Θετικοί οι Ευρωπαίοι στο ψηφιακό ευρώ

Στο μεταξύ, θετικοί δηλώνουν, σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, οι Ευρωπαίοι απέναντι στο ψηφιακό ευρώ.
Η ανάλυση επιβεβαιώνει, σε γενικές γραμμές, τα αρχικά ευρήματα:
αυτό που το κοινό και οι επαγγελματίες θέλουν περισσότερο από ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα είναι η ιδιωτικότητα (43%), ακολουθούμενη από την ασφάλεια (18%), την ικανότητα πληρωμής σε όλη τη ζώνη του ευρώ (11%), χωρίς επιπλέον κόστος (9%) και δυνατότητα χρήσης εκτός σύνδεσης (8%).
«Ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο εάν ικανοποιεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Fabio Panetta.
«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι ένα ψηφιακό ευρώ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών που επισημαίνονται στη δημόσια διαβούλευση».
Το απόρρητο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός ψηφιακού ευρώ τόσο για το κοινό όσο και για τους επαγγελματίες, ειδικά για τους εμπόρους και άλλες εταιρείες.
Και οι δύο ομάδες υποστηρίζουν απαιτήσεις για την αποφυγή παράνομων δραστηριοτήτων, με λιγότερες από μία στις δέκα απαντήσεις από μέλη του κοινού να δείχνουν υποστήριξη στην πλήρη ανωνυμία.
Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τη σημασία των διαμεσολαβητών που παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ψηφιακό ευρώ και υποδεικνύουν ότι πρέπει να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα τραπεζικά και συστήματα πληρωμών.
Θα ήθελαν πρόσθετες υπηρεσίες που παρέχονται πέρα από τις βασικές ψηφιακές πληρωμές σε ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης