Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αβεβαιότητα για την οικονομική ανάκαμψη λόγω μετάλλαξης Δέλτα - Οι προειδοποιήσεις από Oxford Economics, Barclays, JP Morgan

Αβεβαιότητα για την οικονομική ανάκαμψη λόγω μετάλλαξης Δέλτα - Οι προειδοποιήσεις από Oxford Economics, Barclays, JP Morgan
Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα
Σχετικά Άρθρα

Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έχει θολώσει το outlook, αν και είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί η αντίδραση των αγορών. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν επενδυτικοί οίκοι.
Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο που προχωρά σε άρση των μέτρων από τις 19 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, αν και τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως, οι οικονομίες που αναφέρουν κρούσματα της Δέλτα έχουν αυξηθεί σε 89, με έναν αυξανόμενο αριθμό να την αναγνωρίζει ως το κυρίαρχο στέλεχος.
Ο Ben May από την Oxford Economics δήλωσε ότι οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην παγκόσμια οικονομία ήταν «δικαιολογημένες», προειδοποιώντας ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα εξασφαλίσουν μια ομαλή πορεία προς την οικονομική ομαλότητα.
Σύμφωνα με τον May, η απότομη άνοδος που παρατηρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών, θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι το νέο στέλεχος «θα προκαλέσει καταστροφή» στις αναδυόμενες οικονομίες με λιγότερο προηγμένα προγράμματα εμβολιασμού.
Ωστόσο, ο ίδιος υποστήριξε ότι με δεδομένο ότι οι νοσηλείες ασθενών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τα νέα κύματα που προκληθούν από την άρση των μέτρων, ενδεχομένως να είναι «αναγκαίο κακό» για τις οικονομίες που σχεδιάζουν την επαναλειτουργία τη στιγμή που δεν έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών.
«Ωστόσο, εάν οι οικονομίες ανοίξουν ξανά και επιτρέψουν την αύξηση των κρουσμάτων, τα οικονομικά οφέλη θα μπορούσαν να αποδειχθούν παραπλανητικά εάν οι απουσίες που σχετίζονται με την Covid προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στις επιχειρήσεις και τα υψηλότερα κρούσματα προκαλέσουν την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απόστασης εθελοντικά» συμπλήρωσε ο May.
Σε κάθε περίπτωση, «οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για αυτόν τον κίνδυνο.
Αλλά προς το παρόν, τα στοιχεία είναι ασαφή».

Περισσότερες μεταλλάξεις, λιγότερα δεδομένα

Την ίδια στιγμή, ο Christian Keller από την Barclays αναγνώρισε ότι οι εξελίξεις γύρω από την παραλλαγή προκάλεσαν νέες αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία προς την οικονομική εξομάλυνση.
«Αυτό έρχεται μαζί με τα στοιχεία, που είναι αρνητικά, υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει κορυφωθεί και ότι η δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε περισσότερο από το προβλεπόμενο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά για τον μέσο όρο των ΗΠΑ, παραμένουν πολύ χαμηλά σε πολλές νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες, κάτι που σημαίνει ότι τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσαν πράγματι να αυξηθούν σημαντικά».
«Μια γενικότερη ανησυχία είναι επίσης ότι τα αυξανόμενα κρούσματα, ακόμη και αν δεν είναι θανατηφόρα, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εμφάνιση περισσότερων μεταλλάξεων που θα είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εμβόλια.
Η Ινδία αναφέρει μια παραλλαγή "δέλτα + της παραλλαγής" και η νέα παραλλαγή "Lambda" του Περού έχει επίσης επισημανθεί από τον ΠΟΥ».
Ακόμα κι αν τέτοιες μεταλλάξεις δεν αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά θανάτου ή νοσηλείας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, συνεπώς, την ιδιωτική ζήτηση και την προσφορά εργασίας.
Ωστόσο, η Barclays τόνισε ότι ακόμη και αν η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τελειώσει εδώ, θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή.
Τέλος, καθησυχαστική εμφανίζεται η JP Morgan που εκτιμά ότι -με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο- η αγορά είναι σε θέση να αντισταθεί στην καταιγίδα εάν η εκτόξευση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα προκαλέσει μεγαλύτερη μακροοικονομική ζημιά από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
«Ακόμα και αν επιστρέψουν οι περιορισμοί, αυτό δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στην αγορά» δήλωσε ο Mislav Matejka από τη JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης