Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ζούμε σε έναν διεφθαρμένο κόσμο, όπου ο καθείς κάνει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες

Rabobank: Ζούμε σε έναν διεφθαρμένο κόσμο, όπου ο καθείς κάνει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες
Δείτε το Salo, το έργο που περιγράφει γεγονότα πολιτικής διαφθοράς και επικρίνει τις ανήθικες διαστάσεις που μπορεί να λάβει η απολυταρχία του καπιταλισμού, αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με τον αναλυτή της ολλανδικής τράπεζας Rabobank, καλό θα ήταν οι αναγνώστες να δουν κάποια στιγμή το φιλμ Salo, το οποίο αποτελεί μια χαλαρή κινηματογραφική μεταφορά νουβέλας του Μαρκήσιου ντε Σαντ.
Το έργο περιγράφει γεγονότα πολιτικής διαφθοράς, το φαινόμενο του υπερκαταναλωτισμού, αγγίζει το μηδενιστικό κίνημα και επικρίνει τις ανήθικες διαστάσεις που μπορεί να λάβει η απολυταρχία του καπιταλισμού.
Με άλλα λόγια, έχει ως όρο αναφορά τη σημερινή παγκόσμια χρηματαγορά…

Ειδησεογραφία

Στα γεγονότα της ημέρας, η έκθεση της νομικής εταιρείας WilmerHale που ζητήθηκε από τον εσωτερικό έλεγχο της Παγκόσμιας Τράπεζας εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επιρροή της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα και την κρίση της Georgieva και του τότε προέδρου της World Bank, Jim Yong Kim.
Η Georgieva δήλωσε ότι διαφωνεί θεμελιωδώς με τα πορίσματα και τις ερμηνείες της έκθεσης και ότι έχει ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Από την άλλη, την επανεξέταση και κατόπιν την αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας που αφορά το πλαίσιο δράσεων των αξιωματούχων της Federal Reserves, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Jay Powell, ύστερα από καταγγελίες σχετικά με τις επενδυτικές δραστηριότητες δύο περιφερειακών προέδρων.
Ειδικότερα, ο Jay Powell ζήτησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να γίνει σχετική έρευνα, ύστερα από αναφορές ότι ο Robert Kaplan, διοικητής της Fed του Ντάλας, και ο Eric Rosengren της Βοστώνης πραγματοποίησαν επενδύσεις σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η κεντρική τράπεζα κινούνταν από επιθετικά έως τελείως ανορθόδοξα για να ενισχύσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο Kaplan αποκάλυψε ότι κατείχε μετοχές αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε 27 εισηγμένες εταιρείες, κεφάλαια και εναλλακτικές επενδύσεις.
Ο Rosengren διαθέτει μετοχές αξίας τουλάχιστον 151.000 δολαρίων σε τέσσερα funds που επενδύουν σε ακίνητα.

Πράσινη ανάπτυξη;…

Κατά τ’ άλλα, βλέπουμε μια πλημμύρα χρημάτων σε κεφάλαια ESG, αλλά τα στοιχεία της Morningstar, που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο, δείχνουν ότι 256 κεφάλαια επαναχρησιμοποιήθηκαν ή επανατοποθετήθηκαν ως βιώσιμα το 2020, από 179 το προηγούμενο έτος.
Το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν 127.
Η Morningstar αναφέρει: «Η μετατροπή των υφιστάμενων κεφαλαίων σε πράσινα για βιώσιμες στρατηγικές είναι ένας τρόπος για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία για να επαναδημιουργήσουν τις επιχειρήσεις τους με βιώσιμα κεφάλαια, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη δημιουργίας νέων κεφαλαίων».
Τα ανανεωμένα κεφάλαια συνήθως προσθέτουν όρους όπως «βιώσιμο», «ESG», «πράσινο» ή «SRI» στα ονόματά τους.
Ωστόσο, έπειτα από 40 χρόνια νεοφιλελευθερισμού, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει ότι η έκρηξη ιδεαλισμού και Covid-19 το μοναδικό που μπορούν να κάνουν είναι να εκτοξεύσουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, αφού προηγουμένως θα βρεθούν στα ύψη οι τιμές στην Ενέργεια.
Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να φέρει ξανά στο προσκήνιο το πιο βρώμικο καύσιμο, τον άνθρακα.

«Ανήθικος κίνδυνος».

Πράγματι, εάν 40 χρόνια νεοφιλελευθερισμού έχουν σαπίσει τα πάντα, πώς ακριβώς η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν θα αποτύχει, όπως φοβούνται κάποιοι;
Οι αρχαίοι Έλληνες, που δεν διδάσκονταν πια στη Δύση, παρουσίαζαν την παθολογία των πολιτευμάτων σε κύκλους: αριστοκρατία> τιμοκρατία> ολιγαρχία> δημοκρατία> τυραννία (Πλάτωνας). Μοναρχία> αναρχία (Αριστοτέλης). Δημοκρατία> αριστοκρατία> μοναρχία και οι εκφυλισμένες μορφές ωχλοκρατίας> ολιγαρχία> τυραννία (Πολύβιος).
Γι' αυτό έχουμε τώρα το «Build Back Better»...

Εφιάλτης στην Κίνα…

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να διδάσκει τους αρχαίους Έλληνες, αντιμετωπίζει, όπως το λέει το Bloomberg, τον «εφιάλτη ενός «Ανεξέλεγκτου κραχ», την Evergrande.
Ο κολοσσός του Real Estate πρόκειται να πραγματοποιήσει πλειστηριασμό στις 30 Σεπτεμβρίου για να συγκεντρώσει κεφάλαια χάριν των επενδυτών που αγόρασαν τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου.
Προσφέροντας ουσιαστικά φθηνά διαμερίσματα αντί μετρητών.
Ωστόσο, αυτό είναι ακριβώς το είδος των εξαναγκασμένων πωλήσεων περιθωρίου που μπορούν να μειώσουν τις τιμές σε ολόκληρη την αγορά ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης