Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Σύσταση «Overweight» για τις ελληνικές μετοχές - Οι τράπεζες θα ηγηθούν της ανοδικής κούρσας

HSBC: Σύσταση «Overweight» για τις ελληνικές μετοχές - Οι τράπεζες θα ηγηθούν της ανοδικής κούρσας
Θετική για τις ελληνικές μετοχές παραμένει η HSBC
Σχετικά Άρθρα
«Ταύρος» είναι η HSBC για τις ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με την έκθεση στρατηγικής της για το α’ τρίμηνο του 2022.
Όπως αναφέρει, το ελληνικό χρηματιστήριο θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανακάμπτει, με τον κλάδο των τραπεζών να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές είναι εξαιρετικά θετικές, καθώς θεωρεί ότι θα ενισχυθούν από τον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών –μέχρι στιγμής– αποτιμήσεων, ενώ οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο. 
Οι λόγοι; Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά, με την HSBC να εκτιμά ανάπτυξη 7,5% το 2021, 5% το 2022, ενώ το 2023 θα υπερβεί την τάση, ήτοι στο 4%, λαμβάνοντας ώθηση από τον Τουρισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. 
Ο Τουρισμός σημείωσε ήπια αποτελέσματα στο πρώτο μέρος της σεζόν, αλλά ανέκαμψε έντονα το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, όπως επισημαίνεται σχετικά.
Ο στόχος της κυβέρνησης να επιστρέψουν τα έσοδα του κλάδου πάνω από τα μισά του επιπέδου του 2019 επετεύχθη.
Με τα επίπεδα εμβολιασμού κατά της COVID-19 να είναι υψηλά ενώ μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου υστερεί ως προς αυτό το σκέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν το 2022, με τις προοπτικές για το πρώτο μισό της περιόδου να εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία. 
Στο πλαίσιο της ταχείας κυκλικής ανάκαμψης, το μείγμα αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικό – με δείκτες P/E σημαντικά κάτω από τους αντίστοιχους στις αναδυόμενες αγορές, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης κερδών.

φδασσαφδσφαδ.JPG

Σύμφωνα με την HSBC, με όρους PE, η ελληνική αγορά βρέθηκε το 2021 στο 10,9x, ενώ για το 2022 τοποθετείται στο 9,4x.
Η αύξηση των κερδών, βάσει των εκτιμήσεων, συγκλίνει στο 15,4% για το 2022. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, στο 1,4%, είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με το χρέος το οποίο εκδίδουν άλλες αναδυόμενες οικονομίες - κάτι το οποίο αποτελεί ένα πρόσθετο στήριγμα για τις αποτιμήσεις. 
Από την άποψη της ρευστότητας, σε αντίθεση με πολλές άλλες μικρές αγορές, δεν παρατηρείται «συνωστισμός» (crowded trade).
Το μέσο αμοιβαίο κεφάλαιο παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών διατηρεί ουδέτερη θέση (neutral) ως προς την Ελλάδα ενώ η καμπύλη ενεργού βάρους παραμένει επίπεδη εδώ και μερικά χρόνια. 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την HSBC, το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές παραμένει από μικρό έως ελάχιστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι εάν υπάρξει ένα θετικό αφήγημα θα υπάρχουν και πολλά περιθώρια για ενίσχυση της ρευστότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

δσαφδσαφδσα.JPG

φδασσφδασφδα.JPG
Πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος


Σαφώς, σημαντικό «κεφάλαιο» στο εν λόγω αφήγημα για την Ελλάδα έχουν και θα έχουν οι τράπεζες – αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% του FTSE Greece.
Εν προκειμένω, η αγορά εκτιμά PE 6,5x για το 2021 και 6,6x για το 2022, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/B και για τα δύο έτη είναι 0,45x. 
Η μείωση των NPE και οι πωλήσεις τιτλοποιήσεων έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση.
Η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς των δανείων και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας.
Όπως παρατηρεί η HSBC, το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται στο 40%, παρά το γεγονός ότι η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κινείται σε παρόμοια επίπεδα.
Η βρετανική τράπεζα επίσης δίνει αξιολόγηση buy και στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας πως οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που έχουν σημειώσει.
Η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει, τέλος, να επιτρέψει στους κλάδους του λιανεμπορίου και του Τουρισμού να καταγράψουν θετικές επιδόσεις, κάτι που θα ενισχύσει τις δραστηριότητες των τραπεζών.
Συμπερασματικά, η HSBC, όπως σημειώνει, «παραμένουμε overweight στην Ελλάδα».

sdsdsds.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης