Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's Analytics: Η ουκρανική κρίση απειλεί την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα - Πλήγμα για την Ευρώπη

Moody's Analytics: Η ουκρανική κρίση απειλεί την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα - Πλήγμα για την Ευρώπη
Καθώς η πανδημία υποχωρεί, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού
Σχετικά Άρθρα

Η ουκρανική κρίση απειλεί την παγκόσμια εφοδιασιτκή αλυσίδα, καθώς αποτελεί πλέον τον κορυφαίο κίνδυνο, εκτοπίζοντας την πανδημία, σημειώνει η Moody's Analytics.
H πανδημία οδήγησε τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες σε οριακό σημείο, προκαλώντας ελλείψεις και εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη.
Καθώς η πανδημία υποχωρεί, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός εμπορευμάτων, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μέχρι το παλλάδιο και το σιτάρι.
Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας σιταριού.
Η κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση τη διαθεσιμότητα ενός μεγάλου μέρους αυτών των ζωτικών προμηθειών.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχει μετατοπιστεί από την πανδημία στη στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και στις γεωπολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες που έχει δημιουργήσει», έγραψε ο οικονομολόγος Tim Uy της Moody's Analytics σε έκθεσή του την Πέμπτη.

Στην Ευρώπη το ισχυρότερο πλήγμα

Η Moody's προειδοποίησε ότι η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας «μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση για τις εταιρείες πολλών βιομηχανιών», ειδικά εκείνων που εξαρτώνται από ενεργειακούς πόρους.
Η Ευρώπη, ειδικότερα, θα νιώσει τον μεγαλύτερο πόνο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, επειδή εξαρτάται από τη Ρωσία για φυσικό αέριο.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί παγκοσμίως, αυξάνοντας τις τιμές της βενζίνης και αυξάνοντας τις προοπτικές κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες και άλλες βιομηχανίες, όπως τα πλαστικά, που βασίζονται στο πετρέλαιο.

Έλλειψη chip

Η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας θα μπορούσε επίσης να συσσωρεύσει περαιτέρω πίεση στην παγκόσμια έλλειψη chip υπολογιστών, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Covid και ήταν στο επίκεντρο της αύξησης των τιμών των καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Η Moody's επεσήμανε ότι η Ρωσία προμηθεύει το 40% του παλλαδίου στον κόσμο, έναν βασικό πόρο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ημιαγωγών.
Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σημειώνει ότι η Ουκρανία παράγει το 70% του παγκόσμιου νέον, ένα αέριο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή τσιπ υπολογιστών.
«Μπορούμε να περιμένουμε ότι η παγκόσμια έλλειψη τσιπ θα επιδεινωθεί εάν συνεχιστεί η στρατιωτική σύγκρουση», έγραψε ο Uy.
Οι τιμές neon εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 2014-2015 στην Κριμαία.
Παρόλο που οι κατασκευαστές chip έχουν αποθηκεύσει πόρους, ο Uy προειδοποιεί ότι τα αποθέματα μπορούν να διαρκέσουν λίγο.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τους επόμενους μήνες, αναμένεται ότι η έλλειψη chip θα επιδεινωθεί», τόνισε ο Uy, προσθέτοντας ότι αυτό θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών, κατασκευαστές τηλεφώνων και άλλες βιομηχανίες.

Κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων

Ο συνδυασμός υψηλών τιμών ενέργειας και μεγαλύτερης πίεσης στις προμήθειες chip υπολογιστών θα περιπλέξει την εικόνα του πληθωρισμού.
Οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.
Αν και πολλοί οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε σημαντικά αργότερα φέτος, αυτή η προοπτική είναι πλέον αμφίβολη.
«Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία, τον συνεχιζόμενο πόλεμο, τις κυρώσεις και τα επερχόμενα γεγονότα, παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», δήλωσε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell την Τετάρτη.
Η Moody's επεσήμανε ότι η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το κόστος μεταφοράς, την πιο ενεργοβόρα βιομηχανία από όλες τις βιομηχανίες.
«Ενώ ο κόσμος θα είναι ανακουφισμένος που φαινομενικά έχει ξεπεράσει την παραλλαγή της Omicron», έγραψε ο Uy, «μια νέα πρόκληση έχει εμφανιστεί, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η τελική έκβαση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης