Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒofA: Τι σημαίνει για τα ελληνικά ομόλογα το νέο «Ταμείο Ανάκαμψης» που ετοιμάζει η ΕΕ - Πού θα φτάσουν τα spreads

ΒofA: Τι σημαίνει για τα ελληνικά ομόλογα το νέο «Ταμείο Ανάκαμψης» που ετοιμάζει η ΕΕ - Πού θα φτάσουν τα spreads
Θετικά σημάδια από τι νέες κοινές ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
Σχετικά Άρθρα

Θετικοί είναι οι οιωνοί από τις νέες κοινές ομολογιακές εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες προσφάτως προαναγγέλθηκαν μέσω του Τύπου, σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανάλυσή της η Bank of America.
Ειδικότερα, τα spreads της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συγκεκριμένα, το ελληνικό και το ιταλικό δεκαετές) μειώθηκαν πάνω από 10 μ.β. χθες Τρίτη 9 Μαρτίου, όταν έγινε γνωστή η πιθανότητα ενός νέου κοινού προγράμματος της ΕΕ, αναλόγου του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU), για τη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας / μετάβασης – κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αύξησαν την πιθανότητα μιας απάντησης παρόμοιας με αυτήν της Covid.
Aν και η επενδυτική τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα, καθώς οι λεπτομέρειες του προγράμματος (μέγεθος, τύπος χρηματοδότησης, έκταση ή πιθανότητα δημοσιονομικών εμβασμάτων) είναι άγνωστες, εντούτοις σημειώνει ότι οι αγορές ήδη προεξοφλούσαν μια τέτοια ανακοίνωση, όπως μαρτυρά το γεγονός ότι τα ιταλικά spreads τύγχαναν διαπραγμάτευσης κατά 15-20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ό,τι δικαιολογούσαν οι μετοχές και το γερμανικό bund.
Μάλιστα, έπειτα από τα χθεσινά δημοσιεύματα, το spread αυτό συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο, έως και στις 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τη δίκαιη τιμή.
Όπως εκτιμά δε η BofA, το NGEU μείωσε τα spreads περίπου 33 μ.β. – λιγότερο δηλαδή από τις 50 μ.β. άμα τη ανακοινώσει του νέου «Ταμείου Ανάκαμψης».
Το δε τρέχον premium συνεπάγεται θετική διάθεση, που έχει ήδη προεξοφληθεί, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί αντανάκλαση της ιδιαίτερα χαμηλής επενδυτικής τοποθέτησης που επικρατούσε στην περιφέρεια.
Με άλλα λόγια, συνολικά, η αισιοδοξία και η βραχυπρόθεσμη κάλυψη επέτρεψαν στα spreads να μειωθούν τις τελευταίες ημέρες, παρά τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, τη μεταβλητότητα και την πτώση στις τιμές των μετοχών.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, δεν αποκλείεται περαιτέρω συμπίεση εάν η αστάθεια και η αβεβαιότητα των επιτοκίων ομαλοποιηθούν κάπως: η καθαρή προσφορά παραμένει χαμηλή ή αρνητική για BTP μέχρι το τέλος του έτους, επομένως πλήρης μείωσή του.
Συνεπώς, εάν οι καταστάσεις ομαλοποιηθούν, οι μετοχές ανακάμψουν από την πρόσφατη κατάρρευση και το νέο πρόγραμμα της ΕΕ αποδειχθεί, πράγματι, παρόμοιο με το NGEU (ομολογουμένως πολύ υψηλός πήχης), η ΒοfA εκτιμά ότι το νέο εύρος συναλλαγών ανάμεσα στο ιταλικό δεκαετές έναντι του Bund θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20 μ.β.: το νέο εύρος στο εγγύς μέλλον θα ήταν επομένως 130-150 μ.β.
Αναλόγως δε θα διαμορφωθεί και η διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό και γερμανικό δεκαετές
Αυτή η περιορισμένη μετατόπιση (σε σύγκριση με την εκτίμησή μας για τον αντίκτυπο της NGEU) μπορεί να δικαιολογηθεί από δύο βασικά στοιχεία: (1) αυτή δεν είναι μια εντελώς νέα έννοια όπως ήταν η NGEU και δεν στοχεύει συγκεκριμένα στην περιφέρεια. (2) το προκύπτον sell-off στα ομόλογα (από υψηλότερες εκδόσεις ΕΕ και πιθανώς πιο επιθετική ΕΚΤ) μπορεί να επηρεάσει τις αποτιμήσεις περιθωρίων EGB.
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναμένεται να βοηθήσουν τους επενδυτές να αντιληφθούν τι μέλλει γενέσθαι.
1_282.JPG
Ο χρησμός της ΕΚΤ

H ΕΚΤ φαίνεται να εισέρχεται σε έναν καθυστερημένο αλλά εκτεταμένο κύκλο αυξήσεων επιτοκίων, με ουδέτερα επιτόκια πολιτικής έως το τέλος του 2023.
Αντίστοιχα, όπως εκτιμά η BofA, το γερμανικό 10ετές (Bund) θα φτάσει τις 40 μονάδες βάσης στο τέλος του 2022.
Οι αναθεωρήσεις της αμερικανικής τράπεζας σε ό,τι αφορά τα swaps rates είναι ακόμη μεγαλύτερες ενώ «εάν η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώσουν την αισιοδοξία της αγοράς, πιστεύουμε ότι το spread ανάμεσα στο ιταλικό δεκαετές και το Bund μπορεί να διακανονιστεί σε ένα εύρος συναλλαγών 130-150 μ.β. βραχυπρόθεσμα» – και αναλόγως με το ελληνικό.
Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει η BofA, οι κίνδυνοι για αυτές τις προβλέψεις αφθονούν, αφού η ευρωπαϊκή απάντηση σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει, εν πολλοίς, ασαφής.
Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε ένα σημαντικό ράλι στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει τις 35 μονάδες βάσης στα μέσα Φεβρουαρίου (υψηλό τριετίας).
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, θα μπορούσε να αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια σε δύο περιπτώσεις:
α) Εφόσον ο πληθωρισμός ξεφύγει πέρα από τα όποια όρια, και β) μια προσεκτική ΕΚΤ και μια ισχυρή δημοσιονομική ώθηση, σε συνδυασμό με περισσότερη ολοκλήρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυξήσουν το αντιληπτό ουδέτερο επιτόκιο και το ασφάλιστρο.
2_245.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης