Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν σε χρεοκοπίες επενδυτών – Προετοιμαστείτε για νέα κρίση

Bank of America: Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν σε χρεοκοπίες επενδυτών – Προετοιμαστείτε για νέα κρίση
Οι αγορές δεν θα διορθώσουν απότομα, θα παρουσιάσουν την ψευδαίσθησης ότι αντέχουν και θα δούμε και ανοδικές εβδομάδες… αλλά στο τέλος… η κρίση είναι αναπόφευκτη…αναφέρει η Bank of America

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν σε χρεοκοπίες επενδυτών.
Προετοιμαστείτε για νέα κρίση είναι το διακύβευμα νέας έκθεσης από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America.

Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η JPMorgan, είναι συνώνυμο της μόνιμα θετικής για την αγορά… συστήνοντας στους επενδυτές να αγοράσουν στην πρόσφατη πτώση μετοχές στην Wall Street... χωρίς προκατάληψη, και μάλιστα να αγοράσουν μετοχές «ανάπτυξης και αξίας».

Όμως, εσχάτως το ανοδικό σενάριο στις αγορές μετοχών έχει ξεθωριάσει, η επίσης αμερικανική τράπεζα Bank of America Michael προειδοποιεί ότι κάθε ανοδικός κύκλος στα επιτόκια από την FED και γενικά τις κεντρικές τράπεζες καταλήγει σε κρίση ή σε χρεοκοπία κυβερνήσεων, επενδυτών και τραπεζών…

Και δεδομένου ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια εποχή που τα hedge funds πωλούν και προβαίνουν σε απομόχλευση επιθετικά, καθώς ακόμη και η ίδια η Fed πιέζει τους επενδυτές να πουλήσουν - επειδή κατά κάποιο τρόπο η πτώση των αγορών θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό που προκαλείται από την προσφορά – η BofA παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση.
Με τον αρκετά δυσοίωνο τίτλο «The Metacurse & the Charge of the Hike Brigade» η Bank of America υποστηρίζει ότι προσεχώς θα δούμε κατάρρευση ορισμένων ETF, κατάρρευση ορισμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ η αλλαγή στάσης των κεντρικών τραπεζών, θα οδηγήσει στην επόμενη κρίση της αγοράς σε όλο της το φάσμα.

Κατά την Bank of America την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη εκροή μετοχών για το 2022 στα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια και με άλλα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκροές από ομόλογα και 55,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές χρήματος, οι επενδυτές τοποθέτησαν μόνο ένα ασήμαντο ποσό 0,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό.

Μόνο το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν τα εξής…
Η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από τις 18 Φεβρουαρίου (19,6 δισ. δολάρια).
Ήταν η 10η συνεχόμενη εβδομάδα εκροής κεφαλαίων από την Ευρώπη (2,9 δισ. δολάρια).
Για 8η εβδομάδα σημειώθηκαν εκροές στις εταιρίες νέας τεχνολογίας
Σημειώθηκε ρεκόρ εισροών των τελευταίων εβδομάδων σε εμπορεύματα.

Η επιθετική σύσφιξη της Fed σημαίνει ότι μια κρίση είναι πλέον μόνο θέμα χρόνου, όχι εάν θα συμβεί αλλά πότε θα συμβεί, το ερώτημα είναι ποιοι καταλύτες πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να δούμε έγκαιρα τα πρώιμα σημάδια της κρίσης που έρχεται;
Λοιπόν, σύμφωνα με την BofA, τα πρώιμα σημάδια είναι η κατάρρευση των μετοχών νέας τεχνολογίας και ειδικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης π.χ. Facebook, Twitter κ.α.

Σε έναν κόσμο ακραίου πληθωρισμού το σοκ των αυξήσεων επιτοκίων μόλις έχει αρχίσει…
Ήδη οι εκτιμήσεις για τις 4 Μαίου είναι ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% ενώ δεν αποκλείεται σε επόμενη συνεδρίαση να καταγραφεί και αύξηση επιτοκίων 0,75%...

Κατά την BofA οι μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα επιστρέψουν τώρα στα επίπεδα της άνοιξης του 2018!
Ο μεγαλύτερος ένοχος πίσω από την τεχνολογική κατάρρευση είναι οι ίδιες οντότητες που επέτρεψαν τη μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία, οι κεντρικές τράπεζες.
Από το 2008 οι κεντρικές τράπεζες έχουν προβεί 75 φορές σε επιθετικές κινήσεις στα επιτόκια τους…

Κατά την Bank of America η εποχή της υψηλότερης αστάθειας έχει αρχίσει μετά από τις 1000 μειώσεις των επιτοκίων από την κατάρρευση της Lehman και 23 τρισεκ. Δολαρίων ποσοτικής χαλάρωσης.
Η δομή του πληθωρισμού του 2022 απαιτεί η επερχόμενη ποσοτική σύσφιξη να είναι δρακόντεια.

Επίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι κεντρικές τράπεζες νομοτελειακά θα αυξήσουν επιθετικότερα τα επιτόκια τους καθώς οι δυνάμεις που χειραγωγούν τον πληθωρισμό αυξάνονται…

Αναφερόμενη στον υπερπληθωρισμό της Βαϊμάρης, η Bank of America υποστηρίζει ότι «ο πόλεμος Ρωσίας με Ουκρανία είναι η 488η ευρωπαϊκή στρατιωτική σύγκρουση των τελευταίων 2000 ετών», ωστόσο ήταν υπεραρκετή για να ωθήσει τον γερμανικό πληθωρισμό σε άνοδο 30,9% ετησίως, το υψηλότερο από το 1923 (μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) και το 1948 (μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).
Φυσικά, τότε τα επιτόκια ήταν υψηλότερα... πολύ υψηλότερα: σύμφωνα με την BofA, στην αιχμή του πληθωρισμού του 1974, το επιτόκιο καταθέσεων της Bundesbank ήταν 7%, γι' αυτό και η BofA υποστηρίζει ότι «το επιτόκιο repo της ΕΚΤ δεν θα παραμείνει -0,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατά την Bank of America όταν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει το βασικό επιτόκιο παρέμβασης από το 0% τότε θα ξεκινήσει και η μεγάλη κρίση στην Ευρώπη…

Και πάλι, δεν χρειαζόμασταν πραγματικά τον Putin για να εκτοξεύσει τις τιμές - η Fed έκανε ήδη την μεγάλη δουλειά από μόνη της, καθώς με τις πολιτικές της προκάλεσε τις δύο μεγαλύτερες φούσκες στην ιστορία, μετοχές και ακίνητα.
Οι τιμές των κατοικιών στο Μαϊάμι αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ενώ τα ενοίκια στο Μαϊάμι αυξήθηκαν κατά 58% τα τελευταία 2 χρόνια.

Και με τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 19% σε ετήσια βάση, οι εκτιμήσεις της αγοράς για την Fed είναι ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν 25/50 bps αλλά 50/75bps σε κάθε συνεδρίαση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αυξήσεις επιτοκίων δεν θα είναι θετικές για την ανάπτυξη.

Και ενώ η οικονομία θα επιβραδυνθεί (αρχικά), στη συνέχεια θα διολισθήσει σε μια υφεσιακή άβυσσο, με την εικόνα των κερδών των εταιριών να καταρρέει ενώ και το Παγκόσμιο Μοντέλο EPS της BofA προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης EPS από 21% σε αρνητικό έδαφος.

Οι κεντρικές τράπεζες και τα συνεχιζόμενα λάθη τους

Οι κεντρικές τράπεζες και η μαζική νομισματική σύσφιξη, έχουν προκαλέσει το εξής παράδοξο: ενώ οι περισσότερες δυτικές κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια αρκετά γρήγορα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η τελευταία κεντρική τράπεζα που παραμένει στο παλαιό μοτίβο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει να υπόσχεται απεριόριστες αγορές ομολόγων προκειμένου να επιτύχει… τι ακριβώς;
Από τότε που η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας εισήγαγε τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης το 2016, η αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας ήταν 0,0%, ο πληθωρισμός 0,2%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υποτίμησε το ιαπωνικό γεν το οποίο σε σχέση με το κινεζικό ρενμίνμπι βρίσκεται σε χαμηλά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, έχοντας ήδη τις συνέπειες ενός ισχυρού νομίσματος και μιας μεγάλης επιβράδυνσης, οι νέες παραγγελίες της Κίνας συρρικνώνονται, οι λιανικές πωλήσεις μειώνονται κατά 3,5% σε ετήσια βάση και το πιο δυσοίωνο από όλα, το ποσοστό ανεργίας στην Κίνα έχει εκτιναχθεί στο 5,8% λόγω των lockdowns.

To παράδοξο

Το μεγαλύτερο παράδοξο στην τελευταία Έρευνα Fund Manager η Bank of America Private Wealth Clients επενδυτών με 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, το 64,5% ήταν σε μετοχές (πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 55,7% από το 2005), 16,9% σε ομόλογα και 11,6% σε μετρητά.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη εκροή μετρητών από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Πράγματι, παραδόξως από τον Νοέμβριο του 2021, οι εισροές στον Nasdaq κορυφώθηκαν σε 16 από τις 20 εβδομάδες (229 δισεκατομμύρια δολάρια), οι ιδιώτες πελάτες αγόρασαν μετοχές τις 17από 20 εβδομάδες.
Ωστόσο η τάση έχει αλλάξει και από εδώ και πέρα θα κυριαρχούν οι πωλήσεις.

Το βασικό συμπέρασμα

Βρισκόμαστε σε bear markets, η παράμετρος πόλεμος στην Ουκρανία θα επιδρά όλο και λιγότερο στις αγορές, το ρούβλι π.χ. της Ρωσίας έχει ανακάμψει… αλλά οι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν πιο καθαρά τα προβλήματα ειδικά του πληθωρισμού.

Οι 4200 μονάδες είναι ένα κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500…

Οι αγορές δεν θα διορθώσουν απότομα, θα παρουσιάσουν την ψευδαίσθησης ότι αντέχουν και θα δούμε και ανοδικές εβδομάδες… αλλά στο τέλος… η κρίση είναι αναπόφευκτη…αναφέρει η Bank of America

b1_3.jpg

b2_3.jpg
b3_2.jpg

b4_2.jpg

b5_1.jpg
b6_1.jpg


b7_1.jpg
b8_1.jpg
b9_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης