Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar: «Αγκάθι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η αγορά εμπορικών ακινήτων - Ποιες είναι οι προκλήσεις

DBRS Morningstar: «Αγκάθι» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η αγορά εμπορικών ακινήτων - Ποιες είναι οι προκλήσεις
Η DBRS «βλέπει» κινδύνους όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικές προκλήσεις θέτουν τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα, λόγω της ευαισθησίας της αγοράς στον οικονομικό κύκλο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η DBRS Morningstar.
Ειδικότερα, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταρτίζουν σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο– περιέλθει στην κατοχή τους αλλά και για την αύξηση κερδοφορίας μέσω της πιστωτικής επέκτασης στον τομέα του real estate, «εκμεταλλευόμενα» τις εκτιμήσεις που θέλουν την κτηματαγορά να συνεχίζει την ανοδική της πορεία κόντρα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος, αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός.
Ωστόσο η DBRS «βλέπει» κινδύνους όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιες, η σύγκρουση στην Ουκρανία δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις, καθώς οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες, αλλά και στην ενέργεια αυξάνουν το κόστος κατασκευής» αναφέρει σε πρόσφατο σχόλιό της.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα ο δείκτης Δάνεια CRE / Σύνολο δανείων (Δάνεια με εξασφάλιση εμπορικής ακίνητης περιουσίας) ξεπερνά το 15%, ενώ στην Κύπρο αγγίζει το 30%
αδ_16.JPG
Real Estate

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία Covid ο καναδικός οίκος έδωσε μεγάλη έμφαση στο Real Estate (Commercial Real Estate - CRE) και την έκθεση του τραπεζικού τομέα σε αυτό.
Tην ίδια στιγμή, αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την εναρμόνιση λόγω των εποπτικών αρχών, οι διαθέσιμες πληροφορίες για τα ανοίγματα CRE εξακολουθούν να είναι κάπως περιορισμένες.
Η αγορά ακινήτων (CRE) παραμένει σημαντικός τομέας όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού και τις επιπτώσεις της στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία CRE αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του ΑΕΠ και περίπου το 12% των συνολικών δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών (α’ εξάμηνο 2021), λαμβάνοντας υπόψη τα δάνεια που έχουν εξασφαλίσει εμπορικά ακίνητα - ή το 14,5%, σύμφωνα με τη NACE F & L.
Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι το CRE μπορεί να θέσει σημαντικές προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα λόγω της κυκλικότητάς του.
Υπενθυμίζεται πως αρκετές τραπεζικές χρεοκοπίες σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και οι σκανδιναβικές χώρες, συνδέθηκαν με το σκάσιμο της φούσκας σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα.
Από το 2020, η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει ουσιαστικά τον τομέα CRE.
Για ορισμένους κλάδους, η πανδημία επέφερε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μετατόπιση της προτίμησης των καταναλωτών από τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές τούβλων και κονιαμάτων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ταυτόχρονα, η κατ’ οίκον εργασία θέτει τις βάσεις για πιθανές διαρθρωτικές προσαρμογές στον τομέα των γραφείων, αναφέρει η DBRS Morningstar, προεσθέτοντας:
«Ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας για τον τομέα CRE εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιες, η σύγκρουση στην Ουκρανία δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις, καθώς οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας αυξάνουν το κόστος κατασκευής».
Ταυτόχρονα, οι πληθωριστικές πιέσεις ωθούν τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τις νομισματικές πολιτικές και να αυξήσουν τα επιτόκια. Μια ταχεία και σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα μπορούσε να στρεσάρει τους δανειολήπτες και κατά συνέπεια να επηρεάσει την πιστωτική ποιότητα των τραπεζών.
Άλλες μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές στο CRE αναμένονται λόγω του κλιματικού κινδύνου και της αλλαγής της νομοθεσίας, δεδομένου ότι ο τομέας CRE συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Aνάλυση…

Οι πληροφορίες για τα ανοίγματα σε CRE παραμένουν γενικά περιορισμένες στην Ευρώπη, ωστόσο αναγνωρίζουμε, λέει η DBRS, ότι τα τελευταία χρόνια οι ρυθμιστικές αρχές και οι εποπτικές αρχές έχουν βελτιώσει το επίπεδο ελέγχου, εναρμόνισης και διαφάνειας
Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες στη Βόρεια Ευρώπη τείνουν να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανοίγματά τους σε CRE σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τράπεζες του Νότου.
Συνήθως, οι πληροφορίες περιλαμβάνουν δεδομένα για τα συνολικά ανοίγματα και μερικές φορές δεδομένα για το μείγμα ακινήτων και τον δείκτης Loan-to-Value (πρόκειται για έναν δείκτη που χρησιμοποιείται διεθνώς από το τραπεζικό σύστημα και στην ουσία δείχνει το πόσο «καλυμμένη» είναι η τράπεζα για το δάνειο που δίνει).
Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες δεν είναι πλήρως συγκρίσιμες λόγω της χρήσης διαφορετικών ορισμών.
(Σημειώνεται πως τα δάνεια CRE περιλαμβάνουν πιστωτικά ανοίγματα «που επεκτείνονται σε νομικά πρόσωπα τα οποία στοχεύουν στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας που παράγει εισόδημα, είτε υφιστάμενης είτε υπό ανάπτυξη, ή ακίνητης περιουσίας που χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου για την άσκηση της επιχείρησης, του σκοπού ή της δραστηριότητάς τους, είτε υφιστάμενο ή υπό κατασκευή, ή ασφαλισμένο από επαγγελματικό ακίνητο»).
Για τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη, τα ανοίγματα CRE φαίνονται να είναι μεγαλύτερα ως δάνεια που έχουν ως εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα».
Αυτό μπορεί να αντανακλά την τάση της αγοράς… - ενώ στη Βόρεια Ευρώπη κυριαρχούν οι επαγγελματίες επενδυτές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης