Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε σημείο καμπής η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) – Υψηλός ο κίνδυνος ατυχήματος και παγκόσμιου sell off

Σε σημείο καμπής η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) – Υψηλός ο κίνδυνος ατυχήματος και παγκόσμιου sell off

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει κολλήσει σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού για πολλά χρόνια

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας πλησιάζει σε σημείο καμπής.

Και αυτό διότι ακολουθεί την αντίθετη πορεία από αυτή που προσπαθούν να ακολουθήσουν άλλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, οι οποίες σφίγγουν τη νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ.
Η Ιαπωνία επιδιώκει να διατηρήσει χαλαρή την πολιτική της και να δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης.

Χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλός πληθωρισμός

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει κολλήσει σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού - μερικές φορές αποπληθωριστικό - για πολλά χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διατηρήσει την πολιτική διευκολυντική σε μια προσπάθεια να τονώσει την υποτονική οικονομία της χώρας.
Η κεντρική τράπεζα βρισκόταν σε καλό δρόμο να αγοράσει περίπου 15 τρισεκατομμύρια γιεν Ιαπωνίας (110 δισεκατομμύρια δολάρια) δημόσιου χρέους τον Ιούνιο, καθιστώντας την τη μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που εξακολουθεί να πραγματοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον στόχο του 2% στην Ιαπωνία, ενώ ο βασικός πληθωρισμός βρίσκεται στο 0,8%, επομένως η κεντρική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει την ίδια πληθωριστική πίεση με πολλές αντίστοιχες χώρες στη Δύση.
Γι’ αυτό και σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, η BOJ επανέλαβε τη δέσμευσή της να αποφύγει τον αποπληθωρισμό, ο οποίος παραμένει το κυρίαρχο εμπόδιο πολιτικής στην Ιαπωνία.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθούν μεσοπρόθεσμα, μόλις αρχίσει να εξασθενεί η επιρροή των τιμών της ενέργειας στον δείκτη.
Ωστόσο, εάν αυτή η εκτίμηση αποδειχθεί λανθασμένη και η BOJ αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια - είτε ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού είτε ως αποτέλεσμα της ανοδικής πίεσης από άλλες κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο - αυτό θα μπορούσε να στείλει σημαντικές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Σύμφωνα με τον Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγο του ομίλου στην Capital Economics, πολλά εξαρτώνται από το «ανοιχτό» του λογαριασμού κεφαλαίου της χώρας (το ισοζύγιο πληρωμών της) και τον βαθμό στον οποίο οι ροές επηρεάζονται από αλλαγές στα επιτόκια αλλού.
«Η Ιαπωνία είναι ανοιχτή στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων και έτσι, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων σε άλλες χώρες έχουν αυξηθεί, η BoJ διαπίστωσε ότι η δέσμευσή της σε μια πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων – διατήρηση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου εντός μιας συγκεκριμένης ζώνης – έχει δοκιμαστεί από παγκόσμιους επενδυτές», ανέφερε ο Shearing.

Έλεγχος καμπύλης απόδοσης

Το ανώτατο όριο απόδοσης ομολόγων που επιβλήθηκε από την Τράπεζα της Ιαπωνίας συμβάλλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία, υποστηρίζοντας καταρχήν την ανάπτυξη.
«Το πρόσφατο sell-off στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων έχει ωθήσει τη 10ετή απόδοση των JGB στο ανώτατο όριο του εύρους της BoJ, αναγκάζοντάς την να αγοράζει αυξανόμενα ποσά δημόσιου χρέους για να διατηρήσει τον στόχο της.
«Εάν συνεχίσει όμως με τον ίδιο ρυθμό θα κατέχει ολόκληρη την αγορά των JGB μέσα σε ένα χρόνο», είπε ο Shearing.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνέχισε να υπερασπίζεται τον στόχο αποδόσεων της, ακόμη και όταν η παγκόσμια δυναμική ωθεί προς υψηλότερα επιτόκια, και η απόκλισή της οδήγησε το ιαπωνικό γεν απότομα προς τα κάτω.
Ουσιαστικά, η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να στηρίξει την απόδοση των ομολόγων αγοράζοντας απεριόριστες ποσότητες ομολόγων, στέλνοντας το γιεν σε μια καθοδική σπείρα ή μπορεί να θωρακίσει το νόμισμα έναντι μιας αποσταθεροποιητικής υποτίμησης, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί και τα δύο ταυτόχρονα.
Η Capital Economics αναμένει ότι η Ιαπωνία θα δώσει κάποιο έδαφος στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων διευρύνοντας το εύρος στόχου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει τη γραμμή στη νέα σειρά.
Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω το γεν.
"Φυσικά, ένα σημαντικά ασθενέστερο νόμισμα μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη για μια οικονομία που αγωνίζεται να αναδυθεί από τρεις δεκαετίες αποπληθωρισμού, αλλά οι μεγάλες και γρήγορες νομισματικές κινήσεις μπορεί να την αποσταθεροποιήσουν", δήλωσε ο Shearing.
«Κάποια στιγμή κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει – είτε επειδή οι ισολογισμοί αρχίζουν να πιέζονται είτε επειδή ο εισαγόμενος πληθωρισμός γίνεται πρόβλημα.
Δεδομένου ότι ο αποπληθωρισμός γενικά οδηγεί τις εταιρείες και τους καταναλωτές να καθυστερούν τις επενδύσεις και τις αγορές, η Τράπεζα της Ιαπωνίας εργάζεται εδώ και χρόνια για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2% για να αναζωπυρώσει την παραγωγική της ικανότητα και το ρυθμό ανάπτυξής της.

«Βίαια προσαρμογή»

Η επίμονη ποσοτική χαλάρωση της BOJ θα μπορούσε επίσης να έχει μια σειρά από σημαντικές συνέπειες τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις παγκόσμιες αγορές.
Περιορίζοντας την αύξηση των επιτοκίων μακράς διάρκειας, η κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να ωθήσει τον πληθωρισμό πέρα από τους αρχικούς στόχους της, σύμφωνα με τον Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων στη Syz Bank.
Ο Monchau σημείωσε ότι η αγορά ομολόγων της BOJ υποδηλώνει ότι θα χρειαστεί να δανείσει το αντίστοιχο ποσό, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών.
Η απόκλιση των αποδόσεων σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, που σφίγγουν τη νομισματική πολιτική, αποδυναμώνει το γιεν.
Εν τω μεταξύ, η BOJ διατηρεί τις αποδόσεις των ομολόγων τεχνητά χαμηλές αγοράζοντας τόσα πολλά JGBs, που την εμποδίζει να αυξήσει τα επιτόκια, την κύρια μέθοδο συγκράτησης υψηλότερου πληθωρισμού.
Η διατήρηση μιας χαλαρής πολιτικής με κάθε κόστος θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει κινδύνους στη διεθνή σκηνή.
«Η αποδυνάμωση του γεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νομισματικό πόλεμο στην Ασία, ο οποίος θα μπορούσε, με τη σειρά του, να τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις γειτονικές χώρες, να αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών τους σε δολάρια και έτσι να αυξήσει τους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων από χώρες λιγότερο φερέγγυες », είπε ο Monchau.
«Μια άλλη διεθνής συνέπεια με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις είναι ο κίνδυνος ξαφνικής απελευθέρωσης του εμπορίου μεταφοράς».
Το εμπόριο μεταφοράς είναι μια στρατηγική κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονται από ένα νόμισμα χαμηλού επιτοκίου για να χρηματοδοτήσουν την αγορά ενός νομίσματος υψηλότερης απόδοσης, λαμβάνοντας τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων.
Ο Monchau υποστήριξε ότι με την υποχρέωση της BOJ να δανείσει το ισοδύναμο ποσό των ομολόγων που αγοράζει, αυτό το πλαίσιο της αγοράς ευνοεί τη χρήση συναλλαγών μεταφοράς.
«Για παράδειγμα, μια στρατηγική «Long στο βραζιλιάνικο ρεάλ και Short στο γιεν» έχει ήδη δημιουργήσει κέρδη 35% φέτος.
Αλλά ο κίνδυνος αυτού του τύπου στρατηγικής είναι μια ξαφνική αντιστροφή της τάσης που υπάρχει», εξήγησε ο Monchau.
Αυτό θα διευκόλυνε τις πωλήσεις πανικού των μετοχών, την αναγκαστική πώληση του δολαρίου ΗΠΑ και την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων λόγω της αύξησης των αποδόσεων της JGB.
Έτσι έχουμε το είδος του ξαφνικού «οικονομικού ατυχήματος» που θα μπορούσε να επιδεινώσει τη βουτιά για τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης