Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Μπορούν οι επιχειρήσεις να σηκώσουν το βάρος της πληθωριστικής κρίσης; – Οι πέντες πηγές ανησυχίας

Deutsche Bank: Μπορούν οι επιχειρήσεις να σηκώσουν το βάρος της πληθωριστικής κρίσης; – Οι πέντες πηγές ανησυχίας
Tι απασχολεί τις επιχειρήσεις;…

Παρότι τα sell off στις αγορές μετοχών κυριάρχησαν στο μυαλό των επενδυτών το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εταιρείες εστιάζουν σε καθημερινά ζητήματα που αποτέλεσαν το φόντο των χρηματιστηριακών πτώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank ανιχνεύει πέντε δεσπόζουσες τάσεις-πηγές ανησυχίας που πρόκειται να απασχολήσουν την επιχειρηματική κοινότητα το β’ εξάμηνο…
Αυτές είναι ο πληθωρισμός, η ύφεση, η ανησυχία πελατών και προσωπικού, οι απόδοσεις των μετόχων και διεθνείς πιέσεις.

Πληθωρισμός: Η ανησυχία για το αυξανόμενο κόστος στις πρώτες ύλες τείνει να αμβλυνθεί από τη μετακύλισή του στους πελάτες.
Στην Ευρώπη, οι εταιρείες φαίνονται πολύ πρόθυμες να ακολουθήσουν μια τέτοια προσέγγιση, λέει η Deutsche Bank.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το «κόστος μετακύλισης» σημειώνει αύξηση 150% το β’ τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
1_394.JPG
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες αναζητούν τρόπους για να ελαφρύνουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, μέρος του οποίου οφείλεται στις διαταραχές των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Σε πείσμα αυτών των ανησυχιών, ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με διάφορους τρόπους, όπως η αντικατάσταση συστατικών για τα προϊόντα τους.
Για παράδειγμα, η Unilever άλλαξε πολλές από τις συνταγές της, ώστε να χρησιμοποιεί κραμβέλαιο, αντί για ηλιέλαιο, το οποίο είναι σε σπάνη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Επιπλέον, λόγω έλλειψης σιλικόνης, η Unilever είπε ότι εξετάζει αλλαγές και σε άλλα προϊόντα, όπως τα αποσμητικά.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, σε ό,τι αφορά το φοινικέλαιο, στις ΗΠΑ σημειώθηκε αύξηση 23% και στην Ευρώπη κατά 39%.
Παράλληλα, εν μέσω της προσπάθειας των κρατών μελών της ΕΕ να απεξαρτηθούν από τη ρωσική ενέργεια, έχει αυξηθεί η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» (37%).
Μάλιστα, η τάση, λέει η Deutsche Bank, δείχνει να παγιώνεται χάρη στο REPowerEU και στη Νέα Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία.
Βέβαια, ο δρόμος για την ενεργειακή απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου είναι κακοτράχαλος.

Υφεση - Αλυσίδες εφοδιασμού: Η συνεχιζόμενη ανησυχία για τις «αλυσίδες εφοδιασμού» παραμένει στα ραντάρ των εταιρειών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη κατάσταση, χάρη στην ενεργειακή και επισιτιστική ανεξαρτησία τους, το φυσικό αέριο και τα σιτηρά.
2_333.JPG
Πελάτες και ανθρώπινο δυναμικό: Εν μέσω αύξησης των τιμών, το θέμα του «κόστους διαβίωσης» αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα.
Παράλληλα, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά ζητήματα όπως οι «ελλείψεις προσωπικού».
Ως εκ τούτου, οι «υψηλότεροι μισθοί» κατατάσσονται στην κορυφή της ατζέντας.
Η ανθεκτικότητα των αγορών εργασίας παραμένει κοντά ή σε χαμηλά επίπεδα.
Τα αποθέματα έχουν γίνει «πληγή» για τις εταιρείες στις ΗΠΑ.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των αναφορών όπως «μείωση αποθέματος» (διάγραμμα παρακάτω) και «επιστροφές» (διάγραμμα πάνω).
Πράγματι, αφού οι εταιρείες προπαρήγγειλαν μεγάλους όγκους προϊόντων για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση των πελατών, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει.
3_233.JPG
Επιστροφές κεφαλαίων: Εκτός από τα αποθέματα, οι αναφορές για «αγορές» και «μετρητά» κυριάρχησαν στις εταιρικές συζητήσεις το τελευταίο τρίμηνο.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της επικείμενης ύφεσης και του ότι οι εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να δελεάσουν τους μετόχους με επιστροφές κεφαλαίων.
Με τον S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη απόδοση από το α’ εξάμηνο του 1962, οι αμερικανικές εταιρείες συζήτησαν για τις «επιστροφές κεφαλαίου» σε μεγαλύτερο βαθμό, από τις ευρωπαϊκές - δεδομένου ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε τη σύσφιξη της πολιτικής αργότερα από τη Fed.
4_186.JPG
Διεθνείς πιέσεις: Τα θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία συζήτησης.
Η Κίνα, ωστόσο, είδε ένα οροπέδιο αναφορών από τις εταιρείες, παρά την εστίαση στα lockdown και τον πιθανό αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού και τη ζήτηση.
Οι ελλείψεις σε τρόφιμα που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα απασχολούσαν λιγότερο τις εταιρείες, ειδικά εκείνες στις ΗΠΑ, όπου οι αναφορές για «τρόφιμα» μειώθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο.
5_144.JPG
Εν μέρει λόγω της Ρωσίας, το θέμα των «εξαγωγών εμπορευμάτων» φαίνεται να προκαλεί ανησυχία.
Η πολιτική αστάθεια έχει συζητηθεί περισσότερο στην Ευρώπη, δεδομένων των εκλογών στη Γαλλία που οδήγησαν στον Πρόεδρο Macron να χάσει μέρος της πλειοψηφίας του στην Εθνοσυνέλευση.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης