Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων βλέπουν από τη Fed στο μέλλον τα hedge funds - Αυξάνουν τον κίνδυνο

Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων βλέπουν από τη Fed στο μέλλον τα hedge funds - Αυξάνουν τον κίνδυνο
Πολλοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί να μιλήσουν για μια κορύφωση της επιθετικότητας της Fed
Σχετικά Άρθρα
Ένα ερώτημα αναζητά απάντηση τις τελευταίες ώρες στις αγορές: Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της επιθετικότητάς της στα επιτόκια, με ορισμένα hedge fund να θεωρούν ότι είναι ώρα να αυξήσουν και πάλι τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια τους.
Η Fed ανακοίνωσε τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, αλλά ο πρόεδρος Jerome Powell ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες, εάν υπάρχουν στοιχεία ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική εξομαλύνει τον χειρότερο πληθωρισμό των ΗΠΑ των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχτεί επίμονος και θα αναγκάσει τη Fed να διατηρήσει την επιθετική της στάση για το επόμενο έτος.
Άλλοι, ωστόσο, ελπίζουν ότι τα σχόλια του Powell μπορεί να υποδηλώνουν ότι το τέλος της νομισματικής σύσφιξης που πλήττει την αγορά είναι επιτέλους ορατό, εν μέσω ενδείξεων ότι τμήματα της οικονομίας επιβραδύνονται αφού η Fed αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 225 μονάδες βάσης.

Μειώνεται η ορατότητα

«Τα σχόλια της Fed επιβεβαιώνουν σταδιακά ότι είμαστε λίγο άνετα με τον κίνδυνο», δήλωσε ο Pete Duffy, επικεφαλής επενδύσεων στην Penn Capital.
Οι πιθανότητες η Fed να αποφασίσει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο – αντί για μια τρίτη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης – εκτοξεύτηκε στο 65%, από 51% δύο μέρες νωρίτερα.
Ο Colin Graham, επικεφαλής στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Robeco, είπε ότι η συνεδρίαση της Fed ενίσχυσε την ανοδική του προοπτική και την πεποίθησή του ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Ήταν ένα συναίσθημα που απηχούσε και ο Rick Rieder της Blackrock, ο οποίος σε μια δήλωση είπε ότι "φαίνεται σίγουρα ότι η επιβράδυνση του ρυθμού της σύσφιξης της πολιτικής θα ήταν δυνατή, δεδομένων των όσων ακούσαμε από τον Powell".
Ο ίδιος αναμένει αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο και «πιθανώς μία ή δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μβ» στη συνέχεια.
«Νομίζω ότι η Fed έχει κάπως κορυφώσει», δήλωσε ο Van Hesser, επικεφαλής στρατηγικής στην KBRA.
«Έχουν πείσει τις αγορές ότι κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχουν ενεργήσει ανάλογα».

Παραμένει η αβεβαιότητα

Φυσικά, πολλοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί να μιλήσουν για μια κορύφωση της επιθετικότητας της Fed, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο ο πληθωρισμός έχει εκπλήξει επανειλημμένα τις αγορές και ανάγκασε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντείνουν τη νομισματική τους σύσφιξη.
Η Citigroup εκτίμησε ότι ο βασικός πληθωρισμός θα ωθήσει τη Fed να αυξήσει πιο επιθετικά το επιτόκιο της από ό,τι προβλέπουν οι αγορές, με αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.
Ο Doug Fincher, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Ionic Capital Management, πιστεύει ότι ο πληθωρισμός απέχει πολύ από το να υποχωρήσει και ότι η οικονομία μπορεί να εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού - ένας τοξικός συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης - εάν η Fed παρεκκλίνει από την επιθετική πορεία της.
"Η ανησυχία είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι μαζί μας... και εάν ο πληθωρισμός είναι ενδημικός, πρέπει να αυξήσει η Fed τα επιτόκια", δήλωσε ο Fincher, ο οποίος θέλει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του τα Treasury Inflation Protected Securities ή TIPS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης