Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Σωτήρια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ για επιτόκια και TLTROs

Scope: Σωτήρια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η απόφαση της ΕΚΤ για επιτόκια και TLTROs
Σχόλιο της Scope Ratings για τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Ως μία «θετική έκπληξη» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, χαρακτηρίζει η Scope Ratings την απόφαση της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 75 μ.β. στο 1,25%, αλλά παράλληλα να διατηρήσει το χαμηλό επιτόκιο δανεισμού στα TLTROs (Targeted longer-term refinancing operations).
Όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αξιοποιούν τα καλύτερα στοιχεία δύο διαφορετικών κόσμων, καθώς τα φθηνά TLTROs παραμένουν σε ισχύ.
Οι τράπεζες έχουν πλέον πολύ λίγα κίνητρα να αποπληρώσουν το TLTROS έως ότου λήξουν οι μεγαλύτερες δόσεις τον ερχόμενο Ιούνιο. Η ΕΚΤ διατηρεί μια ορθή πολιτική λογική για να δώσει κίνητρα στις τράπεζες να διατηρήσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εισέρχεται σε έναν δύσκολο χειμώνα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον απαιτήσεις χρηματοδότησης στις τράπεζες.
Βέβαια, οι αποφάσεις της ΕΚΤ θέτουν υπό αμφισβήτηση το αν μπορεί να μειώσει τον ισολογισμό της. «Ενώ η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να επανεπενδύσει, πρέπει να διαχειριστεί προσεκτικά την πλεονάζουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα», υπογραμμίζεται.
«Από την άλλη πλευρά, οι καμπύλες αποδόσεων των κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να “ισοπεδωθούν” εν όψει της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Αυτό αφαιρεί ορισμένα από τα οφέλη των υψηλότερων επιτοκίων για τις τράπεζες.
Πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα, η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στην οικονομική απόδοση των τραπεζών θα είναι καθαρά θετική. Αλλά αυτό το όφελος θα μειωθεί ουσιαστικά με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και να εξαφανιστεί στο πλαίσιο μιας επικείμενης ύφεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης