Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dohmen Capital: Οι αγορές είναι σε ιστορική φούσκα – Γιατί οι μετοχές μπορεί να καταρρεύσουν ως -80% – Τι δείχνει η ιστορία

Dohmen Capital: Οι αγορές είναι σε ιστορική φούσκα – Γιατί οι μετοχές μπορεί να καταρρεύσουν ως -80% – Τι δείχνει η ιστορία
Η Fed δεν φαίνεται να σοβαρολογεί σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού – ως τώρα…
Να προετοιμαστούμε για κατάρρευση ως -80%, βάσει των ιστορικών δεδομένων, μας συστήνει το γνωστό επενδυτικό group Dohmen Capital, προειδοποιώντας μας, ταυτόχρονα, για αλλαγή στην πορεία του τρένου των αγορών…
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία έκθεση της Dohmen Capital, η οποία εξήγησε με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο πώς η Fed λειτουργεί ως τρόμπα για το φούσκωμα της αγοράς.
Σε αντίθεση με όσα διακηρύττει, η χαλαρή νομισματική πολιτική της αποτελεί τον κύριο μοχλό για το πρόσφατο ράλι στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, η Fed δεν φαίνεται να σοβαρολογεί σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η προσφορά χρήματος (Μ2) στην πραγματικότητα στο τέλος του 2023 άρχισε να αυξάνεται, αντί να μειώνεται.
Εάν η Fed προσπαθούσε πραγματικά να μειώσει τον πληθωρισμό, η προσφορά χρήματος θα συρρικνωνόταν.
Αυτό το γεγονός έδωσε το πράσινο φως στο smart money για αγορά μετοχών…
Τότε η Dohmen Capital είχε προβλέψει την εκκίνηση ενός άνευ προηγουμένου ράλι, με καύσιμο τη ρευστότητα που παρείχε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Στην αγορά, όπως επισημαίνει η Dohmen Capital, η ρευστότητας είναι πιο σημαντική από τις αποτιμήσεις που βασίζονται σε πωλήσεις ή κέρδη.
Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, η τάση της «ρευστότητας και της πίστωσης» καθορίζει την τάση για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Είναι πολύ πιο σημαντική από τα αποτελέσματα των εταιρειών επειδή τα θεμελιώδη μεγέθη καθυστερούν.
Επί του παρόντος βλέπουμε ότι ο δανεισμός χρημάτων είναι και πάλι άφθονος.
Η ρευστότητα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τις εταιρείες που έχουν μεγάλες ποσότητες διαθέσιμων μετρητών να ανακοινώνουν ξανά εξαγορές και επαναγορές.
Θα πρέπει επίσης νέο κύμα IPO.
Η άφθονη ρευστότητα είναι το καύσιμο για κερδοσκοπία.
Απόδειξη αυτού, λέει η Dohmen Capital, είναι η αγορά κρυπτονομισμάτων, με ορισμένα από αυτά να εκτινάσσονται ακόμη περισσότερο από το Bitcoin.
Το χρήμα και η πίστωση είναι το «μητρικό γάλα» της κερδοσκοπίας.
Ιστορικά, οι «χαλαρές» χρηματοοικονομικές συνθήκες βοηθούν στην άνοδο των αγορών.
Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να δούμε τη σύγκριση του Δείκτη Προσαρμοσμένων Εθνικών Χρηματοοικονομικών Συνθηκών της Fed του Σικάγο (μπλε γραμμή, αριστερός άξονας) με την απόδοση του NASDAQ Composite (κόκκινη γραμμή, δεξιός άξονας ).

Οι φούσκες

«Έχουμε επισημάνει τις σημαντικές περιόδους κατά τις οποίες οι οικονομικές συνθήκες θεωρούνταν «σφιχτές» (πάνω από το μηδέν/μαύρη οριζόντια γραμμή) ή «χαλαρές» (κάτω από το μηδέν/μαύρη οριζόντια γραμμή)» λέει η Dohmen Capital.

• Η περίοδος πριν από το dotcom από το 1995-1997 (πορτοκαλί ράβδος) θεωρήθηκε ότι είχε «χαλαρά» οικονομικές συνθήκες, γεγονός που βοήθησε στην τόνωση της φούσκας που ακολούθησε, καθώς ο NASDAQ άρχισε να ανεβαίνει υψηλότερα.

• Η φούσκα dotcom από το 1998-2000 (κόκκινη ράβδος) είδε να σφίγγει, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο NASDAQ μπόρεσε να ανέβει ψηλότερα.
Ωστόσο, στο τέλος αυτού του κύκλου σύσφιξης η φούσκα τελικά έσκασε, προκαλώντας την πτώση του NASDAQ σχεδόν κατά 80% από το 2000-2002.

• Η Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση μεταξύ 2007-2009 (ράβδος χρυσού) διαμόρφωσε δύσκολες συνθήκες, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να υποστεί κραχ καθώς ο NASDAQ έπεσε σχεδόν 60%.

• Η σύντομη κρίση της COVID από τον Φεβρουάριο-Απρίλιο 2020 (μοβ μπάρα) διαμόρφωσε δύσκολες συνθήκες ως απάντηση στην πανδημία, γεγονός που οδήγησε το NASDAQ χαμηλότερα κατά 33%.
Ωστόσο, όταν η Fed πλημμύρισε την οικονομία με ρευστότητα ρεκόρ, πυροδοτήθηκε η επόμενη άνοδος του χρηματιστηρίου, τον Νοέμβριο του 2021.

• Η τελική περίοδος που ξεκίνησε μετά την τραπεζική κρίση (Μάρτιος 2023) έως τώρα (πράσινη μπάρα) δείχνει ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο «χαλαρές», γεγονός που έχει ωθήσει τον NASDAQ υψηλότερα κατά 44%.
Dohmen Capital Research - Financial Conditions historically vs NASDAQ Comp
Τώρα, συνδυάστε τις τρέχουσες «χαλαρές» οικονομικές συνθήκες με την επαναστατική τεχνολογική πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, και έχουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι μια τεράστια κερδοσκοπική φούσκα.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Dohmen Capital, ένα πράγμα είναι σημαντικό σε τέτοιες φούσκες: οι ενεργοί επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν πότε πρέπει να βγουν.

Συμπέρασμα

Θεωρούμε τις οικονομικές συνθήκες αυτήν τη στιγμή «χαλαρές».
Τα επίπεδα των επιτοκίων δεν μας αφορούν τόσο, όσο η διαθέσιμη πίστωση.
Ως εκ τούτου, λέει η Dohmen Capital, η κερδοσκοπία θα γίνει ακόμη πιο άγρια, εκτός εάν η Fed αρχίσει να συσφίγγει πραγματικά, περιορίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό, αντί απλώς να αυξάνει τα επιτόκια.
Εάν η τρέχουσα φρενίτιδα AI γίνει πολύ άγρια, τελικά η Fed θα αισθανθεί άβολα λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στον πληθωρισμό και την πολιτική.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια απροσδόκητη αλλαγή στην πολιτική της, η οποία θα άλλαζε πορεία στο τρενάκι των αγορών, όπου ορισμένοι τομείς μπορεί να τα πηγαίνουν καλά ενώ άλλοι κακώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης