Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για Βρετανία: Ο διάδοχος της Truss πρέπει να ανασυγκροτήσει τα δημοσιονομικά – Δεν αποκλείεται ύφεση το 2022

Scope για Βρετανία: Ο διάδοχος της Truss πρέπει να ανασυγκροτήσει τα δημοσιονομικά – Δεν αποκλείεται ύφεση το 2022
Σχόλιο της Scope για το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (ΑΑ, σταθερό outlook) θα έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Βρετανίας μετά τα λάθη της κυβέρνησης Liz Truss, ωστόσο η πολιτική των κομμάτων, η ενεργειακή κρίση και τα αυξανόμενα επιτόκια δημιουργούν δύσκολες συνθήκες, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως σημειώνει, η αποκατάσταση της φήμης της Βρετανίας ως προς τα υγιή κρατικά οικονομικά, θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή ενός μείγματος αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών που θα είναι βαθιά αντιδημοφιλές για μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, καθώς και για τους ψηφοφόρους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Ο νέος πρωθυπουργός, που πρόκειται να επιλεγεί από το κόμμα σε μια εβδομάδα, δεν έχει εύκολες επιλογές, καθώς πρέπει να περικόψει τις κρατικές δαπάνες χωρίς μείωση των προνοιακών επιδομάτων, των συνταξιοδοτικών δαπανών και των δημόσιων επενδύσεων. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστούν αυξήσεις φόρων με τη μορφή υψηλότερων απροσδόκητων φόρων στις ενεργειακές επιχειρήσεις, εισφορών στις τράπεζες.
Ομοίως, οι προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την ανάπτυξη φαινόταν μη ρεαλιστικές, στο 2,5% ετησίως έναντι 1,5% που αναμένει η Scope.
«Εκτός από τις επιπτώσεις του Brexit το υψηλότερο κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά περιορίζει επίσης την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Η βρετανική οικονομία θα μείνει στάσιμη στην καλύτερη περίπτωση το 2023, με τον κίνδυνο ύφεσης να αυξάνεται.
Αν και δεν είναι το βασική μας υπόθεση, υπάρχει επίσης η αυξανόμενη πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών, οι οποίες θα πρόσθεταν περαιτέρω αβεβαιότητα στις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές.
Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη με επιτυχία για να αποτρέψει μια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς η κυβέρνηση Truss είχε ανακοινώσει έναν μίνι προϋπολογισμό που περιελάμβανε τεράστιες μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές», σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης