Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Αγκάθι» για την παγκόσμια οικονομία τα αυξημένα επιτόκια και το ισχυρό δολάριο

Fitch: «Αγκάθι» για την παγκόσμια οικονομία τα αυξημένα επιτόκια και το ισχυρό δολάριο
Έκθεση της Fitch Ratings για τις επιπτώσεις ισχυρού δολαρίου και αυξημένων επιτοκίων στην παγκόσμια οικονομία
Η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από πλευράς Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και η επακόλουθη ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου, λειτουργούν αρνητικά για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η Federal Reserve συνεχίζει να ενεργεί επιθετικά στα επιτόκια, ωθώντας το δολάριο ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι πολλών νομισμάτων. Δεδομένου ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες κάνουν σύσφιξη ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια.
Νομίσματα όπως το ευρώ, το γιεν Ιαπωνίας, η βρετανική λίρα, το δολάριο Αυστραλίας, το καναδικό δολάριο, το κινεζικό γουάν και άλλα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, έχουν χάσει έδαφος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η τελευταία κίνηση της Fed ήταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο 2022 στο 3% μ5 3,25%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών.
Δεδομένων των αυξανόμενων ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό, την Πολωνία και τη Νότια Αφρική έχουν επίσης αυξήσει αποφασιστικά τα επιτόκια. «Οι υποκείμενοι παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό παραμένουν και οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού του ΔΤΚ είναι αυξημένοι και πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.
Οι παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει ακόμη πιο αυστηρές και οι αποδόσεις των κρατικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά σε πολλές μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Αυστραλίας, της Κορέας και της Ινδονησίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει ιδιαίτερα ταχεία αύξηση των αποδόσεων στο κρατικό 10ετές ομόλογο τους τελευταίους μήνες», αναφέρει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης