Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πρόσκαιρες αναλαμπές τα ράλι στις αγορές - Πότε θα τελειώσει η bear market και θα αρχίσει η φάση της ελπίδας

Goldman Sachs: Πρόσκαιρες αναλαμπές τα ράλι στις αγορές - Πότε θα τελειώσει η bear market και θα αρχίσει η φάση της ελπίδας
Η Goldman Sachs Research προβλέπει ύφεση στην Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ θα την αποφύγουν στο… παρά ένα

Περαιτέρω επιδείνωση εκτιμά για τις χρηματαγορές η Goldman Sachs, προτού η bear market δώσει τη θέση της σε… άνοδο.
Όπως επισημαίνεται, ο δείκτης MSCI All Country World των παγκόσμιων μετοχών έχει υποχωρήσει περίπου 19% φέτος.
Παρότι οι μετοχές έχουν σημειώσει σχετική αύξηση από το καλοκαίρι, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας προβλέπουν μεγαλύτερη αστάθεια και πτώση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας bear market, με τον πάτο να εκτιμάται αργότερα το 2023.
Καταλύτης είναι τα επιτόκια, τα οποία αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο έτος.
1_580.JPG
Τα θεμελιώδη στοιχεία που οδηγούν την παγκόσμια αγορά μετοχών έχουν αλλάξει δραματικά, έγραψε ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών και επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας στην Ευρώπη.
Όπως επεσήμανε, το κόστος κεφαλαίου έχει αυξηθεί σημαντικά, πλήττοντας τις αποτιμήσεις για ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες των οποίων τα κέρδη αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο μέλλον.
Τα κέρδη στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν πέσει κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Τα υψηλότερα επιτόκια και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν κάνει τις εταιρείες υψηλής ποιότητας με αξιόπιστα κέρδη και ταμειακές ροές πιο ελκυστικές.
«Διαπιστώνεται κάτι σαν αντιστροφή της τύχης των κατεστημένων φορέων και των ψηφιακών νεοεισερχόμενων σε πολλούς κλάδους», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Με άλλα λόγια, ευνοούνται εταιρείες με υψηλά μερίσματα, ισχυρούς ισολογισμούς και υψηλά περιθώρια.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη bear market.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι «αγορά αρκούδας»: «Κυκλικοί», που οδηγούνται από την επιβράδυνση της οικονομίας και τα αυξανόμενα επιτόκια, και οι «διαρθρωτικοί», που οδηγούνται από σοκ όπως οι φούσκες ή κάποιος μαύρος κύκνος, σύμφωνα με την Goldman Sachs Research.
Το τρέχον υφεσιακό μακροοικονομικό περιβάλλον διακατέχεται από κυκλικούς παράγοντες, που συνήθως διαρκούν 26 μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η αμερικανική τράπεζα, οι μετοχές θα χρειαστούν περί τους 50 μήνες για να ανακάμψουν.
Οι μετοχές συνήθως υποχωρούν κατά 30%, με ενδιάμεσα σύντομα ράλι, προτού η αγορά φτάσει στον πάτο.

Οι λόγοι…

Υπάρχουν διάφοροι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι μετοχές ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω.
Παρότι οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί, ξεκίνησαν από μια πολύ υψηλή κορυφή εν μέσω ενός περιβάλλοντος εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.
Επίσης, όπως επισημαίνεται, αν και πολλές μετοχές σε όλο τον κόσμο τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε χαμηλές αποτιμήσεις, οι αμερικανικές μετοχές εξακολουθούν να είναι σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που είχαν σημειωθεί κατά την κορύφωση της τεχνολογικής φούσκας στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
2_435.JPG
Βέβαια, όπως λέει ο αμερικανικός οίκος, σε σχέση με τότε η διαφορά είναι πως οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και το εταιρικό τοπίο είναι καλύτερες.
Αλλά ακόμη και με αυτό κατά νου, η GS Research λέει ότι είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί γιατί η αγορά των ΗΠΑ διαπραγματεύεται σύμφωνα με τον μέσο όρο της 20ετίας.
Σημειώνεται πως τα περιθώρια κέρδους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας βρίσκονται υπό πίεση, με αποτέλεσμα περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση των επενδύσεων.
Και εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων έχουν αυξηθεί αρκετά ώστε να γίνουν μια ανταγωνιστική εναλλακτική λύση για τις μετοχές.
Ιστορικά, η καλύτερη στιγμή για αγορά μετοχών είναι όταν η οικονομική ανάπτυξη είναι αδύναμη αλλά πλησιάζει στη σταθεροποίηση.
Όμως, παρότι οι προοπτικές επέκτασης αναμένεται να βελτιωθούν αργότερα φέτος, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.
«Ο χρόνος είναι το παν», σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs Research.
«Μια αδύναμη οικονομία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά είναι πολύ διαφορετική από μια οικονομία οι συνθήκες της οποίας επιδεινώνεται λιγότερο».

Προβλέπει ύφεση

Η Goldman Sachs Research προβλέπει ύφεση στην Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ θα την αποφύγουν στο… παρά ένα.
Αλλά ακόμα κι αν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι μετοχικοί δείκτες λένε ότι υπάρχει ισχυρός κίνδυνος οι επενδυτές να αποτιμήσουν υψηλότερες πιθανότητες ύφεσης πριν οι μετοχές αγγίξουν τα χαμηλά τους.
Η βασική τους περίπτωση είναι ότι τα κέρδη είναι σταθερά το 2023.
Η κορυφή των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι ανοδική για τις μετοχές.
Από την άλλη, οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ακόμη περιθώριο να αυξηθούν, εν μέρει επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ επικεντρώνονται στο να διατηρήσουν τις οικονομικές συνθήκες πιο αυστηρές για να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Δεν είναι επίσης σαφές πόσο καιρό τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, προτού οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού - οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν αναμένουν μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2023.
Οι τοποθετήσεις, εν τω μεταξύ, σηματοδοτούν ότι η αγορά δεν έχει φτάσει ακόμη στα χαμηλά της.
Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο αμυντικοί και έχουν τροποποιήσει τα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να αναλαμβάνουν λιγότερο ρίσκο.
Επίσης, οι ροές σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εξακολουθούν να είναι ισχυρές, ειδικά στις ΗΠΑ.

Η φάση της «ελπίδας»

Η φάση της «ελπίδας» του παγκόσμιου χρηματιστηρίου θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα φέτος, σύμφωνα με την Goldman Sachs Research.
Αυτές οι ανακάμψεις συνήθως ξεκινούν κατά τη διάρκεια ύφεσης καθώς οι αποτιμήσεις ανεβαίνουν.
Ιστορικά είναι καλύτερο να επενδύσεις σε μετοχές αμέσως μετά το κάτω μέρος παρά λίγο πριν από αυτό: οι μέσες αποδόσεις 12 μηνών είναι υψηλότερες ένα μήνα μετά το κατώτατο σημείο παρά ένα μήνα πριν από αυτό.
«Για αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε για μια πιθανή ανοδική μετάβαση στην αγορά» έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs.
3_290.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης