Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ariel Investments: Το δράμα στη Wall Street δεν θα τελειώσει γρήγορα, αλλά οι έξυπνοι επενδυτές αγοράζουν τώρα

Ariel Investments: Το δράμα στη Wall Street δεν θα τελειώσει γρήγορα, αλλά οι έξυπνοι επενδυτές αγοράζουν τώρα
Πολλά από τα κακά νέα έχουν ήδη ανακοινωθεί και πιθανώς έχουν ήδη τιμολογηθεί στο χρηματιστήριο
Δεν έλειψαν φέτος τα δράματα στις μετοχικές αγορές.
Έχει προκληθεί πραγματικός πόνος.
Η απαισιοδοξία πολλαπλασιάζεται.
Η αβεβαιότητα αφθονεί.
Οι εκπληκτικές αποδόσεις που τροφοδοτήθηκαν από τον ενθουσιασμό μετά την Covid εποχή έχουν εξαντληθεί από τις μετοχές, καθώς έχει αρχίσει μια bear market.
Το δράμα είναι κατανοητό, αναφέρουν σε ανάλυσή τους στη Wall Street Journal οι Mellody Hobson και John W. Rogers Jr. της Ariel Investments.
Η αστάθεια κυριεύει τον κόσμο καθώς η πανδημία παρατείνεται, ο πληθωρισμός διογκώνεται, η βία κατά της Ουκρανίας μαίνεται, μια ενεργειακή κρίση διαφαίνεται και η Κίνα "προσγειώνεται".
Οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού που αναμενόταν να έχουν εξομαλυνθεί παραμένουν.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν, αλλά η εμπιστοσύνη τους πέφτει, καθώς οι τιμές και η κλιμάκωση των μισθών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι από τις αυξήσεις των επιτοκίων που προορίζονται να τις περιορίσουν.
Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη αρχίζουν την επώδυνη αναπροσαρμογή για να αντανακλούν τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα.

Ποιος μπορεί να διαχειριστεί τον πληθωρισμό;

Εν τω μεταξύ, τα περισσότερα στελέχη των ΗΠΑ έχουν ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία στη διαχείριση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν υποτονικός εδώ και 40 χρόνια.
Ακόμη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι νέα σε αυτή την πρόκληση.
Παρά τις εντατικοποιημένες προσπάθειες πολιτικής της Fed, ο πληθωρισμός είναι δύσκολο να τιθασευτεί με γρήγορες λύσεις.
Επιπλέον, η Fed δεν έχει εξασκηθεί σε πολλές "τέλειες προσγειώσεις" όσον αφορά τη διαχείριση της προσφοράς χρήματος. 

Υπάρχει αισιοδοξία;

Και όμως... δεν έχουν χαθεί όλα.
Υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το γεγονός ότι πολλά από τα κακά νέα έχουν ήδη ανακοινωθεί και πιθανώς έχουν ήδη τιμολογηθεί στο χρηματιστήριο.
Κοιτάζοντας μπροστά, μπορεί να υπάρξουν κι άλλα αρνητικά γεγονότα που θα επηρεάσουν τις αγορές.
Παρόλα αυτά, τα 40 χρόνια υπομονετικής επένδυσης κατά τη διάρκεια τραυματικών περιβαλλόντων που εκτείνονται από το κραχ του 1987, την εποχή των dot-com, την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την υποβάθμιση του χρέους των ΗΠΑ και την πτώση του Covid έχουν δημιουργήσει ορισμένα σαφή πρότυπα.
Υπάρχουν κοινά θέματα στις πτωτικές αγορές που, αντί να αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια, μπορούν να σηματοδοτήσουν ευκαιρίες αγοράς.

Οι ευκαιρίες

Πρώτον, όλα πάνε άσχημα ταυτόχρονα.
Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι το μόνο πράγμα που ανεβαίνει σε bear markets είναι οι συσχετίσεις.
Σε αυτό το σημείο, με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας να καταπνίγει την προσφορά, η ενέργεια είναι ο μόνος τομέας του S&P 500 που σημειώνει θετικές αποδόσεις φέτος.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν υποφέρει παρόμοια - όπως και οι αμερικανικοί και διεθνείς δείκτες.
Σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις ότι οι τιμές των σταθερών τίτλων αντέχουν καλύτερα σε δύσκολα περιβάλλοντα, τα ομόλογα έχουν αποδεκατιστεί από την άνοδο των επιτοκίων.
Αν και είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, το 10ετές κρατικό ομόλογο έχει σημειώσει τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 234 ετών.
Ως αποτέλεσμα, το κλασικό συνταξιοδοτικό χαρτοφυλάκιο 60/40 μετοχών/ομολόγων έχει κάνει πολύ λίγα πράγματα για να απομονωθεί από την πτώση.
Ίσως ο Κλαύδιος του Σαίξπηρ το είπε καλύτερα: "Όταν έρχονται οι λύπες, δεν έρχονται μεμονωμένα, αλλά σε στρατιές".
Δεύτερον, όλοι συμφωνούν αλλά κανείς δεν ξέρει.
Η ευρεία συναίνεση πρέπει πάντα να λαμβάνεται με επιφύλαξη (πιο πρόσφατα, βλέπε το κόκκινο κύμα των Ρεπουμπλικανών που δεν υλοποιήθηκε στις ενδιάμεσες εκλογές).
Αν και αναμενόταν ευρέως, η επιβράδυνση που προκλήθηκε από την πανδημία και κηρύχθηκε το 2020 διέψευσε όλες τις προσδοκίες, καθώς διήρκεσε μόλις δύο μήνες - πολύ λιγότερο από τα δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης που συνήθως συνδέονται με τις υφέσεις.
Η πιο πρόσφατη ουσιαστική μας ύφεση ήταν πριν από 15 χρόνια -που προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Διήρκεσε 517 ημέρες, κερδίζοντας τον χαρακτηρισμό "Μεγάλη Ύφεση" λόγω της σοβαρότητας και της διάρκειάς της. 
Αυτές τις μέρες, το παιχνίδι εκτιμήσεων για την ύφεση έχει γίνει ένα παιχνίδι της Wall Street, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και φουντώνοντας τις φλόγες της αγοράς.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι "το 90% των επενδυτών αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση πριν από το τέλος του 2023".
Ενώ η αγορά είναι απασχολημένη με την τιμολόγηση των χειρότερων σεναρίων, οι ομάδες διοίκησης των εταιρειών λένε ότι προετοιμάζονται για μια οικονομική καταιγίδα που μπορεί να έρθει ή να μην έρθει. 
Τρίτον, όλες οι φούσκες έσκασαν.
Η κρυπτογράφηση, οι SPACs, οι NFTs και οι μετοχές ανάπτυξης αποδεκατίστηκαν, καθώς οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις κινδύνου περιόρισαν την κερδοσκοπία.
Ως συνήθως, οι τίτλοι που ήταν υπερτιμημένοι και υπεραγορασμένοι επαναξιολογήθηκαν και ανατιμήθηκαν βάναυσα.
Μόλις πριν από λίγους μήνες, το Super Bowl του 2022 ονομάστηκε χαριτολογώντας Crypto Bowl λόγω της επικράτησης ακριβών διαφημίσεων εταιρειών κρυπτονομισμάτων.
Αυτό ήταν μια ακριβής επανάληψη της χρεοκοπίας των dot-com της δεκαετίας του '90.
Και τώρα, σε μια θεαματική πτώση, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX -ένα από τα μεγαλύτερα διαφημιστικά έξοδα του Super Bowl- κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, καθώς οι μετοχές κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας τους.

Τα χαμένα τρισ.

Εν τω μεταξύ, από τις αρχές Νοεμβρίου, μια χούφτα τεχνολογικών κολοσσών είχε χάσει συνολικά 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από την αρχή του έτους -συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε μόλις μία εβδομάδα!
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγορά απο-FAANGώθηκε, καθώς η μητρική εταιρεία Meta Platforms του Facebook, η Amazon, η Apple, το Netflix και η μητρική εταιρεία Alphabet της Google έχουν επιστρέψει στη γη μετά την παρατεταμένη παραμονή τους στη στρατόσφαιρα.
Πάντα πιστεύαμε ότι ο πληθωρισμός θα λειτουργούσε ως βαρύτητα για αυτές τις αγαπημένες της αγοράς.
Σίγουρα, ορισμένες από τις σημερινές μετοχές ανάπτυξης είναι σπουδαίες επιχειρήσεις, αλλά τιμολογήθηκαν για σχεδόν τέλειες και με την υπόθεση ότι ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα διαρκούσε για πάντα.
Όπως τραγούδησε κάποτε ο θρυλικός Καλλιτέχνης πρώην γνωστός ως Prince, "Forever is a mighty long time".
Όταν η μετοχή που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Facebook, τώρα Meta Platforms, έπεσε κατά 26% μέσα σε μία μόνο ημέρα τον Φεβρουάριο, η κεφαλαιοποίησή της έπεσε πάνω από 230 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό που θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του χρηματιστηρίου.
Η αξία της Meta, που πέρυσι ξεπερνούσε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σήμερα αξίζει περίπου 327 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και οι επενδυτές πλήρωσαν ακριβά αυτό το τεχνολογικό ναυάγιο, κάποια λογική έχει επιστρέψει στην αγορά.

Η σπαζοκεφαλιά

Η Wall Street αποκτά εμμονή με το βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Σε μια μικρή σπαζοκεφαλιά, οι ειδήμονες της αγοράς εργάζονται για να αναλύσουν τις καθημερινές -και ακόμη και τις ωριαίες- κινήσεις των τιμών των μετοχών, ενώ οι εταιρικοί ηγέτες παραδέχονται την έλλειψη βραχυπρόθεσμης ορατότητας.
Αυτή η διχογνωμία μεταξύ των αντιλήψεων των επενδυτών και της πραγματικότητας της διοίκησης είναι μια πολύ καλή υπενθύμιση ότι οι τιμές των μετοχών είναι πολύ πιο ευμετάβλητες από τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων που τις στηρίζουν.
Αν και η εικασία για την κατεύθυνση των αυριανών τιμών των μετοχών έχει ένα μεγάλο και ηχηρό ακροατήριο, η εστίαση στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, και όχι στους επόμενους πέντε έως δέκα μήνες, είναι πιο παραγωγική και πιθανότατα πιο κερδοφόρα.
Πολλά έχουν γραφτεί για την αναποτελεσματικότητα του χρονισμού της αγοράς και τη ματαιότητα της πρόβλεψης οικονομικών φαινομένων, αλλά η πρόβλεψη της αγοράς εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει τη φαντασία της Wall Street.
Αυξάνει επίσης την υστερία.
Αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις οδηγούν στη μεταβλητότητα που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ευκαιρίες -όπως τα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09, οι φόβοι για την κορύφωση της πανδημίας το 2020 και οι σημερινές διαταραχές που προκαλούνται από μακροοικονομικά αίτια.
Ενώ η σημερινή καταιγίδα της αγοράς εντείνεται και εξασθενεί ανάλογα με τις ειδήσεις της ημέρας, ο μη συναισθηματικός επενδυτής που έχει την αυτοσυγκράτηση που απαιτείται για να ξεπεράσει τον θόρυβο και να αντέξει τον βραχυπρόθεσμο πόνο έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει σημαντικά μακροπρόθεσμα κέρδη. 

Ο πυθμένας

Η αγορά βρίσκεται στα κατώτατα όρια.
Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε έδαφος ύφεσης.
Και όμως, θεωρούμε λιγότερο πιθανή την πιθανότητα της πιο σοβαρής "σκληρής προσγείωσης" ή μιας βαθιάς ύφεσης όπως αυτή του 2007-09.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% το τρίτο τρίμηνο.
Εν τω μεταξύ, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων οικονομικών υφέσεων.
Οι ισχυροί εταιρικοί και καταναλωτικοί ισολογισμοί συμβάλλουν στην απορρόφηση της οικονομικής αδυναμίας.
Η ανεργία παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές διαθέτουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από αποταμιεύσεις που προήλθαν από τα κίνητρα, καθώς και το χαμηλότερο χρέος των νοικοκυριών σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Ενώ ο πληθωρισμός για τα αγαθά και τις υπηρεσίες θα μετριάσει τελικά, οι μισθοί είναι απίθανο να μειωθούν παράλληλα, αφήνοντας στον καταναλωτή περισσότερη αγοραστική δύναμη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο καλύτερος δείκτης των μελλοντικών αποδόσεων των μετοχών είναι η τιμή που πληρώνει ένας επενδυτής για τις μετοχές.
Καθώς οι πολλαπλασιαστές κερδών των δεικτών έχουν γενικά πέσει κάτω από τους μέσους όρους 25ετίας, αυτή η πτωτική αγορά προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για να φορτωθείτε σε υπέροχες επιχειρήσεις σε τιμές ευκαιρίας.
Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για τις μετοχές αξίας που κατατροπώθηκαν από τα ξαδέλφια τους που αγαπούν τα χαμηλά επιτόκια και τις μετοχές ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια, παρά το γεγονός ότι κέρδισαν την ανάπτυξη για κάθε δεκαετία από το 1926 έως το 2010.
Μόλις σταθεροποιηθούν οι αποτιμήσεις, οι υπομονετικοί επενδυτές θα ανταμειφθούν καθώς οι ταύροι θα επιτεθούν και πάλι προς τα εμπρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης