Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα κορυφαία hedge funds προειδοποιούν: Μακριά από τις μετοχές το 2023, υποτιμημένα τα commodities

Τα κορυφαία hedge funds προειδοποιούν: Μακριά από τις μετοχές το 2023, υποτιμημένα τα commodities
Ψηλά στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να αποφεύγονται ή να πωλούνται με ανοικτές πωλήσεις βρίσκονται οι μετοχές
Σχετικά Άρθρα
Να μείνουν μακριά από τις μετοχές το 2023 προτρέπουν τους επενδυτές τα κορυφαία hedge funds του πλανήτη, ενώ σημειώνουν ότι τα βασικά εμπορεύματα παραμένουν υποτιμημένα.
Έχοντας ξεπεράσει το δυσμενές 2022, πολλοί διαχειριστές παγκόσμιων hedge funds προετοιμάζονται φέτος για επίμονο πληθωρισμό και αναζητούν έκθεση σε εμπορεύματα και ομόλογα που αποδίδουν καλά σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Η πλειοψηφία των 10 διαχειριστών παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων και hedge funds που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters δήλωσε ότι τα εμπορεύματα είναι υποτιμημένα και θα πρέπει να ευδοκιμήσουν καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος το 2023.
Άλλες κορυφαίες επιλογές τους περιλάμβαναν ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό για τη θωράκιση έναντι των αυξήσεων των τιμών και επιλεκτική έκθεση σε εταιρικές πιστώσεις, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια αποκαθιστούν κάποια διαφοροποίηση στα spreads των εταιρικών ομολόγων.

Μακριά από τις μετοχές

Ψηλά στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να αποφεύγονται ή να πωλούνται με ανοικτές πωλήσεις βρίσκονται οι μετοχές: οι χρηματιστηριακές αγορές επηρεάστηκαν από την ξαφνική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών πέρυσι και πολλές εταιρείες θα μπορούσαν να δουν τα κέρδη τους να διαβρώνονται περαιτέρω το 2023.
"Οι αγορές μετοχών φαίνεται να τιμολογούν αυτό που θα αποκαλούσα την αδύνατη τριάδα ... ότι θα έχουμε χαμηλότερα επιτόκια, θα έχουμε αποπληθωρισμό και τα κέρδη θα παραμείνουν ανθεκτικά", δήλωσε σε συνέδριο τον περασμένο μήνα ο Jordan Brooks, συν-επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής στην AQR Capital Management, αξίας 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Brooks δήλωσε ότι αυτό το σενάριο είναι υπερβολικά αισιόδοξο και συνέστησε μια επενδυτική προσέγγιση με ισοτιμία κινδύνου που δίνει βαρύτητα στην επικινδυνότητα των περιουσιακών στοιχείων, σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.
Η εταιρεία επενδυτικών δεδομένων Preqin εκτιμά ότι οι αποδόσεις των hedge funds ήταν αρνητικές κατά 6,5% το 2022, η μεγαλύτερη πτώση από την πτώση κατά 13% το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η Preqin δήλωσε ότι μόλις 915 αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου θα ξεκινήσουν το 2022, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.
Ο διαχειριστής hedge fund με έδρα το Λονδίνο, Crispin Odey, ο οποίος κέρδισε πέρυσι από short θέσεις σε βρετανικά κρατικά ομόλογα, στοιχηματίζει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Το αμοιβαίο κεφάλαιο OEI MAC του Odey έκλεισε το 2022 με άνοδο περίπου 145% για το έτος και, παρόλο που μείωσε τη θέση του σε ανοικτές θέσεις στα gilts, παρέμεινε σε long θέσεις στα gilts που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

Υποτιμημένα τα commodities

"Τα εμπορεύματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι. Έχουν πουληθεί πολύ έντονα και είναι κάτω από το λειτουργικό κόστος σε πολλές περιπτώσεις", δήλωσε ο Odey στο Reuters.
"Αλλά η κατοχή της στερλίνας - αν σπάσει, αυτό θα είναι πολύ σοβαρό. Δεν ξέρω πότε θα έρθει αυτό, αλλά μπορεί να έρθει".
Οι περισσότεροι από τους διαχειριστές hedge funds με τους οποίους μίλησε το Reuters πιστεύουν ότι οι στρατηγικές long-short μετοχών θα παραμείνουν εκτός εύνοιας μετά την υποαπόδοση του περασμένου έτους, ενώ οι στρατηγικές με γνώμονα τα μακροοικονομικά που εκμεταλλεύονται τη μεταβλητότητα και μπορούν να είναι long ή short σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο θα παρατείνουν μια ισχυρή πορεία.
"Είμαστε θετικοί στις στρατηγικές που εκμεταλλεύονται τη μεταβλητότητα", δήλωσε ο Joe Dowling, παγκόσμιος επικεφαλής της Blackstone Alternative Asset Management, η οποία εποπτεύει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύονται σε hedge funds. "Είναι το τέλειο περιβάλλον για τα μακροοικονομικά hedge funds: αποκλίσεις στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, διαφορές επιτοκίων, γεωπολιτικές εντάσεις, εμπλοκές και κάθε χώρα από μόνη της. Παρουσιάζει έναν τόνο ευκαιριών".
Τα μακροοικονομικά hedge funds ηγήθηκαν των επιδόσεων του κλάδου μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων HFR, με άνοδο περίπου 8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης