Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Υποχρεωτικό επενδυτικό rotation εν μέσω συναλλακτικής καχεξίας – Ποιες μετοχές και κλάδοι θα ξεχωρίσουν το 2023

BlackRock: Υποχρεωτικό επενδυτικό rotation εν μέσω συναλλακτικής καχεξίας – Ποιες μετοχές και κλάδοι θα ξεχωρίσουν το 2023
Σημειώνεται πως τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών, επιβαρύνοντας περισσότερο τις μετοχές ανάπτυξης και ενισχύοντας τη σύσταση «underweight» για τα χρηματιστήρια, εν γένει…
Οι τελευταίες αναταράξεις στον κόσμο των αγορών έχουν αφήσει τους επενδυτές με την απορία γιατί η τρέχουσα κρίση διαφέρει από τον απρόβλεπτο και τυχαίο «μαύρο κύκνο», αλλά και για το αν, τελικά, επετεύχθη αλλαγή υπέρ κάποιων «παραμελημένων» μετοχών…
Πάντως, οι μετοχές ανάπτυξης (Growth) ηγούνταν της ανόδου στο χρηματιστήριο το 2023, ανακόπτοντας το ράλι που κατέγραφαν το 2022 οι μετοχές αξίας (Value).
Σύμφωνα με την BlackRock, οι μετοχές αξίας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, εφόσον οι κεντρικές τράπεζες παραμείνουν σε πορεία νομισματικής σύσφιξης, διατηρώντας τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Stock picking

Όπως λέει η BlackRock, «περνάμε σε λογική stock picking, στρέφοντας το βλέμμα μας κυρίως στην Αξία, πάντα όμως σε λογικές τιμές».
Το νέο καθεστώς δεν είναι ένας τυπικός επιχειρηματικός κύκλος, συνεπώς απαιτείται νέα στρατηγική.
Αυτό ισχύει και για παράγοντες στυλ μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με την BlackRock.
Οι μετοχές αξίας –ή αυτές που θεωρούνται υποτιμημένες σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη– παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με τις μετοχές ανάπτυξης για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.
Αυτό άλλαξε απότομα το 2022, όταν οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν γρήγορα να συσφίγγουν την πολιτική – για να ακολουθήσει πτώση της αξίας στις αρχές του τρέχοντος έτους με ελπίδες για χαλάρωση της πολιτικής.
«Πιστεύουμε ότι η αξία μπορεί να ανακτήσει το προβάδισμα. Γιατί; Οι λόγοι είναι οι εξής: Υψηλότερα επιτόκια, πληθωρισμός και απότομη καμπύλη αποδόσεων.
Όλα αυτά ευνοούν την αξία έναντι της ανάπτυξης.
Δεν πρόκειται για την επιλογή ενός παράγοντα έναντι ενός άλλου:
Οι παράγοντες σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και η σύνθεση των παραγόντων αλλάζει επίσης με την πάροδο του χρόνου.
Παράδειγμα: Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης είναι τώρα ένα μέτριο overweight στον δείκτη αξίας MSCI USA, σε σύγκριση με τη σύσταση underweight το 2008».
1_73.JPG
Η άποψή μας σε ό,τι αφορά τα μάκρο υποστηρίζει την επιλογή της Αξίας έναντι της Ανάπτυξης.
Τα υψηλότερα επιτόκια τροφοδοτούν υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια, καθιστώντας τις μελλοντικές ταμειακές ροές των αναπτυσσόμενων μετοχών λιγότερο ελκυστικές.
Πιστεύουμε επίσης ότι ο επίμονος πληθωρισμός είναι πιθανό να κάνει τους επενδυτές να απαιτήσουν μεγαλύτερο premium για την κατοχή κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμων λήξεων, οδηγώντας τις αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα».
Η Αξία τείνει να υπεραποδίδει όταν η καμπύλη απόδοσης αυξάνεται απότομα…
Παρότι η Αξία ιστορικά υποαποδίδει όταν μια οικονομία κατευθύνεται πως την… ύφεση επειδή οι εταιρείες έντασης κεφαλαίου δεν μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στους μεταβαλλόμενους κύκλους, σε αυτόν τον άτυπο οικονομικό κύκλο τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν διαφορετικά.
Η αξία εξακολουθεί να είναι ελκυστική…
Σημειώνεται πως οι εταιρείες Αξίας είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν για μια καλά προαναγγελθείσα ύφεση.
Παράδειγμα: Πολλές τράπεζες έχουν ήδη προβλέψει ζημιές πριν από μια ύφεση.
Τέλος, σύμφωνα με την BlackRock αναμένεται ήπια ύφεση, επομένως πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι πιο ήπιος για τις εταιρείες αξίας από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους.

Συγχώνευση αξίας και ποιότητας

«Οι τρέχουσες κατανομές περιουσιακών στοιχείων μας σε περιοχές και τομείς έχουν κλίση αξίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Διαπιστώνουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές (EM) και η Ευρώπη έχουν μια σταθερή προκατάληψη αξίας όταν εξετάζουμε τη σύνθεση των δεικτών και τις βασικές εταιρικές μετρήσεις.
Για τους τομείς, βλέπουμε την Ενέργεια ως συγχώνευση αξίας και ποιότητας.
Πιστεύουμε ότι οι ισχυρότεροι ισολογισμοί του, οι καλύτερες πληρωμές των επενδυτών και η βελτιωμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων του δίνουν μεγαλύτερη κλίση ποιότητας.
Βρίσκουμε αξία και στα οικονομικά, αλλά όχι την ίδια ποιότητα.
Βλέπουμε τον κλάδο να κεφαλαιοποιεί τα υψηλότερα επιτόκια με βελτιωμένα καθαρά περιθώρια επιτοκίου μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, σε ορισμένες περιπτώσεις».
Η υγειονομική περίθαλψη έχει γίνει περισσότερο ένας τομέας αξίας αλλά έχει και χαρακτηριστικά ανάπτυξης.
Μας αρέσει η υγειονομική περίθαλψη για τις προοπτικές ανάπτυξής της, αλλά στη σωστή τιμή – οι αποτιμήσεις μας φαίνονται λογικές σε σχέση με άλλους τομείς ανάπτυξης.
Επίσης, πιστεύουμε ότι ο διαρθρωτικά υψηλότερος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και οι προσδοκίες για μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων ευνοούν και άλλους τομείς.
Βρίσκουμε αποδόσεις στον ενεργειακό και χρηματοοικονομικό τομέα και εστιάζουμε στην ποιότητα, καταλήγει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης