Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετική παραμένει η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Καμία επίπτωση από το πάγωμα των επιτοκίων στεγαστικών δανείων

Θετική παραμένει η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Καμία επίπτωση από το πάγωμα των επιτοκίων στεγαστικών δανείων
Οι ελληνικές τράπεζες παγώνουν τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων για 1 έτος
Καμία επίπτωση στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών δεν βλέπει η Morgan Stanley από το μέτρο της διατήρησης σταθερών των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του κλάδου.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων σταθερά περίπου στα επίπεδα του Μαρτίου 2023, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023 για ένα έτος.
Όπως ήλεγξε η Morgan Stanley, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για να στηρίξουν τους ενυπόθηκους δανειολήπτες που αποδίδουν και να αμβλύνουν πιθανούς κινδύνους ποιότητας ενεργητικού για το σύστημα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, το EURIBOR είναι ουσιαστικά σταθερό στο επιτόκιο του τέλους Μαρτίου (3%) και τυχόν περαιτέρω αυξήσεις δεν πρόκειται να ενσωματωθούν.
Έτσι, όλα τα ενυπόθηκα δάνεια για τους επόμενους 12 μήνες μετατρέπονται ουσιαστικά σε δάνεια σταθερού επιτοκίου.
Δεδομένης της προεκλογικής ρητορικής από όλα τα κόμματα, στόχος, σύμφωνα με την Morgan Stanley, είναι να προηγηθούν και να διαχειριστούν την ατζέντα, επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία.
Σημειώνεται ότι αυτό ακολουθεί την πρωτοβουλία στήριξης των στεγαστικών δανείων που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 για την επιδότηση του 50% της αύξησης των μηνιαίων δόσεων των στεγαστικών δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων

Καμία επίπτωση στα αποτελέσματα του 2023

Για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται σε επιτόκιο της ΕΚΤ 2,5-2,8%, οπότε δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2023 λόγω αυτού του μέτρου και συνεπώς των εκτιμήσεων συναίνεσης.
Ωστόσο, θα περιορίσει την περαιτέρω άνοδο από την αύξηση των επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πέραν του 3%.
Τα ενυπόθηκα δάνεια αντιπροσωπεύουν το ~26% των συνολικών δανείων του τομέα στην Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία επομένως δεν θα έχει αντίκτυπο στη κλιμάκωση, καθώς δεν θα βασίζεται σε αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμών των δανειοληπτών, αλλά πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που παρέχει μπόνους σε όσους δανειολήπτες συνεχίζουν να πληρώνουν εγκαίρως.
1_137.JPG
Πώς εξελίσσονται τα δάνεια και οι καταθέσεις στην Ελλάδα

Από τον Φεβρουάριο, τα δάνεια του τομέα είναι αυξημένα κατά 3,8% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, αλλά μειωμένα από +4,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.
Τα δάνεια μειώθηκαν κατά -0,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, λόγω των δανείων των νοικοκυριών.
Οι καταθέσεις του τομέα στην Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 3% σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο, αλλά ήταν μειωμένες κατά -0,7% σε μηνιαία βάση.
Ωστόσο, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (LDR) για τον τομέα εξακολουθεί να είναι χαμηλός στο 62%.
Από τον Φεβρουάριο, οι αποδόσεις των δανείων είναι αυξημένες κατά ~50 μ.β. για τον τομέα, ενώ το μέσο κόστος των καταθέσεων είναι αυξημένο κατά ~10 μ.β..
Η μετατόπιση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζεται, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα του 21% για το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων από τον Φεβρουάριο, μια μετατόπιση 2,9% από τον Ιούνιο του 2022.
Υπολογίζεται ότι τα beta καταθέσεων βρίσκονται στο 6% στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο.
Επομένως, κατά την Morgan Stanley ο συνδυασμός των ισχυρών δεικτών ρευστότητας για τις τράπεζες (πάνω από 150% LCR) και των χαμηλών δεικτών LDR είναι πιθανό να διατηρήσει τα beta καταθέσεων συγκρατημένα.
Με βάση τα παραπάνω, η Morgan Stanley συνεχίζει να είναι θετική για τις ελληνικές τράπεζες και δεν προβλέπει ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις λόγω της πρωτοβουλίας παγώματος των επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης