Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Έρχεται πόνος για τα ομόλογα... οι αγορές δεν το έχουν καταλάβει ακόμη

Citigroup: Έρχεται πόνος για τα ομόλογα... οι αγορές δεν το έχουν καταλάβει ακόμη
Οι αγορές εταιρικού χρέους είχαν το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2019, παρά τις πολλαπλασιαζόμενες ανησυχίες για την οικονομία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια
Το φετινό ράλι των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου έχει να κάνει περισσότερο με την ένεση ρευστότητας ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες παρά με οποιαδήποτε βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, σύμφωνα με την Citigroup.
Αυτή η μαζική ώθηση - αρκετή για να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το ασφάλιστρο κινδύνου επενδυτικής βαθμίδας - μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε ένα τεράστιο εμπόδιο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιστρέφουν στην αποστολή κατά του πληθωρισμού, έχοντας σβήσει τη φωτιά του τραπεζικού τομέα.
"Με την κορύφωση της ρευστότητας στο παρελθόν, δεν θα μας εξέπληττε καθόλου αν οι αγορές βίωναν τώρα μια ξαφνική απώλεια πίεσης", έγραψε σε σημείωμά του ο Matt King, στρατηγικός αναλυτής της Citi για τις παγκόσμιες αγορές.
"Συνεχίστε να παρακολουθείτε τα δεδομένα ρευστότητας - και προσδεθείτε".

Στο επίκεντρο τα ομόλογα

Οι αγορές εταιρικού χρέους είχαν το καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2019, παρά τις πολλαπλασιαζόμενες ανησυχίες για την οικονομία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Η πίστωση επέκτεινε το ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, εξαλείφοντας τις απώλειες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση των τραπεζών.
"Αναμένουμε τώρα ότι σχεδόν όλες από αυτές θα επιβραδύνουν ή θα αντιστραφούν πλήρως", έγραψε ο King, αναφερόμενος στις κεντρικές τράπεζες που μετατοπίζονται ξανά σε μια πιο αυστηρή πολιτική στάση μετά την υποχώρηση της αναταραχής που προκλήθηκε από τις τράπεζες.
"Αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει 600-800 δισ. δολάρια σε παγκόσμια ρευστότητα τις επόμενες εβδομάδες, υπονομεύοντας τον κίνδυνο στη διαδικασία".
Η επιστροφή στην αυστηρότερη πολιτική μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον King, ο οποίος προσθέτει ότι "οι αγορές, με τη μερική εξαίρεση των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ, δεν το έχουν παρατηρήσει ακόμη".
Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να ανακόψει την έξοδο μετρητών είναι ένα νέο bank run στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο φαίνεται εξαιρετικά απίθανο.

Junk ομόλογα

Τα ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αυτή την αντιστροφή, αφού ανέκτησαν γρήγορα τις απώλειες που προκάλεσε η πρόσφατη τραπεζική κρίση.
Παρά την ισχυρή ζήτηση για το χρέος, η οποία υποβοηθείται από τις σχετικά εύκολες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, τα επιτόκια που ανεβαίνουν και οι μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ που παραπαίουν στο χείλος της ύφεσης - ή ακόμη και του στασιμοπληθωρισμού - δεν αποτελούν καλό οιωνό για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.
Τα μέσα παγκόσμια spreads υψηλής απόδοσης έχουν περιοριστεί σε περίπου 485 μονάδες βάσης, σημαντικά λιγότερες από τις 543 μονάδες βάσης που είχαν διαμορφωθεί κατά το αποκορύφωμα της τραπεζικής κρίσης.
Αυτό είναι λιγότερο από τον μέσο όρο ενός έτους των περίπου 500 μονάδων βάσης και πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο στο οποίο συνήθως εκτοξεύονται τα ασφάλιστρα κινδύνου κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής συρρίκνωσης στις ΗΠΑ.
Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν την πίεση σύσφιξης, η οποία θα περιορίσει τη ζήτηση, ενώ παράλληλα θα αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, πλήττοντας έτσι περισσότερο τις πιο αδύναμες εταιρείες.
Μια οικονομική επιβράδυνση σημαίνει επίσης ότι τα κέρδη θα υποφέρουν, και αυτό επιταχύνει τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, τις αθετήσεις πληρωμών και τη δυσπραγία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης