Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κορυφαία επιλογή η Εθνική για την Jefferies, προσοχή στην Alpha Bank - Ο ρόλος των μερισμάτων

Κορυφαία επιλογή η Εθνική για την Jefferies, προσοχή στην Alpha Bank - Ο ρόλος των μερισμάτων
Η Jefferies δίνει σύσταση αγοράς μόνο για την Εθνική, διακράτηση για Eurobank και Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank έχει σύσταση underperform, ήτοι για αποδόσεις μικρότερες της αγοράς.
Την Εθνική διατηρεί ως κορυφαία επιλογή στις ελληνικές τράπεζες η Jefferies, ενώ συστήνει προσοχή στην Alpha Bank, για την οποία διατηρεί σταθερή την τιμή στόχο στα 1,10 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες την αυξάνει.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος της Eurobank ανεβαίνει ελαφρώς στα 1,70 ευρώ, για την Εθνική στα 7,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,70 ευρώ.
Επίσης, δίνει σύσταση αγοράς μόνο για την Εθνική, διακράτηση για Eurobank και Πειραιώς, ενώ η Alpha Bank έχει σύσταση underperform, ήτοι για αποδόσεις μικρότερες της αγοράς.
1_236.JPG

Οι καταλύτες της ανόδου

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να επωφελούνται από τους θετικούς ανέμους, με τις πρόσφατες εκλογές να θεωρούνται ότι ανοίγουν το δρόμο για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, ενώ η έντονη τουριστική δραστηριότητα στηρίζει την οικονομία.
Για τις τράπεζες, το επίκεντρο είναι πιθανό να μετατοπιστεί στην ικανότητα υπεράσπισης των περιθωρίων κέρδους / beta καταθέσεων και στη συνέχιση της ομαλοποίησης των προβλέψεων σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η Εθνική, κατά την Jefferies, παραμένει στην καλύτερη θέση και στα δύο μέτωπα, με την επαναφορά του μερίσματος να είναι το μοναδικό συστατικό που απομένει (εκκρεμεί για το 2023).

Επιτοκιακά έσοδα

Από την επίθεση των επιτοκίων στην άμυνα των περιθωρίων, αναφέρει χαρακτηριστικά η Jefferies.
Με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων να έχει ήδη περάσει από την πλευρά του ενεργητικού (χάρη στην υψηλότερη έκθεση σε δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο), η εστίαση στο NII θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στις αντιξοότητες του NIM (περιθώριο - Margin) για τις ελληνικές τράπεζες.
Η ικανότητα διαχείρισης της μετακύλισης των καταθέσεων θα είναι βασικός παράγοντας και η ΕΤΕ και η Πειραιώς σημειώνουν το καλύτερο αποτέλεσμα στα συνολικά beta καταθέσεων στη Ν. Ευρώπη και σημείωσαν μετατοπίσεις του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις που ήταν πιο συγκρατημένες από ό,τι στη Eurobank και την Alpha Bank το 1ο τρίμηνο του 23.
Το υψηλό μερίδιο λιανικής της Εθνικής (περίπου 75% του συνόλου των καταθέσεων) με χαμηλό μέσο υπόλοιπο (81% βασικές εγχώριες καταθέσεις <€4 χιλ. μέσο υπόλοιπο) δείχνει ότι είναι ισχυρά τοποθετημένη κατά την άποψη της Jefferies, γεγονός που αντικατοπτρίζεται μέσω μιας ελαφρώς ευνοϊκότερης παραδοχής beta καταθέσεων σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Κόστος Κινδύνου - Ακόμα περιμένουμε απόκλιση

Ο σχηματισμός NPEs γενικά ακολουθείται κάτω από τα επίπεδα στα οποία οι ελληνικές τράπεζες είχαν βασίσει τις προβλέψεις για το οικονομικό έτος 2023, δημιουργώντας περιθώρια για αναθεωρήσεις προς τα κάτω - που εν μέρει υπαινίσσονται οι διοικήσεις.
Η διατήρηση των προβλέψεων σε υψηλά επίπεδα το τρίμηνο επέτρεψε την περαιτέρω αύξηση/διατήρηση της κάλυψης στη Eurobank, την ΕΤΕ και την Πειραιώς (η Alpha είναι η μόνη τράπεζα που είδε μείωση της κάλυψης).
Αναγνωρίζοντας τις διαφορές στο μείγμα (ενυπόθηκα έναντι επιχειρήσεων/άλλων) και στην ποιότητα (>90 ημέρες σε καθυστέρηση έναντι απίθανων να πληρώσουν), η Jefferies συνεχίζει να βλέπει πολύ μικρή διαφοροποίηση στις προσδοκίες για τις προβλέψεις συναίνεσης μεταξύ των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Επίσης, αναμένει ότι η υψηλή αρχική κάλυψη της Εθνική (87%) θα υποστηρίξει την ταχύτερη εξομάλυνση (προβλέψεις JEFe περίπου 40% κάτω από τη συναίνεση το 2024) σε σχέση με την Alpha (κάλυψη 40%- προβλέψεις JEFe περίπου 25% πάνω από τη συναίνεση το 2024).

Επιφυλακτικές οι ρυθμιστικές αρχές

Οι τάσεις ήταν υποστηρικτικές για τις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας της έντονης τουριστικής δραστηριότητας μέχρι σήμερα και του ισχυρότερου του αναμενόμενου αποτελέσματος για την Νέα Δημοκρατία στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών (ποσοστό 41%), δημιουργώντας την προοπτική μιας σταθερής κυβέρνησης, εάν το αποτέλεσμα επαναληφθεί στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου.
Αυτό έχει αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς για αναθεώρηση της κρατικής αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα το 2ο εξάμηνο του 2023 (μια κίνηση που η Jefferies θεωρεί ότι θα είχε περισσότερο όφελος για το επενδυτικό κλίμα/το κόστος των ιδίων κεφαλαίων για τις τράπεζες παρά μια βαθμιαία αλλαγή στην κερδοφορία/τα θεμελιώδη μεγέθη).
Η μόνη πρόσφατη απογοήτευση είναι η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής να μην εγκρίνει το μέτριο μέρισμα της Εθνικής για τα κέρδη του 2022.
Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η σχετική στάθμιση των DTAs στο CET1 είναι πιθανό να παραμείνουν ένα πεδίο συζήτησης για τους επενδυτές, αλλά όλες οι τράπεζες έστειλαν ένα σίγουρο μήνυμα σχετικά με τα μερίσματα του 2023.

Top-Pick η Εθνική, προσοχή στην Alpha

Το ισχυρό brand των καταθέσεων λιανικής της Εθνική και η έναρξη της κάλυψης NPE δημιουργεί ανοδική πίεση, με την αποτίμηση να παραμένει ελκυστική κατά την άποψη της Jefferies στο 0,7x σε όρους P/TNAV έναντι 9,1% ROTE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025.
Η Alpha συνεχίζει να διαπραγματεύεται με discount (0,5x P/TNAV), αλλά ο καθοδικός κίνδυνος έναντι της συναίνεσης στις προβλέψεις καλλιεργεί την επιφυλακτικότητα.
Η σύσταση για τις EuroBank και Πειραιώς είναι η διακράτηση.

Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη ανά τράπεζα

Eurobank
eurobank.JPG
Alpha Bank
alpha_1.JPG
Πειραιώς
peir.JPG
Εθνική
ete_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης